USA se retrage din UNESCO

UNESCO este cunoscut pentru programul său de patrimoniu creat pentru a proteja siturile și tradițiile culturale din întreaga lume.

Însă SUA a decis retragerea din UNESCO după critici repetate ale rezoluțiilor agenției culturale ONU, pe care Donald Trump le consideră a fi anti-Israel.

Departamentul de stat și-a anunțat intenția de retragere din organizația culturală, științifică și educațională, ONU și, în schimb, a devenit un observator permanent.

,,Această decizie nu a fost luată cu ușurință și reflectă preocupările Statelor Unite cu privire la aerieratele față de UNESCO, nevoia de reformă fundamentală în organizație și faptul că în cadrul organizației continuă prejudecățile anti-israeliene” spune o declarație oficială.

În timp ce SUA a încetat să finanțeze UNESCO după ce s-a votat pentru includerea Palestinei ca membru în 2011, departamentul de stat a păstrat un birou  UNESCO în sediile din Paris și a căutat să cântărească situația din spatele scenei.

Decizia vine după ce Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură se pregătește să aleagă un nou director în condiții de maximă tensiune și umbrite de problemele de finanțare ale agenției și de diviziunile asupra apartenenței palestiniene.

Mulți au tratat votul de includere a Palestinei ca dovadă părtinitoare anti-israeliană, în cadrul ONU, în care Israelul și aliații săi sunt mult mai numeroși decât țările arabe și susținătorii lor.

Șeful UNESCO, Irina Bokova, și-a exprimat ,,regretul profund” față de această decizie, numind-o ,,o pierdere a multilaterismului”.

Foto: hepta

 

erika
erika.chivu@ringier.ro