Rita Ora: „mi-am dat seama câtă putere am, abia atunci când alții au încercat să mi-o ia“

Rita Ora este omniprezentă: în muzică, modă, film. În curând va lansa cel de-al doilea album, plus un turneu. Într-un interviu pentru GLAMOUR, artista povestește de unde se încarcă cu energie.

“Vrei mușețel sau ghimbir?”, întreabă Rita Ora. Până acum câteva secunde era superconcentrată și profesionistă. Acum, într-o anexă a Loft Studios din Londra, atitudinea de model lasă locul unui sentiment familiar, de genul “”hai să ne simțim confortabil” și Rita fierbe ceai pentru cea care o intervievează. Este răcită, lângă canapea este un radiator.

Și totuși, tânăra de 27 de ani nu se lasă oprită. Nici de maleficele case de discuri, nici de fostul ei prieten (despre el vorbim imediat), nici măcar de o răceală.

Noul ei single For You din Fifty shades of Grey 3 a ieșit direct pe locul 1 în clasamentele muzicale. Ea însăși joacă un rol în film, pe cel al surorii mai mici a lui Christian Grey, Mia.

Nu este deloc simplu să spui pentru ce a devenit cunoscută Rita Ora. Pentru muzică, e clar. Totuși, primul ei album a fost lansat în urmă cu șase ani, de atunci a lansat doar, neregulat, câte un single.

În plus, a făcut designul unei colecții capsulă pentru Adidas, a putut fi văzută într-o gramadă de reclame, a făcut parte din juriul “The Voice UK” sau “X Factor” și a înlocuit-o timp de un sezon pe Tyra Banks ca prezentatoare a “America’s Next Top Model”.

Așa că întrebarea de început vine natural:

Mai poate fi catalogată în vreun fel Rita Ora? De exemplu ca muzician?

Până de curând, muzicienii concurau doar cu alți muzicieni, între timp se amestecă domeniile. Mă văd ca o artistă completă. Totul este un loc de joacă, o parte a mărcii Rita Ora.

Ce înseamnă această marcă?

Încredere de sine și independență. Succes, atunci când este vorba despre un copil de emigranți, ca mine. Pentru noi, este mereu mai greu, să arătăm cine suntem, pentru că noi suntem imediat judecați și condamnați. Îmi doresc ca fetițele să mă vadă și să își spună: Hei, când ea umblă ca nebuna pe acolo, pot și eu să fac la fel.

 

Bărbați influenți, care decid asupra carierei unei tinere muziciene. Este de fapt un scenariu tipic din industria muzicală, nu este așa?

 Într-adevăr. Cei mai mulți manageri de label sunt în continuare bărbați. Eu eram tânără, am vrut să fac totul cum trebuie, să nu dezamăgesc pe nimeni. Apoi a devenit totul complicat și nu am înțeles, în întregime, de ce. Dar am învățat mult din asta.

Ce anume?

Mi-am dat seama pentru prima oară câtă putere am, atunci când au vrut să mi-o ia. M-am gândit, OK, puteți poate să îmi controlați muzica, dar nu restul. Așa că m-am ocupat de fashion și de televiziune. Nu toată lumea a putut să îmi înțeleagă deciziile, dar am început să am încredere în mine.

 

Muzicienele, femeile în general, sunt ațațate de obicei una împotriva celeilalte.

Ei bine, asta este pentru distracție. Dar vremurile s-au schimbat. Ca femeie, nu am trăit vreodată atât de mult acest empowerment al femeilor ca acum. Și încerc să dau asta înapoi. Când întâlnesc o altă muziciană, despre care cred că este bună, merg și îi spun: “Hei, e cool ceea ce faci, felicitări din inimă”.

De unde iti iei energia și inspirația?

Asta are cu siguranță legătură cu locul din care provin. Părinții mei sunt din Kosovo. Mama mea este visătoare, dar și luptătoare. Când a venit în Anglia, a trebuit să studieze încă o dată psihologia. În paralel a învățat engleza, a luptat împotriva cancerului la sân și s-a ocupat de sora mea și de mine. Ea este idolul meu.

De Lisa Goldmann, traducere și adaptare de Doina Heinrich, fotografii de David Oldham, styling de Miranda Almond

 

Tags:
roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro