aziz ansari

Acuzațiile aduse lui Aziz Ansari stârnesc noi discuții pe tema #MeToo

Aziz Ansari, actorul și producătorul îndrăgitului serial Masters of Nonea fost acuzat weekendul trecut de hărțuire sexuală. După o săptămână în care #TimesUp și #MeToo au dominat titlurile din presă, începând cu Globurile de Aur și continuând cu James Franco, o nouă discuție despre consimțământul sexual a luat amploare de-a lungul weekendului. 

Într-un articol pe site-ul Babe.net, o femeie – care a povestit întreaga întâmplare sub pseudonimul „Grace” – a împărtășit detalii despre întâlnirea pe care a avut-o cu Ansari în septembrie 2017. După ce s-au întors la apartamentul acestuia, lucrurile au escaladat rapid, până în punctul în care a început să se simtă deosebit de incomfortabil.

Potrivit relatării, în ciuda faptului că Ansari era conștient la început de discomfortul ei, a continuat să o sărute și să o preseze cu avansuri sexuale. În cele din urmă, aceasta a plecat.

Ansari a răspuns acuzațiilor duminică noapte și a confirmat seria de întâmplări povestită de Grace. Acesta s-a declarat surprins și îngrijorat că lucrurile, așa cum le-a văzut el, au fost total diferite pentru ea.

Ce a declarat Aziz Ansari

„Anul trecut în septembrie, am întâlnit o femeie la o petrecere. Am făcut schimb de numere de telefon. După câteva mesaje, am hotărât să ieșim la o întâlnire. Am mers la cină, după care am întreținut raporturi sexuale, care după toate semnele, păreau să fie de comun acord.

A doua zi, am primit un mesaj de la ea, prin care mi-a spus că „deși lucrurile au părut că sunt în regulă”, gândindu-se mai bine, s-a simțit incomfortabil. Este adevărat că mie mi s-a părut că totul este ok, așa că atunci când am aflat că nu a fost și cazul ei, am fost surprins și îngrijorat. Am luat în serios ceea ce mi-a spus și i-am răspuns în privat, după ce mi-am luat timpul să procesez ceea ce îmi mărturisise.

Continui să sprijin mișcarea care se întâmplă în societatea noastră. Este absolut necesară și trebuia pusă în practică de multă vreme.”

Reacții aprinse de ambele tabere

Editorul Babe, Amanda Ross, a declarat pentru Glamour.com că au verificat cu multă atenție toate detaliile înainte să publice povestea, iar totul s-a dovedit a fi cât se poate de corect.

„Am avut grijă să nu luăm partea nimănui – nu o puteam ignora pe Grace pentru că îl iubim pe Aziz și nici nu am putut presupune din start că spune adevărul doar pentru că vrem să avem încredere în femei” a adăugat Amanda Ross.

Odată publicate, acuzațiile aduse lui Aziz Ansari, au stârnit puternice reacții de ambele tabere. Unele femei au privit totul ca pe o ocazie de a recapitula ce înseamnă de fapt consimțământl și necesitatea discuției despre acest lucru, în vreme ce altele au văzut doar o „asasinare nedreaptă” a lui Ansari,  Unele dintre ele, chiar au declarat pe platformele de social media că acest lucru nu face decât să dovedească faptul că mișcarea MeToo este „o vânătoare de vrăjitoare” și minimizează poveștile femeilor care au trecut prin traume mult mai serioase.

 

 

Faptul că astfel de povești par atât de normale este din cauză că li se întâmplă atât de multor femei. Iar faptul că aceste situații sunt atât de comune, este un exemplu perfect de normalizare a acestor situații.

Mișcarea #MeToo nu este menită să distrugă bărbații, ci să creeze un spațiu în care femeile să se simtă în siguranță atunci când își împărtășesc experiențele.

 

Foto: Northfoto

Irina Munteanu
skipped.hb@gmail.com