Cristian Mungiu în juriul Festivalului de Film de la Cannes

Cineastul român, multiplu premiat la Cannes, va fi unul dintre cei opt juraţi ai celei de-a 66-a ediţii a Festivalului, prezidat anul acesta de Steven Spielberg.

Cristian Mungiu va face parte din juriul competiţiei oficiale a celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes. Cineastul român, dublu premiat la Cannes, va fi unul dintre cei opt juraţi ai Festivalului prezidat anul acesta de regizorul american Steven Spielberg. Alături de Mungiu din juriu mai fac parte printre alţii regizorul taiwanez Ang Lee, actriţa australiană Nicole Kidman şi actorul austriac Christoph Waltz.

Mungiu nu va fi singurul cineast român prezent anul acesta pe Croazetă. Scurtmetrajul O umbră de nor regizat de Radu Jude a fost selecţionat şi el în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs.

Regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a câştigat trofeul Palme d’Or de la Cannes în 2007, cu filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre. Cineastul român a revenit pe Croazetă în 2009, cu antologia de scurtmetraje Amintiri din Epoca de Aur, care a rulat în secţiunea Un Certain Regard. Anul trecut, filmul După dealuri, regizat de Cristian Mungiu, a înregistrat o dublă victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obţinut de Mungiu, şi premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan.

A 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc între 15-26 mai şi va fi prezentat de actriţa franceză Audrey Tautou. Printre filmele din selecţia oficială se numără Inside Llewyn Davis regizat de Joel şi Ethan Coen, La Venus a la Fourrure al lui Roman Polanski, filmul lui Steven Soderbergh, Behind the Candelabra, La Grande Bellezza al lui Paolo Sorrentino şi Nebraska în regia Alexander Payne.

Foto: Hepta