15 superstiții legate de nunți

Aruncarea buchetului, eliberarea porumbeilor și călcarea soțului pe picior în biserică sunt câteva dintre cele mai cunoscute superstiții. Indiferent că ești superstițioasă sau nu, sigur ai fost martoră la aceste ,,evenimente”.

Însă știi ce semnifică ele și de unde provin? Noi am ales cele mai cunoscute superstiții și am aflat poveștile din spatele lor. Trebuie să recunoaștem că unele dintre ele ne-au amuzat teribil.

 1. Inelul de logodnă și verigheta sunt purtate pe al patrulea deget de la mâna stângă pentru că pe vremuri se credea că venele de la degetul inelar duc, în mod direct, la inimă. Aww.
 2. Se pare că Regina Victoria a pornit trendul cu rochia de mireasă albă în anul 1840. Înainte miresele purtau cele mai frumoase rochii ale lor la nuntă. Practic, nu-i așa?
 3. Dacă domnișoarele tale de onoare nu sunt încântate de rochiile asortate, spune-le că acestea aduc noroc. Această tradiție datează încă din timpul romanilor, când se credea că spiritele rele participă la nuntă pentru a-i blestema pe miri. Astfel domnișoarele de onoare erau rugate să se îmbrace la fel ca mireasa pentru a o feri de spirite.
 4. De asemenea, miresele purtau voal pentru a se proteja de spiritele rele.
 5. Tradiția de a purta ,,ceva vechi, ceva nou, ceva împrumutat și ceva albastru” provine dintr-o rimă veche. Ceva vechi reprezintă continuitatea, ceva nou reprezintă viitorul, ceva împrumutat reprezintă fericirea, iar albastru reprezintă puritatea, iubirea și fidelitatea. Lucrurile esențiale într-o căsnicie, credem noi.
 6. Obiceiul de a rupe pâine deasupra capului miresei provine din Roma Antică. Acest obicei simbolizează fertilitatea.
 7. Te-ai întrebat de unde vine expresia ,,legați pe viață?” Ei bine, în culturile celtice, hinduse și egiptene, mâinile mirilor erau legate la propriu pentru a demonstra angajamentul dintre ei și pentru a binecuvânta noua legătură dintre cei doi.
 8. Credeai că ai scăpat de spiritele rele? Ei bine nu, se pare că și momentul în care mirele trece pragul casei cu mireasa în brațe are legătură cu spiritele rele. Astfel acesta o protejează de spiritele care se află în jurul lor.
 9. Se pare că luna iunie e luna perfectă pentru nunți. Popularitatea acestei luni vine de la zeița Juno, protectoarea căsătoriilor și a fertilității.
 10. După toată agitația din ziua nunții, vine momentul mult așteptat-luna de miere. Însă în trecut acestea se rezumau doar la faptul că un membru din familie le aducea mirilor, zilnic, un pahar de vin cu miere timp de 30 de zile. De aici și expresia ,,luna de miere”.
 11. Se pare că nu doar luna contează atunci când vine vorba de nunți. Și ziua în care te măriți este importantă. De exemplu, se spune că nu e bine să te căsătorești în zilele de marți, miercuri sau vineri. Cei care vor face nunta într-una din aceste zile vor avea parte de necaz și supărări. Nu vrem să riscăm!
 12. Ești singură la părinți? Ei bine, se pare că nu e lucru bun. Tradiția spune că fetele singure la părinți nu vor avea parte de un soț bun. Uf!
 13. Dacă de obicei ești neîndemânatică și cu capul în nori, ai face bine să te concentrezi în ziua nunții. Se pare că miresele care scapă buchetul de flori din mână vor divorța repede.
 14. Dacă ești ca noi și folosești orezul doar la mâncare sau în măștile faciale, probabil te-ai întrebat de ce se aruncă cu orez și grâu atunci când mirii ies din biserică. Se pare ca orezul și grâul sunt simbolul unei vieți îmbelșugate și fertile.
 15. Am păstrat pentru final, o tradiție care pe noi ne amuză destul de tare. Se spune că nu e bine ca viitoarea mireasă să probeze voalul și rochia în același timp. Iar dacă vrei să fii fericită, trebuie să împrumuți voalul unei alte femei( fericite, probabil!).

Foto:shutterstock

 

erika
erika.chivu@ringier.ro