Globurile de Aur 2018: 8 actrițe Time’s Up care au fost însoțite de activiste incredibile

Globurile de Aur, difuzate duminică noapte (7 ianuarie), vor schimba regulile jocului pe covorul roșu: după luni întregi de acuzații de abuz sexual care au cutremurat industria și țintit cei mai puternici bărbați ai ei, actrițele și actorii vor purta negru pentru a marca aceste evenimente. Întrebările care le sunt de obicei puse pe covorul roșu – despre ce designer poartă – se zvonesc că se vor schimba către munca pe care chiar o fac vedetele. Dar acestea nu sunt singurele feluri în care vor să se afirme: conform unui comunicat de presă, opt invitate la ceremonie, printre care Meryl Streep, Emma Stone și Amy Poehler, vor aduce la eveniment activiste din domeniul genului și rasei pentru a-și arăta sprijinul față de victimele hărțuirii și abuzului sexual. Și vorbim despre niște femei incredibile.

„Scopul nostru din spatele participării la Golden Globes este să ne concentrăm pe supraviețuitori și soluții sistematice, durabile”, au spus activistele într-o declarație colectivă. „Fiecare dintre noi va acoperi soluții legislative, la nivel de comunitate și interpersonale care vor contribui la terminarea violenței împotriva femeilor din toate comunitățile noastre. Sperăm că, făcând asta, vom generaliza conversațiile care au legătură cu puterea, privilegiul și alte inegalități sistematice.”

Declarația continuă: „Multe dintre noi suntem supraviețuitoare ale hărțuirii sexuale, abuzului și violenței  și credem că ne apropiem de un punct-cheie în transformarea acestei culturi a violenței în țările în care trăim și muncim. E un moment în care putem transforma atât regulile scrise, cât și pe cele nescrise, care devalorizează viețile și experiențele femeilor. Credem că persoanele de toate genurile și vârstele ar trebui să trăiască fără să se teamă de acest tip de violență. Iar noi credem că femeile de culoare, femeile care au suferit generații bune de excluziune – indigene, afroamericane, indiene, asiatice, muncitori în ferme, lucrători casnici, femei cu dezabilități, femei trans și queer – ar trebui să fie centrul pentru soluțiile noastre. Acest moment ne cheamă să folosim puterea vocii noastre colective pentru a găsi soluții ce combat ignorarea oricărei femei.

Citește în continuare cine aduce pe cine, cât și munca impresionantă făcută de fiecare activistă în domeniul ei.

Michelle Williams o aduce pe Tarana Burke. 

Tarana Burke este probabil cel mai bine cunoscută pentru începerea mișcării #MeToo cu mai bine de o decadă în urmă. A apărut ca un mod de a ajuta supraviețuitoarele abuzului sexual în comunitățile neprivilegiate care nu aveau acces la îngrijire de tipul terapiei sau centre de ajutor, după un atac. „Nu a fost construită ca o campanie virală sau un hashtag care există azi și e uitat mâine”, a spus Burke pentru Ebony. „A fost o lozincă care era folosită de la supraviețuitor la supraviețuitor pentru a-i atenționa că nu sunt singuri și că o mișcare pentru vindecarea radicală este posibilă și are loc.” Burke este și co-fondatoare organizației pentru tineri Just Be, Inc., care se focusează pe bunăstarea fetelor de culoare.

Emma Watson o aduce pe Marai Larasi.

Marai Larasi este directorul executiv Imkaan în Marea Britanie, care este o rețea proeminentă de feministe de culoare ce include organizații ale femeilor de specialitate și grupuri în comunitate care se concentrează pe terminarea violenței împotriva femeilor și fetelor de culoare sau dintr-o comunitate etnică. În adiție la munca sa în calitate de co-președinte a coaliției End Violence Against Women, cea mai mare rețea de organizații înrudite din țară, ea contribuie activ la cărți și literatură din același domeniu, fiind numită una dintre 100 cele mai influente persoane LGBT ale anului de pe lista World Pride Power în 2013.

Susan Sarandon o aduce pe Rosa Clemente.

Rosa Clemente este unul dintre dascălii de căpătâi în instruirea despre identitatea Afro-Latinx (cunoscută pentru articolul ei inovator din 2001, „Who is Black?”) și fondatoarea producțiilor Know Thy Self, care se ocupă cu activismul în comunități și feminismul în hip-hop, justiție mediatică, dreptul de care dispune Puerto Rico pentru a fi numită o națiune independentă. Ea a mai fondat PR (Puerto Rico On The Map) după uraganul Maria, un colectiv media independent concentrat pe problemele din comunitatea Afro-Latinx. Clemente a făcut istorie fiind prima femeie de origine Afro-Latină care a candidat pentru vicepreședenția US în 2008 pe biletul Partidului Verde.

Meryl Streep o aduce pe Ai-jen Poo.

Ai-gen Poo a fost lider în organizarea muncitorilor imigranți de sex feminin pentru mai bine de 20 de ani, conducând National Domestic Workers Alliance în calitate de director, și mai co-prezidă campania Caring Across Generations. Din 2014 a fost listată drept unul dintre Cei mai buni 50 de lideri ai lumii conform revistei Fortune.

Laura Dern o aduce pe Mónica Ramírez.

Mónica Ramírez este fondatoarea Alianza Nacional de Campesinas, organizația care a scris o scrisoare incredibilă în semn de solidaritate femeilor din Hollywood în noiembrie. Fiica și nepoata unor fermieri migratori, acum muncește pentru fermierii de sex feminin, de origine latino și femei imigrante în calitate de avocat. Ramírez a mai fondat proiecte artistice de activism și o inițiativă legală pentru femeile imigrante la Southern Poverty Law Center.

Shailene Woodley o aduce pe Calina Lawrence.
Calina Lawrence este o activistă de origine indigenă care se concentrează pe pasiunea ei de a cânta pentru a-i conduce munca în calitate de avocat pentru Native Treaty Rights, mișcarea Mni Wiconi (Water is Life) condusă de tribul Standing Rock Sioux, și mișcarea #NoLNG253, condusă de tribul Puyallup.  Alte puncte de interes ale activității ei includ încarcerarea în masă, brutalitatea poliției, gentrificarea, injustiția climatică, tinerii din centrele de plasament, slaba reprezentare a Nativilor Americani în educație și media, precum și multe alte subiecte.

Emma Stone o aduce pe Billie Jean King.
Emma Stone și Billie Jean King au dezvoltat un fel de prietenie în afara marelui ecran ce a urmat interpretării lui Stone a legendei tenis din Battle of the Sexes. În afara carierei sale din tenis, King a fondat asociația Women’s Tennis, inițiativa de leadership Billie Jean King și fundația Women’s Sports. King a co-fondat World TeamTennis.

Amy Poehler o aduce pe Saru Jayaraman.
Saru Jayaraman a fondat Restaurant Opportunities Centers United după 9/11 pentru muncitorii World Trade Center.  Astăzi, organizația este liderul campaniei One Fair Wage, care muncește pentru eliminarea salariilor mai mici pentru muncitorii care primesc bacșiș, cum ar fi barmanii sau chelnerii din industria alimentară. În afară de munca pe care a făcut-o alături de  ROC, Jayaraman depune eforturi pentru a lansa campanii de justiție la locul de muncă pentru cei din industrie, lansează restaurante coop. și conduce proiecte de cercetare.

Eliza Nita
eliza.nitta@yahoo.com