Cum să le spui copiilor tăi că te recăsătorești

Deși te gândești să împarți această veste cu toată lumea, primii care ar trebui să afle sunt copiii tăi.

Atunci când te căsătorești pentru a doua oară este foarte important ca prima dată să stai de vorbă cu copiii tăi, să le afli părerea și ce sentimente au în legătură cu această decizie.

Nu uita că cei mici aud totul, iar dacă riști să te audă împărtășind această veste cu altcineva, se vor simți neglijați. Fiecare copil reacționează diferit la astfel de vești. Este important să li se dea o șansă de a digera această veste înainte de a anunța pe toată lumea.

Jane Greer, un psiholog specializat în relații și autoarea cărții ,,Adult Sibling Rivality; Understanding the legacy of childhood” spune că sincronizarea este foarte importantă.

,,Cel mai bine este să-i anunți imediat după ce partenerul tău te-a cerut în căsătorie. Cu cât mai repede le comunici acest lucru, ei se vor simți incluși și vor accepta mai ușor situația,, spune ea.

Ea spune că este normal să ai parte de reacții negative atunci când aud pentru prima dată vestea. ,,Copiii trebuie să proceseze ce va însemna această schimbare pentru ei și pentru rolul lor în noua familie.

Ei vor avea întrebări și vor avea nevoie de timp pentru a procesa răspunsurile astfel încât să capete sens pentru ei. Trebuie să dai dovadă de mult calm și înțelegere.

Multe dintre lucrurile pe care le vor spune, pot fi dureroase, dar gândește-te că acestea sunt spuse pentru că le este frică de schimbare. Treaba ta este să-i faci să înțeleagă rolul lor și să vă imaginați noua familie, fără să se teamă de schimbare”.

,,Dacă au o atitudine negativă, fii înțelegătoare și empatică. Poți folosi fraze precum ,,știu că acest lucru poate fi o surpriză pentru tine”, ,,îmi dau seama că nu sunteți pregătiți pentru asta”, ,,e în regulă, ai dreptul să ai părerea ta și ți-o respect” sau ,,poate vei avea altă părere în viitor”.

Nu îi forța să-și schimbe părerea imediat. Dă-le timp să se gândească și să-ți adreseze întrebări. Poate nu o să fii pregătită să le răspunzi la toate întrebările, însă este important să fii sinceră și înțelegătoare.

În cazul în care, fostul soț este o prezență activă în viața copiilor, înseamnă că lucrurile se vor schimba atunci când te recăsătorești.

Poate nu va mai petrece sărbătorile în casa voastră sau nu veți mai petrece la fel de mult timp împreună. Dar în timp ce le explici celor mici că vor avea loc unele schimbări, ține cont de sentimentele lor și cere-le părerea de câte ori este posibil.

De asemenea, fă tot posibilul să-i implici pe cei mici în procesul de planificare al nunții. Dacă amândoi aveți copii dintr-o relație anterioară, asigurați-vă că toată lumea se implică.

Există ceva de făcut pentru fiecare, astfel se vor simți implicați și încet, încet vor accepta schimbarea.

Foto:123rf

 

erika
erika.chivu@ringier.ro