uma-thurman-vorbeste-despre-harvey-weinstein

Uma Thurman vorbește despre Harvey Weinstein și ce s-a întâmplat în timp ce filma Kill Bill

Acum ceva timp în luna noiembrie, în timp ce acuzațiile împotriva lui Harvey Weinstein se înmulțeau, Uma Thurman a fost întrebată despre experiența ei cu producătorul pe covorul roșu. Răspunsul ei, definit de un control incisiv și înfrânări emoționale, era ceva ce-ți trimitea fiori pe șira spinării. „Momentan nu am nimic să-ți spun”, a spus actrița. „Pentru că am învățat că – nu sunt un copil, și am învățat că atunci când vorbesc la nervi, regret de obicei felul în care mă exprim. Așa că voi aștepta să mă simt mai puțin nervoasă, iar atunci când sunt gata, voi spune ce am de spus.” De ziua Recunoștinței, două săptămâni mai târziu, a postat o urare de sărbători – la care a adăugat o imagine cu ea în rolul miresei din Kill Bill în timp ce conducea o decapotabilă – ceea ce nu se potrivea exact cu urările de sezon. „Am spus că sunt nervoasă recent, și am și destule motive, #metoo  […] Cred că e important să nu te grăbești, să fii corect, să fii exact… așa că sărbători fericite tuturor! (cu excepția ta, Harvey, și a tuturor susținătorilor malefici – sunt bucuroasă că lucrurile merg cu pași mici – nu meriți un glonț) – fiți pe fază,” a mai scris ea. Uma Thurman vorbește despre Harvey Weinstein și ce s-a întâmplat în timp ce filma Kill Bill.

Într-un interviu New York Times cu Maureen Dowd, Thurman a rupt tăcerea în legătură cu toată experiența sa cu Weinstein. Thurman e cunoscută pentru rolurile sale din Pulp Fiction și Kill Bill: ambele creații au rădăcini în relația cinematografică dintre Quentin Tarantino și Weinstein. Pulp Fiction este filmul care i-a început cariera lui Weinstein – iar în interviu, Thurman spune că a prezentat-o președintelui Obama ca „motivul pentru care el are casa pe care o are”.

„Sunt unul dintre motivele pentru care o tânără fată poate intra în camera lui pe cont propriu, după cum am făcut-o și eu la rândul meu”, a spus ea. „Quentin l-a folosit pe Harvey ca producător executiv la Kill Bill, un film în al cărui simbol principal rezidă emanciparea femeii. Și toți acești mielușei s-au dus la tăiere pentru că erau convinși că nimeni care ajunge într-o astfel de poziție de putere nu ți-ar face ție ceva ilegal, însă o va face.”

Thurman se referă la un viol din trecut – ea avea 16 ani, el era cu 20 de ani mai mare, spune ea, și adaugă că tot ce s-a întâmplat era menit să o facă mai puțin docilă – înainte de a vorbi despre Weinstein. „Îl cunoșteam destul de bine înainte de atacul asupra mea,” a spus ea, adăugând că asta s-a întâmplat după succesul masiv al filmului Pulp Fiction. „Obișnuia să petreacă ore bune explicându-mi materialul, complimentându-mi mindea și validându-mă. Poate că m-a făcut să trecut cu vederea toate semnalele de alarmă. El era cavalerul meu. Nu am fost niciodată vreo preferată a studiourilor. Cunoștea genurile de filme și regizori care ar fi fost perfecți pentru mine.”

Mai menționează că la o întâlnire într-un hotel din Paris a simțit prima dată că ceva nu este în regulă – se certau pe tema scenariului când a condus-o într-o saună într-un halat. Thurman spune că ea purtea un outfit din piele neagră și l-a întrebat ce făcea. El a „fugit” din cameră.

„Domnul Weinstein recunoaște că i-a făcut avansuri doamnei Thurman în Anglia după ce i-a interpretat greșit atitudinea în Paris,” a spus unul dintre purtătorii de cuvânt ai lui Weinstein într-o declarație. „Și-a cerut scuze imediat.”

La scurt timp după, Uma spune că primul atac a fost în camera de hotel a lui Weinstein de la hotelul Savoy din Londra: „A fost o lovitură. M-a împins pe jos. A încercat să se forțeze asupra mea. Mi-a făcut tot felul de lucruri neplăcute. Însă nu a mers atât de departe cât să continue actul. Eram un animal care făcea tot posibilul să scape, o șopârlă. Am făcut tot ce am putut ca să pun lucrurile în ordine. În ordinea mea, nu a lui.”

Ziua următoare, spune Thurman, bărbatul a trimis un buchet „vulgar” de trandafiri la casa unui prieten în care ea stătea cu un bilet pe care scria că are „instincte excelente”. La scurt timp după, în timpul unei întâlniri unde se presupunea că îl va confrunta pe Weinstein în privința lucrurilor care s-au întâmplat la Savoy, o întâlnire la care și-a adus un prieten – Thurman spune că asistenții lui Weinstein au făcut presiuni asupra ei ca să se ducă în camera lui de hotel. A fost de acord într-un final să urce și spune că l-a avertizat pe Weinstein că își va pierde cariera, reputația și familia dacă va mai ataca alte persoane. Actrița spune că nu mai ține minte ce s-a întâmplat după.”

Prietenul ei o aștepta jos nervos, până când s-au deschis ușile liftului: „Avea părul ciufulit, era supărată și avea privirea goală,” își aduce el aminte. „Se putea citi nebunia în ochii ei și era de necontrolat. Am băgat-o într-un taxi și am mers acasă la mine. Tremura din toate încheieturile.” Conform prietenului ei, Weinstein a amenințat-o că-i va distruge cariera (purtătorul de cuvânt al lui Weinstein neagă că bărbatul ar fi zis asta).

De acolo, spune Thurman, l-a văzut pe Weinstein ca un inamic. Totuși, au continuat să lucreze împreună – Thurman a crezut că „a îmbrătrânit” și nu mai reprezenta o zonă de interes pentru el. În 2001, era la Cannes și pe cale să joac în Kill Bill. Spune că Tarantino i-a zis că era sperioasă când Weinstein era aproape de ea la o cină, iar când i-a adus aminte de incidentul de la Savoy (pe care, spune ea, Tarantino l-ar fi ignorat) l-a confruntat pe Weinstein. Tarantino l-a confruntat pe Weinstein, care se purta ca o victimă rănită și surprisă, înainte ca ea să reitereze punctual ce se întâmplase. Thurman spune că Weinstein și-a schimbat atitudinea de la „rușine” și a oferit o scuză cu jumătate de gură.

După, însă, ceva și mai rău s-a întâmplat, iar relatarea lui Thurman este îngrozitoare. Mai țineți minte poza de pe Instagram cu ea în rolul miresei? Are o însemnătate mult mai profundă.

Conform spuselor Umei, i-a fost cerut să facă faimoasa scenă cu ea conducând o decapotabilă în Kill Bill, însă un membru al echipei i-a dat un pont – că mașina nu ar funcționa corect. Thurman spune că a cerut un cascador pentru scenă (producătorii spun că ea nu ar fi fost împotriva filmării), dar își aduce aminte că Tarantino a venit în rulota ei și i-a spus că conducă mașina, din moment de atât mașina, cât și drumul nu ridicau probleme. Actrița spune că Tarantino i-a zis „să conducă cu 40 de mile la oră pentru că altfel părul tău nu va flutura în vânt cum trebuie și va trebui să te pun s-o facem din nou”. Femeia spune că mergea la moarte sigură: „Scaunul nu era fixat cum trebuie. Pe stradă era nisip și strada nu mergea în linie dreaptă.”

A avut loc un accident, prins pe film, de care a făcut rost 15 ani mai târziu, spune ea. Mașina s-a abătut de la direcția în care mergeau și s-a lovit de un palmier. „Volanul era la nivelul stomacului meu, iar picioarele îmi erau blocate. Am simțit o durere îngrozitoare și m-am gândit „Dumnezeule, nu voi mai face asta niciodată,” spune ea. „Când m-am întors de la spital cu o proteză pentru gât, genunchii răniți, un cucui uriaș în frunte și o contuzie, am vrut să verific mașina. Eram foarte supărată. Eu și Quentin ne-am certat urât, și l-am acuzat că a vrut să mă omoare. Și el era la fel de furios pentru că simțea că nu a încercat să mă omoare.”

A încercat să facă rost de înregistrarea accidentului dar Miramax i-a răspuns spunându-i că i-l vor arăta doar dacă erau absolviți de vreo „connsecință a viitoarei mele dureri și suferințe”. „Când s-au întors împotriva mea după accident, am trecut de la a fi un colaborator creativ și actor, la o unealtă distrusă.”

„Sincer, mi-a luat 47 de ani să nu mai spun despre oamenii care sunt răi cu mine că sunt „îndrăgostiți” de mine, îi spune Thurman lui Dowd. „Mi-a luat atât de mult pentru că noi, ca fete, de mici suntem condiționate să credem că există o anumită conexiune între dragoste și cruzime, iar acesta e genul de timp din care trebuie să ieșim.”

Eliza Nita
eliza.nitta@yahoo.com