Taylor Swift și Karlie Kloss: cele două prietene au cucerit lumea

Taylor Swift şi Karlie Kloss şi-au construit o carieră şi o relaţie de prietenie la care unii oameni doar visează. Jada Yuan a stat de vorbă cu cele două vedete care sunt şi cele mai bune prietene. 

Unul dintre primele lucrurile pe care le-a făcut Taylor Swift după ce s-a mutat din Nashville în uriaşul penthouse cu două etaje din New York a fost să acopere un perete cu fotografiile înrămate ale celor mai importante persoane din viaţa ei. „Asta e de când eu şi Karlie ne-am cunoscut pentru prima dată“, spune ea, arătând către o poză în care zâmbea şi o îmbrăţisa pe Karlie Kloss în backstage-ul prezentării Victoria’s Secret din 2013, în care Kloss a defilat în lenjerie roz şi o pereche de aripi de înger psihedelice, iar Swift a cântat alături de Fall Out Boy. Titlul fotografiei, scris de mână, este Best Friends Forever VS2013 şi pare unul de-a dreptul profetic dacă e să luăm în considerare cât de apropiate au devenit cele doua în ultimii doi ani: au mers într-un road trip în Big Sur (prezentat în detaliu pe Instagram), ies la restaurant, fac shopping, se duc amândouă la sală, iar anul trecut au defilat împreună în show-ul Victoria’s Secret – „Vă vine să credeţi asta?“ – două prietene în vârful lumii.

Lena Dunham şi Cara Delevingne apar şi ele în fotografiile de pe perete, la fel şi fratele mai mic al lui Swift, Austin, care, în imagine, stă lângă sora sa purtând pijamalele roşii pe care aceasta le-a cumpărat pentru întreaga familie Crăciunul trecut. O altă fotografie al cărei titlu e Invazia veveriţelor este o amintire de când Swift a cunoscut-o pe Lorde (căreia Taylor îi spune pe numele său real, Ella) şi cele două plănuiau să ia cina la Shake Shack în Madison Square Park înainte să fie atacate de rozătoare. „Făceam aceste poze şi deodată, ca într-un film horror, au apărut veveriţele care se aşezaseră pe umerii noştri încercând să ne mănânce mâncarea. Stăteau ca papagalii, erau ceva de genul: «Merităm acei cartofi prăjiţi şi îi vom lua de la voi»“, spune Swift, rememorând momentul.
Swift, care poartă o pereche de stilletos Louboutin, se plimbă din bucătărie în living, se așază pe canapeaua din catifea portocalie, se apleacă puţin şi îşi sprijină pantofii de un fotoliu din piele maro. Tot ce are în casă este din catifea, piele sau lemn în tonuri închise, pământii, de la pianul său Steinway din palisandru la masa de biliard (la care modelele Victoria’s Secret Behati Prinsloo şi Lily Aldridge şi-au exersat dexteritatea când au vizitat-o).

SHOOTING STARSThe two recently road-tripped through Big Sur. “Taylor's a really good driver,” Kloss says. Saint Laurent by Hedi Slimane woven Lurex dress, blue leather belt (on Kloss), sequined V-neck sweater, and studded belt (on Swift). On Klos

Shooting Stars
Cele două au mers împreună într-un road trip în Big Sur. „Taylor conduce foarte bine“, susține Kloss.

 

La sfârşitul anului trecut Swift a împlinit 25 de ani şi debordează de încredere în sine. A avut un an grozav. Nu doar că s-a mutat la New York, departe de familie, dar şi-a asumat şi riscuri în ceea ce priveşte muzica ei, părăsind universul country pentru a aborda stilul pop al anilor 80 – şi a avut succes. Melodia Blank Space, un provocator răspuns la acuzaţiile presei, care a portretizat-o drept o devoratoare de bărbaţi, a fost în topul Billboard Hot 100 timp de şapte săptămâni. Swift a devenit totodată prima femeie din istoria acestui top a cărei piesă de pe prima poziţie a fost înlocuită tot cu una dintre melodiile ei (este vorba despre omniprezentul hit Shake It Off). Ambele sunt incluse pe noul său album, 1989, numit după anul în care s-a născut, care a fost vândut în peste şase milioane de exemplare. Cei de la Saturday Night Live au făcut o parodie despre Swiftamine, o pastilă care tratează starea de vertigo în cazul adulţilor care realizează brusc cât de mult o iubesc pe Taylor Swift. „Oamenii încep în sfârşit să vorbească despre talentul ei, despre cum se află la nivelul unora dintre cei mai talentaţi compozitori ai tuturor timpurilor“, susţine Jack Antonoff, membru al formaţiei Fun, care a scris câteva piese cu Swift şi adoră modul personal în care aceasta spune povestea dintr-o carte pe care toată lumea vrea să o citească. „Zilele trecute, bunica mea m-a întrebat despre 1989. Toţi vorbim despre acest album. De la Michael Jackson încoace nu am mai experimentat asta: ca un singur artist să ne unească pe noi toţi “

PRACTICE MAKES PERFECTSwift strums a few bars, while Kloss, an avid baker, readies a batch of cookies. On Swift: Valentino foulard-print crepe-de-Chine silk dress. On Kloss: Gucci patchwork-print silk shirt and cuffed pants. Details, see In This Issue.

Swift s-a schimbat si în plan personal. Pentru început, romantica incurabilă de odinioară, care îşi direcţiona emoţiile în cântecele despre aventurile sale tulburătoare şi consecințele acestora – We Are Never Ever Getting Back Together (care face referire la Jake Gyllenhaal) sau I Knew You Were Trouble şi Out of the Woods (despre Harry Styles) – respinge acum acele comentarii care au caracterizat-o drept o obsedată de bărbaţi. În videoclipul Blank Space o vedem cum înjunghie un tort în formă de inimă cu un cuţit de măcelar, cum dă foc hainelor iubitului şi îi distruge acestuia maşina sport cu o crosă de golf. Kloss, Dunham şi Delevingne fac parte dintr-un grup unit de femei puternice cu care Swift s-a împrietenit de-a lungul anilor. Grupul include şi nume precum Selena Gomez, pe care Swift o ştie de când erau amândouă adolescente care ieşeau cu fraţii Jonas, actriţa Jaime King şi surorile Haim. Devotamentul faţă de prietenele ei, spune Swift, a fost o reacţie „la criticile oamenilor cu privire la viaţa mea. Am fost foarte enervată de scenariul devoratoarei de bărbaţi pe care ei l-au construit despre mine.“ Taylor a hotărât că viaţa sa amoroasă nu va mai fi în centrul atenţiei. „Pur şi simplu nu mai sunt dispusă să le furnizez subiecte de discuţie. Nu am de gând să merg la întâlniri şi să le permit să facă poze şi să comenteze ce vor despre limbajul corpului. Nu am de gând să mai stau lângă cineva şi să flirtez, pentru că ştiu că în ziua următoare se va zvoni că e iubitul meu. Retrag totul. E păcat că trebuie să fac asta. Şi e păcat că am ajuns să am acest sentiment și să cred că iubirea este o slăbiciune a carierei“, spune Swift.

Taylor încearcă să se evidenţieze acum ca o figură puternică, o persoană care face faţă criticilor, intimidărilor şi bărbaţilor care i-au greşit şi ne oferă un exemplu perfect al femeii care îşi trasează propriul destin. „Anul acesta a fost diferit de toţi ceilalţi ani din viaţa mea. M-am simţit împăcată cu ceea ce sunt şi ceea ce reprezint. Cred că ăsta e unul dintre semnele maturizării: când devii tu însuţi, părerile celor din jur despre tine contează din ce în ce mai puţin. Sper că acest proces să continue, pentru că îmi place foarte mult“, mi-a spus Swift.

Swift îşi descrie filozofia de a-şi face prieteni – în principiu, stai pe capul lor până ajung să te placă – chiar în momentul în care Kloss intră în apartament, asemenea unei raze de soare de 1,85 m. Deşi Swift şi Kloss se cunosc de puţin timp, au devenit cele mai bune prietene instantaneu, îmi spun ele. Sunt perechea perfectă, mai ales acum că părul cu reflexe roşcate al lui Kloss este blond. „Când am făcut Saturday Night Live au venit amândouă, iar la after party totul devenise confuz, păreau gemene. Taylor e foarte înaltă, iar Karlie e şi mai înaltă, iar împreună sunt din altă lume“, spune Lena Dunham.

Dacă Swift poartă tocuri şi Kloss pantofi cu talpă plată, au aceeaşi înălţime. Dar astăzi, Kloss a încurcat ecuaţia, purtând colanţi din piele Tamara Mellon, la care a asortat o pereche de cizme înalte. „Tot ce ţi-ai putea dori într-o singură pereche de cizme, baby“, spune ea în timp ce defilează în ele, ţinând în mână o cutie de fursecuri Karlie’s Kookies, pe care i-a creat în colaborare cu Milk Bar. „Sunt cele mai grozave cizme pe care le-am văzut. Arăţi precum Catwoman!“, intervine Swift. Kloss îi spune că sunt făcute pe comandă, dar că poate aranja să aibă şi ea o pereche. „Sunt destul de bune, dar nu le pot lua în St. Louis. Când merg acasă, dacă am fie şi o urmă din atitudinea de New York, familia mea e ceva de genul: «Nu, nu!» Nu acceptă aşa ceva“, susţine Karlie. „Spun: «Tu, cu acei pantaloni ciudaţi, trebuie să scapi de ei. Îmbracă-te în nişte pantaloni normali!»“, adaugă Swift, râzând.

Deşi Kloss pare să cunoască fiecare piesă pe care o poartă, când o întreb pe Swift cine i-a făcut rochia neagră tricotată de pe ea, îmi spune că nu are nici cea mai mică idee. Kloss observă rochia: „Ce este? Alaïa? Swift se întoarce spre mine pentru ajutor. „Nu ştiu – am vreo etichetă pe acolo?“, întreabă ea în timp ce îşi ridică părul şi se apleacă spre mine pentru a vedea eticheta RVN. „Stilistul meu mi-a pus-o în dulap“, spune ea.

Cumva, în ciuda faptului că expertiza lor în materie de fashion nu coincide, Taylor şi Karlie au tendinţa de a se îmbrăca la fel. „Seara trecută am venit pe la ea şi trebuia să plecăm undeva de aici şi purtam amândouă topuri negre cu vedere la abdomen şi fuste cu talie înaltă. Devine ciudat“, spune Kloss. „Pantaloni negri, părul coafat cam la fel. Oamenii ne tot spuneau că trebuie să ne cunoaştem. Îmi amintesc make-up artiştii şi hairstiliştii spunând: «Nu îţi aminteşte de Karlie? Doamne, ea şi Karlie vor fi cele mai bune prietene. Sunt la fel. Karlie este o persoană atât de bună. Ne aduce biscuiţi de fiecare dată când avem un shooting»“, adaugă Swift. „Fac asta în continuare“, spune Kloss. În adolescenţă făcea biscuiţi de una singură, acum îi face cu ajutorul unor profesionişti: prin vânzarea produselor Karlie’s Kookies, ea strânge bani pentru acte caritabile. Kloss a absolvit Harvard Business School (la fel ca Joshua Kushner, prietenul ei, unul dintre cei care au investit în Instagram, cu care are o relaţie de doi ani), iar acum urmează cursuri de programare.

O prietenă comună, modelul Victoria’s Secret Lily Aldridge, le-a făcut cunoştinţă la o prezentare. „Eram ceva de genul: «Tu. Prietena mea. Acum.»“, îşi aminteşte Swift. Câteva luni mai târziu s-au revăzut la petrecerea de la Oscaruri şi Kloss a sugerat că ar trebui să facă ceva spontan împreună. „Am mai fost o singură dată la Big Sur (n.red.: o regiune montană de pe Coasta Californiei) şi excursia asta mi s-a părut o idee bună“, spune Swift. S-au plimbat împreună prin pădurile de conifere, au alergat pe plajă la apus şi au făcut o mulţime de poze. Când le întreb ce le-a făcut să se apropie atât de tare una de cealaltă, ridică din umeri: „Amândouă suntem persoane obişnuite“, spune Kloss. „Suntem autentice“, adaugă Swift, care scapă o bucăţică din biscuitul pe care îl mânca pe rochia sa, o ia repede şi o mănâncă: „Regula de cinci secunde.“

SELFIE SERVICEModel Lily Aldridge introduced the two.“We were just like, ‘You. My friend. Now,’ ” says Swift. On Kloss: Donna Karan New York black organza bra top and off-white cotton skirt with brushstroke print. On Swift: Bottega Veneta pale pin

Selfie Time
Modelul Lily Aldridge le-a făcut celor două cunoștință. „Eram ceva de genul: «Tu. Prietena mea. Acum.»“, spune Swift. 

În orice caz, Swift este o persoană minunată cu care să te împrieteneşti. Găteşte, coace prăjituri, spală vase, este o gazdă extraordinară și face cele mai tari cadouri. Are o colecţie de cămăşi de noapte vintage pe care ea şi prietenele ei le poartă când se uită la televizor (Swift îmi arată pe telefon o fotografie cu ea, Cara Delevingne şi Kendall Jenner stând în pat). Reuniunile lor se încheie cu un moment de dans în bucătărie. Dunham o numeşte Betty Crocker (n.red.: numele unui popular personaj creat de compania de alimente General Mills) a relaţiilor de prietenie şi mărturiseşte că cel mai mult este impresionată de felul în care Swift îşi face timp pentru oamenii pe care îi iubeşte. „Este grozav să ai un prieten care e atât de ocupat şi tot îşi găseşte timp pentru tine“, spune Dunham. „Chiar şi când e în Hong Kong în turneu, iar eu trec printr-un moment dificil, dacă îi trimit un mesaj, primesc răspuns în două secunde. Dacă mi se întâmplă ceva bun – să spunem că primesc o nominalizare sau e ziua mea de naştere sau cartea mea e pe cale să fie lansată – primesc un mesaj de la Taylor înainte să primesc unul de la mama mea.“

Dorinţa lui Swift de a-şi face prieteni este o consecinţă a faptului că în adolescenţă s-a simţit exclusă. „Am rămas cu o mulţime de traume din timpul şcolii. Îţi poţi da seama de asta probabil“, spune ea. A plecat din micul oraş din Pennsylvania, unde se făceau glume pe seama muzicii ei, şi a format o comunitate restrânsă, fiind înconjurată acum de oameni talentaţi şi ambiţioşi. Este un fel de compensaţie: poate face parte din ce grup doreşte. Când o întreb metaforic pe Swift la ce masă se aşază acum la prânz, îşi dă seama imediat la ce mă refer: „Vreau să stau la o masă cât mai mare şi vreau ca toată lumea să stea la ea cu mine“, spune artista.

La prânzul de dinaintea evenimentului Billboard’s Women in Music Awards, Taylor fredonează toate melodiile, ştie cuvintele pe de rost. Chiar dacă se presupune că femeile din industria muzicală ar trebui să fie rivale, Swift nu crede asta. Fiecare copil care vine la ea nu obţine doar un selfie, ci şi o conversaţie. „Sunt copii! Trebuie să mă ocup de ei“, spune ea, scuzându-se că a plecat în mijlocul discuţiei. O fetiţă de unsprezece ani îi spune cu sfială că e din New Jersey. „Îmi petrec verile mergând pe litoralul din Jersey“, spune Swift care stă la poză preţ de patru selfie-uri mişcate înainte să îi ia micuței telefonul cu delicateţe. „Nu prea te pricepi la asta“, glumeşte Swift şi face chiar ea poza. Fetiţa urma să asiste la concertul Z100’s Jingle Ball, în închiderea căruia cânta Taylor. „Sunt în întârziere. Bei cafea?“, o întreabă Swift pe cea mică. Aceasta îi răspunde că bea Frappuccino. „OK. Bea un Frappuccino şi poate că vei rezista suficient cât să mă vezi şi pe mine“, îi spune Swift.

PRACTICE MAKES PERFECTSwift strums a few bars, while Kloss, an avid baker, readies a batch of cookies. On Swift: Valentino foulard-print crepe-de-Chine silk dress. On Kloss: Gucci patchwork-print silk shirt and cuffed pants. Details, see In This Issue.

New York, este atât de bine să fii acasă! Eu sunt Taylor“, le spune Swift celor peste 17 000 de oameni care au venit să o vadă în Madison Square Garden. Îmbrăcată într-un costum din tartan alcătuit din pantaloni cu talie înaltă şi un top scurt, cântă patru hituri înainte să anunţe că a împlinit oficial 25 de ani. „Ştiu de ce aţi ales muzica – pentru că aţi vrut să scăpaţi de cei care vă critică şi de cei care pretind că vă sunt prieteni“, strigă Taylor către mulţime. „Acesta este ultimul cântec al serii. Nimeni nu vă va judeca pentru felul în care dansaţi în timpul acestui cântec. New York, eşti pregătit?“ Mulţimea explodează de energie.

Swift se întoarce la apartamentul ei după miezul nopţii, comandă sushi şi improvizează o cabină de poze pentru petrecerea sa. I-a invitat pe toţi artiştii care au fost cu ea pe scenă (Iggy Azalea, Charli XCX, Ariana Grande, Sam Smith, Nick Jonas) şi pe prietenii ei, de la Kloss şi Abigail Anderson, cea mai bună prietenă a lui Swift din primul an de liceu în Hendersonville, Tennessee, la Justin Timberlake, Beyoncé şi Jay-Z. „Vor veni cam 20 de persoane care vor zbura din locuri diferite“, mi-a spus Taylor cu o zi înainte de petrecere. Mama ei, Andrea, care a venit din Nashville pentru a-i decora casa, nu a fost prezentă. „Cred că la o aniversare de 25 de ani, nicio mamă nu ar trebui să fie prezentă. Trebuie să ştii când să te retragi“, mi-a Andrea.

Următoarea dată când o întâlnesc pe Swift, ea este încă în pijamale într-o dimineaţă însorită de ianuarie în casa ei din Beverly Hills. În luna care a trecut de când nu am mai văzut-o, a primit un colier (un cadou de ziua ei din partea Lenei Dunham) în care păstrează o poză cu pisica ei, Olivia, a dansat nebuneşte cu Beyoncé şi surorile Haim la concertul lui Justin Timberlake din Brooklyn, a cumpărat un tricou al lui Hugh Jackman în scop caritabil, a trimis un pachet uriaş de cadouri fanilor săi (unul dintre cadouri a inclus un cec de aproape 2 000 de dolari pentru taxele de la facultate) şi a cântat în seara de Anul Nou în Times Square în faţa unui milion de spectatori. De când a plecat din Vest, a încercat să facă tot posibilul pentru a ţine legătura cu prietenii ei, iar asta a inclus „multe nopţi de gătit împreună“, drumeţii cu Lorde şi plimbări pe Insula Santa Catalina alături de prietenele şi de tatăl ei. Când Lorde era emoţionată de apariţia sa la Globurile de Aur, Swift a fost alături de ea şi a ales să poarte o rochie galbenă (în onoarea piesei lui Lorde, Yellow Flicker Beat). „Am transformat evenimentul într-o seară între fete“, spune Swift.

Când se uită în urmă şi îşi aminteşte de perioadele tulburătoare din viaţa sa, Taylor spune că ea şi familia ei „au avut o mulţime de momente când se uitau unii la alţii şi spuneau: «Wow, nu pot să cred că oamenii au înţeles asta.» Poţi doar să speri la lucruri de genul ăsta.“ Swift a încercat să ia totul ca atare: „Nu sunt atât de captivată de muncă încât să nu apreciez succesul meu nebunesc, incredibil şi uimitor. Să pui presiune pe tine e în regulă, dar să te supui unui stres inutil este greşit, aşa că nu mă îngrijorez că nu am stabilit încă un nou record. Nu mă îngrijorez că nu ştiu ce va urma. Nu mă îngrijorez că nu am un termen limită. Poate că lucrurile durează doi ani sau trei sau patru. Sau doar unul singur. Inspiraţia apare atunci când te aştepţi mai puţin. Trebuie să îţi trăieşti viaţa şi să îţi asumi riscurile cu optimism.“

Kloss, pe de altă parte, are un program atât de riguros încât ar avea nevoie de propriul controlor de trafic aerian. După o scurtă vacanţă acasă, în St. Louis, a fost de două ori în Paris în ianuarie, în calitate de purtător de cuvânt pentru L’Oréal Paris, în Florida pentru un shooting cu Bruce Weber, în Los Angeles, din nou la Paris, apoi la Los Angeles pentru Oscaruri şi la Săptămâna Modei din New York, Milano şi Paris. „Dacă există moderaţie, poate fi chiar distractiv. Pentru mine, podiumul de modă este o oportunitate să fac spectacol“, spune Kloss. Aceasta e nerăbdătoare să îmi spună vestea cea mare: a fost acceptată la Gallatin School for Individualized Study (n.red.: o şcoală unde studenţii pot urma doar cursurile care îi interesează, în funcţie de afinităţile lor) din cadrul Universităţii din New York. „Am aşteptat acest e-mail în fiecare zi. E ceva ce mi-am dorit de foarte mult timp“, spune Kloss. Karlie nu ştie încă ce va studia, dar este încântată că va merge la cursuri: „Voi lucra în continuare full time. Sunt foarte ambiţioasă şi am o mulţime de obiective în cariera mea, aşa că nu voi încetini ritmul prea curând.“

Swift spune că ea şi prietenii săi nu vorbesc despre muncă. „Cel mai tare lucru la prietenii mei este că ei nu ştiu prea multe despre ceea ce fac eu“, spune ea. Prima dată când Kloss a văzut-o pe Swift punând mâna pe chitară a fost în timpul acestui shooting. „Nu sunt unul dintre acei artişti care sunt mereu ceva de genul: «Privește-mă!» Nu sunt persoana care pune mâna pe chitară la o petrecere şi vrea să se bucure de toată atenţia. Am parte de suficientă atenţie, vreau ca prietenii să mă placă pentru că avem lucruri în comun, nu pentru că mă aşez într-un colț şi le spun: «Hei, ascultaţi acest cântec despre viața mea!»“

Indiferent cât de ocupate sunt, Swift şi Kloss îşi fac timp una pentru cealaltă. De curând, Swift a chemat-o pe Kloss pe la ea pentru o seară de gătit paste cu modelul Martha Hunt, stilistul Ashley Avignone şi Tavi Gevinson. Câteva zile mai târziu, acelaşi grup a mers să ia cina la restaurantul lui Ralph Lauren, Polo Bar („Cartofii prăjiţi au fost delicioşi“, susţine Kloss).

Karlie spune că, în afară de muzică, talentul lui Taylor este să aducă împreună femei din diferite industrii. „Am întâlnit o mulţime de fete minunate prin intermediul lui Taylor. Se pricepe foarte bine să creeze legături între oameni care în mod normal nu s-ar fi cunoscut. Avem joburi diferite, dar am devenit prietene care se susţin reciproc – o frăție a fetelor, o echipă de susţinere. Suntem două fete obişnuite de douăzeci şi ceva de ani care au nevoie de oameni cu care să fie ele însele. Ştii, prietenii adevăraţi sunt greu de găsit, iar Taylor este o prietenă adevărată“, conchide Kloss.

Foto Mikael Jansson
Traducere și adaptare de Bianca Sterie

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro