Iată de ce Regina Elisabeta a II-a își serbează ziua de naștere de două ori

Iată de ce Regina Elisabeta își sărbătorește ziua de naștere de două ori

Născută pe 21 aprilie 1926, Regina Elisabeta a II-a este cea mai longevivă deținătoare a tronului din Marea Britanie. Deși și-a sărbătorit veritabila vârstă de 92 de ani sâmbăta aceasta împreună cu familia regală, Regina Elisabeta va mai avea parte de încă o petrecere de ziua ei de naștere, de această dată pe 9 iunie.

De ce Regina Elisabeta are două zile de naștere

Proaspăt sărbătorita Regină a Marii Britanii își serbează ziua de naștere pentru a doua oară pe 9 iunie. Motivul? Se pare că tradiția regală cere ca suveranii să își petreacă ziua de naștere atât în privat, cât și public. Petrecerea privată are loc exact pe data de naștere, iar evenimentul public are loc de cele mai multe ori vara, atunci când vremea este favorabilă.

Da, acest lucru chiar se respectă cu strictețe: regalitățile își sărbătoresc o a doua zi de naștere când soarele este cel mai probabil să strălucească pe cer, iar începutul de vară este momentul perfect, ținând cont de condițiile meteorologice din Marea Britanie.

Iată de ce Regina Elisabeta a II-a își serbează ziua de naștere de două ori

Iată de ce Regina Elisabeta a II-a își serbează ziua de naștere de două ori

Conform publicației People, această tradiție a început în 1784, în vremea Regelui George al II-lea, născut în luna octombrie. Evenimentul anual, Trooping of the Color, a devenit o sărbătoare a Regelui și forțelor armate, însă data trebuia schimbată cu alta în care vremea erai mai plăcută. Regele Edward al VII-lea, deținător al tronului la începutul secolului 20, s-a născut și el într-o perioadă friguroasă, pe 9 noiembrie. Ziua sa de naștere a fost de asemenea sărbătorită în lunile mai sau iunie, grației paradei. Până astăzi, tradiția cere ca parada să fie ținută în cea de-a doua sâmbătă a lunii iunie.

Foto: Northfoto

Irina Munteanu
skipped.hb@gmail.com