“E important să faci ceea ce spui că faci”. Cori Grămescu vorbește despre cele mai importante valori în antreprenoriat

Text: Andreea Vasile

Antreprenor în wellness, coach de lifestyle și nutriție și antrenor, Cori Grămescu a avut prima ei afacere în anul 2003, o companie de software cu care, așa cum spune, nu prea avea habar ce să facă. În 2006 a devenit acționar într-o companie care opera un club de sport pentru femei, pe care l-a cumpărat în 2008 și de care se ocupă și azi, LadyFIT Gym. În prezent, Cori dezvoltă o platformă online pentru dietă și antrenament, care va fi gata în curând. Am vorbit cu ea despre ce înseamnă să ai o afacere și cum reușește să muncească cu drag, dar să aibă și timp liber.

Cum arată o zi de muncă pentru tine?

Arată destul de interesant, pentru că nu am o activitate fixă, de rutină. Sunt zile în care încep extrem de devreme programul, la 7.00 dimineața și lucrez până seara la 21.00, cu o mică pauză la prânz. Sau sunt zile în care am de scris și de făcut poze și atunci e un altfel de muncă. Cel mai mult îmi place faptul că îmi fac singură programul de lucru în funcție de ceea ce am de făcut în săptămâna cu pricina.

Care sunt momentele tale preferate din zi atunci când ești la muncă?

Cel mai mult îmi place când stau de vorbă cu clientele, la recepția sălii. Sau când am de scris. Activitățile care presupun creativitate și socializare sunt cele care mă încarcă și nu mă fac să mă simt sufocată într-o rutină obositoare.

Ce înseamnă pentru tine să fii #HappyLaJob?

Să lucrez cu pasiune pentru lucruri în care cred și să câștig din asta suficient cât să trăiesc bine. Trebuie să existe un echilibru între cele două aspecte, după cum simt că, pe lângă elementul de pasiune și sens, trebuie să existe și cel de etică. Nu aș mai putea să fac lucruri care mă fac să mă simt inconfortabil în raport cu sistemul meu de valori.

Cum te relaxezi după o zi grea?

De obicei ies la o cină în oraș, citesc sau merg la masaj. Îmi aloc în mod activ resurse pentru relaxare și hobby-uri, mai ales că am avut și experiența stării de epuizare în trecut și nu mai vreau să mai ajung acolo.

Ce înseamnă pentru tine să fi antreprenor?

Înseamnă să fiu creativă, să îmi fac un drum al meu, să îmi construiesc pas cu pas un vis. Antreprenoriatul mi-a dat ocazia să fac lucruri care îmi plac, în care cred și care mă încarcă, dar totodată a venit la pachet cu foarte multă muncă, multă incertitudine și o serie semnificativă de eșecuri pline de lecții de viață. Dar e o aventură frumoasă, care pentru mine a meritat efortul.

Care sunt primele 3 lecții pe care le-ai preda unor tineri care visează să muncească pe cont propriu?

Să fie consecvenți. E foarte important să faci zi de zi ceea ce știi că trebuie să faci și ceea ce spui că faci. O carieră sau o afacere se construiesc în același mod – în fiecare zi faci ceea ce trebuie, în realitate acest drum e mai puțin spumos decât ne place să credem.

Să fie optimiști și informați. O atitudine pozitivă, încrezătoare este foarte utilă să începi o afacere, dar în lipsa unor informații temeinice și a unei viziuni temperate și realiste am constatat că ajungi destul de repede cu capul în gard.

Să nu creadă că nu li se întâmplă lor – de regulă, când citim lucruri grave sau complicate, ne gândim destul de repede că totuși nouă nu prea ni se poate întâmpla asta. De regulă e adevărat, dar un mic experiment intelectual ne ajută să fim mai bine pregătiți pentru „worst case scenario”.

Bogdan Galca
bogdan.galca@ringier.ro