Angelina Jolie a suferit o operaţie de dublă mastectomie

Actriţa Angelina Jolie a declarat într-un articol pe care l-a scris pentru New York Times că a recurs la această operaţie ca să reducă şansele de a se îmbolnăvi de cancer de sân.

Actriţa de 37 de ani a luat această decizie deoarece este purtătoarea unei gene defectuoase care-i creşte riscul de cancer de sân şi cancer ovarian, a scris actriţa în New York Times, într-un articol intitulat My Medical Choice (Alegerea mea medicală).

Angelina a scris că a ales să-şi facă publică povestea pentru că sunt multe femei care pot învăţa din experienţa ei.

Mama Angelinei Jolie a murit la vârsta de 56 de ani, de cancer de sân, după ce a luptat cu boala aproape un deceniu, iar actriţa a povestit că a luat această decizie pentru că a vrut să-şi liniştească copiii şi să-i asigure că aceeaşi boală nu o va lua de lângă ei. “Adevărul este că sunt purtătoarea unei gene <defectuoase>, BRCA1, care îmi creşte şansele de a face cancer ovarian şi de sân”. Actriţa a spus că, în momentul în care a aflat că are 87% şanse să se îmbolnăvească de cancer la sân şi 50% să aibă cancer ovarian, a decis să se supună preventiv unei operaţii complexe de dublă mastectomie care s-a întins pe o perioadă de 9 săptămâni. Angelina a declarat că a început cu sânii deoarece riscul de cancer de sân este mai mare decât cel ovarian.

Angelina i-a mulţumit şi partenerului ei, Brad Pitt, pentru dragostea şi sprijinul pe care i l-a oferit în timpul acestei perioade şi a mai spus că nu simte în nici un fel că alegerea făcută îi diminuează în vreun fel feminitatea. “Am vrut să scriu aceste rânduri pentru a spune şi altor femei că decizia de a face o mastectomie nu e una uşoară. Dar sunt fericită că am luat-o, deoarece şansele de a avea cancer de sân au scăzut de la 87% la sub 5%.”

“Pot să le spun copiilor mei că nu trebuie să le fie teamă că mă vor pierde din cauza acestei boli”, a scris actriţa. Îmi pot vedea cicatricile. În rest, sunt aceeaşi persoană, sunt <mama>. Şi ei ştiu că-i iubesc şi că voi face orice ca să fiu alături de ei cât mai mult timp”, a mai spus Angelina, mamă a şase copii.

Angelina Jolie le-a îndemnat pe femei, în special pe cele care au în famillie cazuri de cancer de sân sau ovarian, să ceară sfatul unui medic, astfel încât să fie informate despre propriile opţiuni şi despre ce paşi ar trebui să urmeze mai departe.

Pe descopera.ro poţi citi explicaţia ştiinţifică care stă la baza deciziei Angelinei Jolie. Poţi afla ce este gena BRCA 1, detectată în cazul actriţei americane, ce riscă purtătorii acestei mutaţii genetice şi cum poate fi ea detectată.

Foto: Hepta