Jennifer Aniston: despre relația cu Justin Theroux și presiunea de a fi mamă

Update: Se pare că presa încă vânează un articol cu și despre sarcina lui Jennifer Aniston și continuă să afirme că vedeta așteaptă un copil. Dar și-au primit răspunsul, care a venit întocmai ca…o lovitură în stomac. 

Într-un articol pentru Huffington Post, Aniston îi scutește pe jurnaliști de a mai pierde timp și bani pentru obsesia lor cu presupusa ei sarcină, așa că afirmă: “Ca să consemnez în scris, nu sunt însărcinată. Se numește că am mâncat suficient de bine la prânz.”

Reprezentantul ei confirmă veștile și neagă vreo sarcină printr-un comunicat de presă în care spune că Jennifer se bucură de un prânz delicios și se simte cât mai liberă în proprietatea ei privată.

Jennifer Aniston este pregătită să facă valuri. Vorbeşte despre noul ei film, Cake, despre comentariile supărătoare care au fost făcute pe seama faptului că nu este încă mamă şi explică de ce se consideră o feministă.

Jennifer Aniston ştie să stabilească o legătură cu femeile. La emisiunea Today de vara trecută, a răspuns la toate întrebările pe care oamenii i le-au pus de-a lungul timpului: Când se va mărita? Când va deveni mamă? Pe un ton prietenos şi onest, Aniston i-a spus lui Carson Daly: „Nu am o listă de lucruri pe care trebuie să le fac, iar dacă nu reuşesc să le fac nu înseamnă automat că am eşuat sau mi-am pierdut valoarea ca femeie.“ În câteva minute, fanii au luat cu asalt Twitter-ul pentru a o susţine: „Amin, sora mea!“; „Acesta e feminismul, ţine-o tot aşa“; „Mulţumesc, Jennifer Aniston!“.

Uneori, când vrea să facă un comentariu despre relaţia ei sau să infirme un zvon persistent, Aniston spune ceva memorabil. Iar „Nu am o listă de lucruri pe care trebuie să le fac“ este un răspuns la fel de bun ca oricare altul, Aniston nu este îngrijorată de faptul că ar trebui să atingă anumite obiective. Ea şi logodnicul său, actorul şi regizorul Justin Theroux, au sărbătorit aniversarea lui de 43 de ani şi, în acelaşi timp, logodna lor de doi ani în Bora Bora, unde au făcut paddleboarding (n.red.: un sport de apă asemănător cu surf-ul).

Lui Jennifer Aniston îi merge bine, mai ales că a terminat renovarea casei ei şi a lui Theroux din Los Angeles. Casa i se aseamănă lui Aniston: este bine păzită la exterior, dar deschisă şi primitoare pentru cei invitaţi să o descopere. După câteva minute de interviu, devine clar că livingul – cu un decor minimalist, un bar plin şi ferestre uriaşe – reprezintă în primul rând viaţa. Şi uneori viaţa devine dezordonată. „Ai grijă, vine peste tine!“, îmi strigă Aniston cu câteva secunde înainte ca Sophie, pitbull-ul ei, să pună stăpânire pe canapea şi să înceapă să îmi lingă bărbia. Poate că ce voi spune are legătură cu toţi acei ani în care am citit lucruri despre ea sau am urmărit-o la televizor (e greu de crezut că serialul Friends s-a lansat acum două decenii), dar Aniston are ceva care inspiră o apropiere familiară. Câteodată, vrei să baţi palma cu ea sau să o îmbrăţişezi. Aniston nu caută să aibă admiratori, ea pur şi simplu îi atrage. Recent, a făcut o mişcare într-o nouă direcţie, iar acum îşi ia în serios rolul de femeie de afaceri şi de actriţă.

Beaded silk dress by Altuzarra. Makeup colors: Crease Proof Eye Shadow in Stay-Put Plum and MoistureSmooth Color Stick in Warm Caramel by Neutrogena.

Aniston este co-fondatoarea şi purtătoarea de cuvânt a companiei Living Proof, o companie de înfrumuseţare creată de oamenii de ştiinţă din domeniul biotehnicii care, după cum afirmă ea, „au decis ca, în timp ce vindecă afecţiunile inimii şi cancerul, să le ajute pe femei să fie frumoase“. Şi nu glumeşte. Din companie fac parte oameni de ştiinţă care studiază cancerul. Printre noutăţile care au fost lansate la începutul anului se numără şi Living Proof Curl, o linie de produse care ajută părul creţ să îşi păstreze forma fără să se electrizeze.

În mod normal, părul lui Aniston este creţ, dar de-a lungul timpului aceasta l-a îndreptat, pentru că altfel îi era destul de greu să îl aranjeze. „Mă complicam prea mult. Încercam diferite produse, îmi făceam provizii de apă sărată din ocean pentru a-mi aranja părul. Asta funcţiona. Dar cât de des poţi fi aproape de o plajă? E drăguţ să îţi laşi părul natural, rebel. Trebuie doar să ai produsul potrivit“, spune Aniston, care povesteşte şi despre testele de laborator pentru linia Living Proof. „E plăcut când ceva chiar funcţionează şi face exact ce spune că va face. Un păr care nu îţi stă cum trebuie îţi poate strica dispoziţia, la fel ca multe alte lucruri, dar e bine când eşti mulţumită de coafura ta, pentru că în acest fel te poţi concentra pe celelalte probleme care îţi dau bătăi de cap.“

Sau pe celelalte lucruri care merg bine. Cum ar fi relaţia sa cu Theroux, care, apropo, îi adora părul atunci când era tunsă scurt („Credea că e sexy“, spune Aniston, care, de-a lungul anilor, a avut o tunsoare bob). Cei doi nu sunt genul care să îşi afişeze fericirea postând poze romantice pe Instagram, dar asta nu înseamnă că nu sunt romantici. Când Theroux ajunge acasă, Jennifer se înseninează. Zăboveşte alături de noi câteva minute, suficient cât să se joace cu Sophie şi să îmi răspundă la o întrebare neaşteptată. Am citit că merg împreună la tratamente faciale în serile de duminică, aşa că îl întreb dacă e adevărat.

Aniston: E adorabil. Dar el chiar se simte confortabil cu masculinitatea sa. Spre deosebire de alţi bărbaţi, care niciodată nu ar…

Theroux: Depăşi această limită.

Aniston: Tu faci asta. Tu depăşeşti limita, iubitule.

Aniston nu este o vedetă căreia îi iau un interviu ci mai degrabă o parteneră jovială, atentă, care improvizează mereu. Deşi este cunoscută din perioada când juca în comedii, nu toată lumea ştie că e capabilă şi de roluri serioase pe marile ecrane. Cu toate că personajul Rachel din Friends a rămas în urmă, Aniston încă trebuie să demonstreze că poate juca roluri dramatice. „Trebuie să spun: nu este întotdeauna uşor să îi convingi pe oameni că poţi face un lucru. Uneori trebuie să munceşti un pic mai mult“, susţine ea.

“Believe it or not, she has naturally curly hair,” says Aniston's longtime hairstylist, Chris McMillan, who used products from Living Proof's new Curl line for styling. (He's the company's celebrity hairstylist; Aniston is a co-own

În noul său film, Cake, o dramă cu buget redus la a cărei producţie a contribuit şi ea, Aniston se metamorfozează pentru a intra în rolul lui Claire, o femeie care a suferit o traumă fizică şi emoţională în urma unui accident de maşină. „A fost ceva diferit de tot ce am făcut până acum. Ca exerciţiu, m-am lăsat copleşită de o stare de depresie“, spune actriţa.

În timpul filmărilor, Aniston a încetat să se mai machieze, să se epileze sau să se uite în oglindă şi a avut o cicatrice falsă pe faţă. După premiera filmului la Festivalul de Film de la Toronto, criticii au speculat că acest rol i-ar putea aduce o nominalizare la Oscar (din păcate, Jennifer nu a fost nominalizată). Publicului îi place atunci când o actriţă frumoasă se transformă radical – Halle Berry în Monster’s Ball şi Charlize Theron în Monster – dar Aniston nu crede că asta este ceva remarcabil.

E atât de interesant: când o femeie devine complet neatractivă fizic primeşte aprecieri şi un soi de respect. Citeşti lucruri de genul: «Oh, în final s-a apucat de actorie!»“, spune Aniston cu ironie. Ce părere are ea de faptul că se acordă atât de multă atenţie aspectului fizic al actriţelor, în special atunci când acestea renunţă la machiaj pentru un rol? „Este un lucru destul de sexist, să fiu sinceră, pentru că în cazul bărbaţilor nu se întâmplă asta.“

Aniston nu este genul de persoană care să dea lecţii, dar, dacă este vorba de o cauză importantă pentru ea, îşi va face auzită opinia. Nu era familiarizată cu agitaţia din jurul conceptului de „feminism“. Când am întrebat-o ce părere are de faptul că anumite actriţe au respins clar acest curent, în timp ce altele, precum Emma Watson, l-au susţinut, Aniston a fost confuză: „Cum poţi să spui că nu eşti feministă? Ele nu cred în egalitatea drepturilor?“, întreabă ea. „Nu-i aşa, Sophie? Tu eşti o feministă, nu?“, îşi mângâie Aniston căţeluşa.

Aniston a sprijinit această cauză atât public, cât şi în particular. A investit în revista Ms. – „A fost o perioadă când Gloria Steinem, co-fondatoarea revistei, încerca să readucă Ms. pe piaţă şi noi am făcut o investiţie“ – fiind în continuare prietenă cu Steinem. Când s-au întâlnit pentru prima dată în urmă cu 15 ani, „ea tocmai se căsătorise după o lungă perioadă în care spusese «nu mă voi căsători»“, îşi aminteşte Aniston. „A fost atât de interesant să o aud zicând: «Ei bine, dacă îţi schimbi mentalitatea, lucrurile se vor schimba.» Nu e ca şi când a luat o decizie finală de genul «niciodată nu voi… » Pur şi simplu s-a întâmplat. O sclipire de moment. Nu a avut o listă obligatorie de sarcini.“

Cu un an în urmă, Aniston a intervievat-o pe Steinem la Makers Conference în Rancho Palos Verdes, California, un program de trei zile care a adunat laolaltă diferiţi traineri şi specialişti care să vorbească despre drepturile femeilor şi egalitatea de gen. Aniston era extrem de nerăbdătoare să îi ia interviu unuia dintre idolii săi la o conferinţă la care Sheryl Sandberg (n.red.: COO Facebook) şi Gabrielle Giffords (n.red.: politician american) se numărau printre vorbitori. Întrebările sale pentru Steinem au fost atât de provocatoare încât am profitat de ocazie pentru a o întreba şi pe ea aceleaşi lucruri.

GREAT CELEBRITY SOCIAL NETWORK PICTURES!

De ce este feminismul un cuvânt atât de complicat?

Pentru că oamenii îl complică prea mult. Feminismul înseamnă doar să crezi în egalitatea dintre femei şi bărbaţi. E destul de simplu.“

Care este cel mai dureros lucru care s-a spus despre tine în toţi aceşti ani?

O, doamne, atât de multe lucruri. Acuzaţia că am pus cariera mai presus de dorinţa de a fi mamă. Că m-am concentrat doar pe carieră şi pe mine, că nu vreau să devin mamă şi cât de egoist este acest lucru.“

Rememorând aceste acuzaţii, pare netulburată. Când îi sugerez lui Aniston că poate acum nu mai e afectată de acele insinuări, mă corectează: „Nu. Chiar şi când le menţionez, simt un nod în gât.“ Bineînţeles, nu este singura femeie care s-a simţit judecată pentru că nu este căsătorită sau nu are copii, iar dacă în trecut a părut să evite orice discuţie pe această temă, acum pare pregătită să vorbească.

Am ocolit subiectul atâta vreme pentru că am păţit-o de prea multe ori. Chiar devii extrem de neîncrezătoare. Dar, la un moment dat îţi zici cine naiba mai dă doi bani pe asta?“, spune ea.

Aşa cum o spune un slogan celebru, „sfera personală este politică“ iar când eşti atât de cunoscută precum Jennifer Aniston, vorbele tale pot avea un impact uriaş. Sau, cel puţin, ajută la reevaluarea subiectului. Printre expresiile pe care nu ar mai vrea să le audă se numără: „fată batrână“, „stearpă“, „sarcină la bătrâneţe“. „Trebuie să revizuim limbajul“, spune ea.

Nu mi se pare corect să pui presiune pe femei în general, nu doar pe mine“, continuă Aniston. „Am o mulţime de prieteni care au hotărât să nu aibă copii, care nu pot avea copii sau cărora le este greu să aibă copii. Sunt diverse motive pentru care oamenii nu au copii şi nimeni nu are dreptul să îşi dea cu părerea. E destul de urât, e o insultă şi o dovadă de ignoranţă“, spune ea. „Nu îmi place presiunea pe care o resimt asupra mea, asupra femeilor – presiunea că ţi-ai ratat viaţa pentru că nu ai devenit mamă. Nu cred că e cinstit. Poate că nu ai un copil, dar asta nu înseamnă că nu ţi-ai manifestat instinctul matern în alte cazuri – cu prietenii, copiii prietenilor, căţeii.“

În biblioteca lui Aniston, oriunde te-ai uita, sunt fotografii cu familia, prietenii sau copiii lor. Iar în casă îi vezi căţeii. Aniston şi Theroux au în prezent trei câini, fără să punem la socoteală şi… dar mai bine explică ea: „Sunt ale căţeilor noştri care au murit“, spune ea arătând spre trei urne mortuare de pe raft. Un pic ciudat, poate, dar Aniston a făcut întotdeauna lucrurile un pic diferit, iar în Theroux a găsit partenerul perfect. „Suntem egali. E atât de loial şi foarte protector, are atât de multă grijă de căţeii noştri, de mine, de prieteni.“

Când o întreb despre o declaraţie mai veche a sa despre instinctele paterne ale lui Theroux, începe din nou să improvizeze. „Oh, încă le are… Îmi dă de mâncare, îmi pune baveţica la gât“, spune ea, apoi continuă cu sinceritate: „Are nişte instincte paterne absolut extraordinare.“

Atunci când vine vorba despre logodna lor, nunta care este atât de aproape încât prietenii lor au început să apară la uşă îmbrăcaţi în ţinute festive. „E chiar drăguţ. Chiar dacă dăm o mică petrecere, avem nişte prieteni care vin îmbrăcaţi la patru ace de fiecare dată. S-a întâmplat la petrecerea de pe 4 iulie. Noi eram toţi în pantaloni scurţi şi ei, în ţinute de gală, erau ceva de genul: «Gata, se întâmplă?!»“, râde Aniston. „A fost o perioadă când oamenii credeau că vom da o petrecere şi îi vom lua prin surprindere pe toţi.“

Nu, nu se gândeşte să îşi dezvăluie planurile de nuntă, dar spune că „vorbim despre asta tot timpul.“ Înainte să se apuce să posteze imagini cu o alee întortocheată care duce la o piscină cu apă limpede, Aniston spune: „Nu cred că, dacă nu bifez fotografia perfectă, cu familia şi căţeii lângă micuţa casă cu gardul alb, mi-am ratat viaţa.“

Se face târziu. Cerul devine cenuşiu, iar Theroux ne face cu mâna din biroul lui luminat difuz. Uitându-mă la priveliştea oraşului strălucitor şi la Oceanul Pacific care se pierde în ceaţă, mă gândesc că totul arată mai bine decât acea casa cu gard alb din visele oricui. „Da, este! Este un pic mai bine“, spune Aniston zâmbind.

De Brooke Hauser, traducere și adaptare Bianca Sterie

Foto Michael Thompson, Northfoto

 

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro