Rihanna, departe de scenă

Când Rihanna îşi doreşte să fie ea însăşi – reală în genul „poţi să-mi spui Robyn“ – se îndreaptă către casa ei din Barbados. De data aceasta, GLAMOUR a însoţit-o şi a vorbit cu ea despre prieteni de odinioară, noul ei show TV şi motivaţiile care o fac să fie atât de curajoasă.

Ea nu e „Rihanna“ atunci când păşeşte în încăpere. Poate pentru că sunt în Barbados, la ea acasă, pe canapeaua ei, la ora 2.00 dimineaţa (cu siguranţă ştie cum să-l facă pe un băiat s-o aştepte!). Şi în cameră nu există nici bodyguarzi, nici flash-urile paparazzilor, nici mulţimi de fani care să-i strige numele. Au dispărut hairstylistul care îi aranja extensiile, stiliştii care fac vrăji cu ţinutele ei şi prietena ei cea mai bună, Melissa. Şi pare reală. Cel mai mare star pop de pe planetă nu poartă, să spunem, sandale gladiator până la genunchi sau pijamale Givenchy cu printuri suprapuse. Nu, Rihanna arată foarte aproape de imaginea ei de acum zece ani, când a părăsit insula, pe când era doar o fată băieţoasă pe nume Robyn. E în picioarele goale, poartă un tricou lălâu şi are părul scurt şi cârlionţat. (Cârlionţii aceştia sunt recent obţinuţi. În doar 96 de ore a trecut de la pletele lungi, albe la vârfuri la un bob scurt blond şi până la aceşti cârlionţi mici şi deşi). Singurul element care aminteşte de alter-ego-ul ei, „Rihanna“ – şi de acel nivel de celebritate de neimaginat la care a ajuns, cu 50 de milioane de albume vândute şi o mulţime de fani care o urmăresc peste tot, porecliţi Rihanna Navy – sunt brăţările cu diamante care îi zdrăngănesc la încheieturile mâinilor. Bine, şi mirosul acela floral-lemnos pe care îl lasă pe cămaşa mea atunci când se apropie să mă îmbrăţişeze – şi care se dovedeşte a fi aroma celui de-al patrulea parfum creat de ea, Rogue.

Şi parfumul miroase a bani mulţi. Încă de când a ajuns în SUA în 2004 şi a semnat (instant aproape) un contract cu casa de discuri a lui Jay Z, Robyn Rihanna Fenty a ajuns fulgerător în top 10 al Billboard Pop Songs – cu siguranţă cea mai rapidă ascensiune a tuturor timpurilor. Vara trecută, tânăra de 25 de ani a fost încoronată regina reţelelor sociale, devenind cel mai vizionat artist de pe You Tube şi persoana care a primit cele mai multe like-uri pe Facebook. (Şi asta ar însemna mai mult de 70 de milioane!). Ba chiar a mai găsit timp – când nu stârnea comentarii aprinse de genul „nu, nu-mi spune că a făcut-o şi pe asta“ cu posturile ei de pe Instagram (credeţi-mă pe cuvânt, vreţi să vedeţi ce se postează pe contul @badgalriri) şi cu tweet-urile adresate fostului ei prieten Chris Brown – să se joace de-a antreprenorul. Aşa că are o colecţie de haine în colaborare cu River Island; o colecţie de machiaj realizată împreună cu MAC (primul lot din rujurile RiRi Woo s-a vândut integral online, s-a epuizat în doar trei ore de la lansare); şi, în curând în premieră, o emisiune TV reality show – o competiţie numită Styled to Rock, unde designeri în căutarea celebrităţii se întrec în a îmbrăca vedetele.

Aşa că, atunci când m-am întâlnit cu ea în casa de pe plajă, într-o pauză de la turneul ei mondial, cu siguranţă că îşi câştigase dreptul să stea pe canapea fără să facă nimic. Găsindu-şi un loc comod într-un colţ al canapelei, Rihanna a deschis o pungă cu snackurile ei favorite, Hilli’s Hot Balls (un fel de Cheetos foarte picanţi) şi a luat în braţe o pernă imensă în carouri, Burberry. Ea e Robyn cea adevărată, şi este gata să stea la poveşti.

GLAMOUR: Eşti în mijlocul turneului Diamonds World Tour. Cum te simţi să fii din nou acasă?

RIHANNA: M-am obişnuit în L.A. şi iubesc New York-ul. Dar în Barbados simt că e locul meu cu adevărat. E altceva. Mâncarea, oamenii, energia, clima – totul e familiar.

GLAMOUR: Este ceva schimbat acum, când eşti din nou aici?

RIHANNA: Sunt mult mai liberă, mai lipsită de griji. Încerc să mă relaxez ca şi cum aş fi din nou copil.

GLAMOUR: Ai plecat din Barbados acum zece ani ca Robyn şi ai devenit Rihanna. Cine eşti acum, când te întorci acasă?

RIHANNA: Când oamenii mă strigă Robyn întorc capul instant, pentru că am sentimentul că persoanele acelea chiar mă cunosc. Rihanna e creaţia fanilor; în timp ce Robyn sunt eu, cea reală, Rihanna e doar o parte din mine.

GLAMOUR: Ai crescut nu departe de locul în care suntem acum. Înţeleg însă că şcoala n-a fost cea mai plăcută perioadă din copilăria ta.

RIHANNA: Am fost necăjită toţi anii de şcoală. N-am să înţeleg vreodată de ce se luau mereu de mine atunci. Poate pentru că aveam pielea mai deschisă la culoare decât cea a colegilor mei de clasă? Când am crescut, se luau de mine din cauza sânilor mei. Însă nu pozez în victimă – sunt mai degrabă recunoscătoare. Sunt convinsă că aceste experienţe mi-au fost date de Dumnezeu ca să mă pregătească pentru greutăţile din industria muzicală. Acum îmi e atât de uşor să fac faţă tuturor mizeriilor.

GLAMOUR: Cu siguranţă ai fost bine pregătită pentru asta. Tocmai ai depăşit-o pe rivala ta Katy Perry în ceea ce priveşte numărul de melodii ajunse pe primul loc în topuri.

RIHANNA: Da, ai dreptate! Fanii mei mi-au spus despre asta pe Twitter.

GLAMOUR: Stai un pic, tu ai aflat despre asta de la un fan, de pe Twitter?

RIHANNA: Da! (Râde.) Fanii mei sunt foarte prinşi de toate chestiile astea. Şi de la ei aud cele mai multe dintre noutăţi.

GLAMOUR: Cu siguranţă stau cu ochii pe tine tot timpul. Te simţi vreodată sub lupă, prea examinată, prea încorsetată?

RIHANNA: Sunt lucruri care mă deranjează, cum ar fi că nu pot să mă plimb pe oriunde aş vrea. Simt că sunt privită. Mereu! Dacă aş vrea să fac plajă topless, cu siguranţă că n-aş putea. Chiar dacă sunt la mine în casă, la etaj, în dormitor, cu draperiile trase, tot am impresia că un paparazzo e afară, undeva pe o barcă, şi cineva se uită la mine pe gaura cheii.

GLAMOUR: Neplăcut. Ai spus mai devreme că lumea îţi interpretează greşit gesturile, de prea de prea multe ori.

RIHANNA: Sunt sigură că mulţi fac asta. De aceea e important pentru mine să ştiu cine sunt cu adevărat. Iar oamenii probabil că n-o să mă cunoască vreodată cu totul. Tot ce văd ei sunt nişte poze şi nişte titluri scandaloase.

GLAMOUR: Îţi cunosc însă muzica.

RIHANNA: Este foarte adevărat. Muzica mă ajută să-mi spun povestea; e modul în care eu mă fac auzită. Însă oamenii se concentrează asupra atât de multor lucruri care n-au nimic de-a face cu muzica.

GLAMOUR: Ah, acei haters. Dai importanţă spuselor lor?

RIHANNA: Nu poţi să te ascunzi la nesfârşit. Nu poţi schimba ceea ce eşti. De aceea e important pentru mine să mă cunosc bine şi să mă dezvolt pornind de la asta. Cei care comentează o vor face în continuare, până într-o zi când vor renunţa. Eu însă nu voi claca pentru că deţin controlul asupra vieţii mele.

GLAMOUR: Pari suficient de curajoasă zilele astea.

RIHANNA: Am fost nevoită să-mi recâştig curajul pentru că îl cam pierdusem. Mama mea mi-a spus, în urmă cu câţiva ani: „Am văzut în ochii tăi ceva ce n-am văzut vreodată până acum: teamă.“ Şi prin asta voia să spună „Nu, asta nu eşti tu“. De-abia încep să fac pace cu mine însămi.

GLAMOUR: Şi cum faci asta?

RIHANNA: Amintindu-mi ce este cu adevărat important în viaţă şi înţelegând că toţi suntem personalităţi distincte şi propria noastră relaţie cu Dumnezeu. Când înţelegi acest lucru, e greu să mai fii deranjat de ce gândesc şi spun alţii.

GLAMOUR: Să vorbim şi despre modă. Mi se pare mie sau te distrezi de minune în perioada asta?

RIHANNA: Dragostea mea pentru modă – sau să-i spunem, mai bine, admiraţia mea pentru lumea modei – a început cu mama. Obişnuiam să mă uit la ea când se îmbrăca. Era cam de vârsta pe care o am eu acum şi era atât de agilă, atât de elegantă. Eu nici nu ştiam ce să fac, eram atât de băieţoasă!

GLAMOUR: În copilărie ai lucrat în magazinul de haine al mătuşii tale, aşa e?

RIHANNA: Da. Am văzut ce sentiment plăcut aveau oamenii care plecau de acolo îmbrăcaţi cu ceva care le stătea bine. Apoi am început să-mi aleg şi eu hainele – acei jeanşi evazaţi şi toate acele costume asortate. Ştiu. Oribil.

GLAMOUR: De unde a apărut ideea show-ului Styled to Rock?

RIHANNA: Există o mulţime de oameni talentaţi în New York, cu simţul stilului, foarte pricepuţi în a vedea lucrurile frumoase, numai că aveam impresia că nu-i pot găsi să lucrez cu ei. Şi am fost foarte încântată să dau peste designeri noi, foarte talentaţi. Sunt obsedată să fiu eu cea prima care ştie tot ce mişcă în modă.

GLAMOUR: În timpul show-ului, concurenţii trebuie să alcătuiască ţinute pentru animatori, în fiecare sătpămână. E un fel de a-i învăţa pe oameni despre ce e vorba în meseria de stilist?

RIHANNA: Absolut. Pentru că există personal shoppers şi stilişti. Ca să fii stilist, trebuie să înţelegi regulile esenţiale de design.

GLAMOUR: Stilistul tău, Mel Ottenberg, e unul dintre mentorii din show.

RIHANNA: M-a învăţat multe. Şi apreciez asta, pentru că nu sunt lucrurile la care am avut acces când eram copil.

GLAMOUR: Cum ar fi să-ţi petreci timpul împreună cu Karl Lagerfeld? Am văzut asta pe Instagram.

RIHANNA: Când trăiam în Barbados, nici nu ştiam ce e ăla un show couture Chanel!

GLAMOUR: Aşadar, ai un nou show TV, ai lansat patru parfumuri care îţi poartă numele, o linie de îmbrăcăminte şi ai reînnoit contractul cu MAC. Eşti compania Rihanna Inc.

RIHANNA: Mă tem că sunt un pic workaholică. Mi-e frică ca nu cumva să treacă pe lângă mine oportunităţile. Ador să fiu creativă, şi am acum toate aceste activităţi auxiliare. Însă sunt unele de care îmi pasă cu adevărat. Mama mea a fost make-up artist şi a vândut parfumuri. Ştiam toate parfumurile încă de când eram copil, şi le-aş putea recunoaşte imediat doar după miros.

GLAMOUR: Nu eşti primul star pop care îşi construieşte un brand. Te-ai inspirat şi de la alţii?

RIHANNA: Îmi plac Jennifer Lopez şi Gwen Stefani, pentru că se implică total în liniile lor de produse. Totul poartă amprenta lor. Sunt nişte femei extraordinare, cu un simţ al afacerilor deosebit. Dar sunt şi femei „de casă“. Îşi iubesc familiile şi au copii. Sunt însă puternice, incisive. Sunt feminine, însă dure ca nişte adevărate femei de afaceri. Astea sunt femeile care îmi plac.

GLAMOUR: Atunci să vorbim despre femeile din lumea modei. Cine e pe lista ta de cel mai bine îmbrăcate, acum?

RIHANNA: Oh, Doamne, glumeşti? Nicole Richie. Mă enervează de-a dreptul, se pricepe atât de bine! Prinţesa Diana. A fost… demenţială. Orice look construia, era perfect. Era neconvenţională, avea pălăriile acelea atât de nebuneşti. Purta jachete oversized. Pur şi simplu ador modul în care se îmbrăca.

GLAMOUR: Îmi place ce postezi pe Instagram. Nu-ţi scapă nici un moment. Ai avut vreodată regrete?

RIHANNA: (Râde.) Chiar zilele trecute mă uitam pe contul meu şi am văzut pozele de la showul Chanel. Şi m-am gândit, Doamne, lookul ăla era atât de… narcisistic. Aşa că le-am şters. Pe toate!

GLAMOUR: Uneori pare că foloseşti Instagramul să trimiţi mesaje adresate foştilor iubiţi ca cel cu „Urăsc atunci când un fost iubit spune… «Sunt aici dacă ai nevoie de mine». Unde naiba erai atunci când eram împreună şi aveam nevoie de tine?!“ E modul tău de a le trimite mesaje foştilor, aşa cum Taylor Swift le transmite mesaje prin melodiile ei?

RIHANNA: Oh, Doamne. Ar fi fost minunat să fie aşa. Însă pentru mine nu e o chestie atât de serioasă; este doar un album foto.

GLAMOUR: Însă câteodată eşti foarte directă. Nu te deranjează să te răsteşti la oameni pe Twitter, aşa cum ai făcut cu Piers Morgan – i-ai spus „fii bărbat“ când a făcut mişto de freza ta. De unde vine această agresivitate?

RIHANNA: Din Barbados. Oamenii din Caraibe par, la prima vedere, foarte calzi şi plăcuţi. Însă dacă îi calci pe coadă, îţi vor reaminti rapid care e locul tău.

GLAMOUR: Ştiu că te pasionează astrologia, că mereu pui posturi pe Twitter despre caracteristicile zodiei tale, Peşti. Astrologul GLAMOUR ţi-a făcut o hartă astrală.

RIHANNA: Îmi place foarte mult! Sunt o tocilară, ştiu.

GLAMOUR: Horoscopul tău spune că îţi iei viitorul foarte în serios acum. Cum speri să arate?

RIHANNA: Într-o bună zi o să am copii. Abi aaştept ziua în care o să devin mamă. Însă acea zi nu e prea aproape. Nici măcar n-am un potenţial tată încă!

Stilist: Mel Ottenberg. Fotografii de Terry Tsiolis.  Text de Jason Sheeler; traducere şi adaptare de Alina Aliman

Adriana Matei
contact@misshypewit.com