Premiile BAFTA acuzate de sexism

După ce Globurile de Aur au fost acuzate că nominalizează numai bărbați pentru regie (lucru punctat elegant de Natalie Portman în seara Galei), Premiile BAFTA nu se lasă mai prejos, fiind învinovățite că au făcut același lucru pentru al cincilea an la rând.

Nominalizații BAFTA de anul acesta pentru Cea mai bună regie sunt Denis Villenueve (Blade Runner 2049), Luca Guadagnino (Call Me by Your Name), Christopher Nolan (Dunkirk), Guillermo del Toro (The Shape of Water) și Martin McDonagh (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri).

Ceea ce a atras atenția asupra faptului că nicio femeie nu a fost inclusă în cursa pentru marele premiu, este faptul că în ciuda primirii călduroase a regizoarei Greta Gerwig (Lady Bird) de către votanții BAFTA, aceasta nu a reușit să ajungă pe lista scurtă a nominalizaților. Omiterea ei a stârnit reacții puternice în spațiul online și un val de critici aduse Academiei Britanice de Film pentru lipsa capacității de a îi recunoaște meritele unei regizoare precum Greta Gerwig.

Premiile Bafta Greta Gerwig

Premiile Bafta Greta Gerwig

 

În lumina acestor lucruri, nu ne rămâne decât să vedem ce ne-au pregătit premiile Oscar, lista nominalizărilor urmând să fie făcută publică pe 23 ianuarie.

Gala de decernare a Premiilor BAFTA 2018 va avea loc pe 18 februarie. 

Vezi și lista nominizaților și câștigătorilor de anul trecut.

Irina Munteanu
skipped.hb@gmail.com