Gal Gadot despre familie, actorie și eroinele de care avem nevoie

Gal Godot a depășit record după record la box-office vara aceasta, după ce a fost cât pe ce să renunțe la actorie. Ne bucurăm că nu a făcut-o.

Conexiunea dintre mine și Gal Gadot se creează imediat ce atingem un subiect inevitabil pentru două femei cu copii mici: lipsa somnului. „Între 1:00 și 2:30 dimineața, fiica mea nu a mai dormit”, îmi povestește empatic, prin telefon din casa ei din Tel Aviv, Israel. „Îi ies dinții.” Vocea ei un pic răgușită, dar delicată și cu un pic de accent, e la fel de captivantă în persoană pe cât e pe ecrane, când intră în pielea Dianei Prince aka Wonder Woman. „Măcar sunt drăguți, nu te poți supăra pe ei”, glumește ea.

Subiectul copiiilor se potrivește la fix: Gal era însărcinată cu fiica ei, Maya, pe când a filmat Justice League (și unele scene pentru Wonder Woman, filmate după Justice League și pentru care a fost nevoită să poarte o proteză verde peste costum, ca să i se poată scoate în Photoshop burtica deja vizibilă). Pe când filma Justice League era în primul trimestru. „A fost greu cu grețurile de dimineață și cu migrenele, dar te adaptezi. Te obișnuiești să muncești în timp ce te simți ca naiba.”

Asta e și o dovadă că nu există o perioadă „potrivită” în care să rămâi însărcinată (o perioadă în care viața și munca să nu te distragă de la grețuri sau, în cazul ăsta, în care să bați și să legi băieții răi). Gal (32 de ani) chiar a plănuit lucrurile astfel: „Am programat să nu fiu însărcinată în ultimele luni în timp ce filmam Justice League sau promovam Wonder Woman”, recunoaște ea. „Am avut mult noroc. A fost dificil, dar îmi doream demult un al doilea copil.” (Ea și soțul ei, omul de afaceri Yaron Versano, mai au o fiică de șase ani, Alma).

Deși susține că e în „faza post-sarcină, în care creierul tău e gol”, Gal e o companie excelentă, așa cum am descoperit cu trei săptămâni înainte de a vorbi la telefon, la ședința foto pentru GLAMOUR, unde talentele ei de model s-au văzut imediat. Picioarele ei au făcut senzație pe Instagram la fel de mult ca cizmele Saint Laurent pe care le purta atunci când am postat o poză de pe platou. Dar imediat ce reflectoarele s-au stins, s-a întors la a fi naturala Gal, care râdea cu echipa, povestea necontenit despre copiii ei și despre faptul că urma să se întoarcă în Israel, țara ei de origine.

E onest să spunem că Justice League, răspunsul celor de la DC pentru The Avengers, e mult mai interesant acum că o are pe Wonder Woman în lista salvatorilor lumii, alături de Batman (Ben Affleck), Aquaman (Jason Momoa), Superman (Henry Cavill) și The Flash (Ezra Miller). Dar nu va fi parte din intrigă: „Bruce Wayne și Diana Prince sunt cei care pornesc și fac recrutările pentru Ligă, e un film  amuzant”, e tot ce ne poate spune. „Și filmând cu atâția bărbați, m-am simțit mai în siguranță ca niciodată. Sunt mari!”

Or fi mari, dar în această vară, box office-ul a fost pe mâinile sigure ale femeilor: Wonder Woman a devenit cel mai profitabil film de acțiune regizat de o femeie, cu  încasări de 615 milioane de euro. Și nu doar că a ajuns pe locul trei în topul filmelor Warner Bros cu cele mai mari încasări în SUA, dar a avut și succes la critici. Ceva ce Batman v Superman n-a reușit.

Publicul a adorat-o imediat pe Diana Prince, un lucru ce a demonstrat, încă o dată, că indiferent dacă suntem bărbați ori femei, cu toții suntem interesați de filme în care femeile sunt protagoniste. De câte ori mai e nevoie să dovedim asta ca să se întâmple mai des?

Totuși, de ce Wonder Woman, de ce acum și de ce a primit atâta iubire? Din compasiune, conform teoriei lui Gal: „Îmi amintesc un citat al Prințesei Diana, în care a pus punctul pe „i“. A spus că „lucrează“ cu inima, nu cu capul și cred că Wonder Woman, adică Diana Prince, e la fel. Știu că prima Diana e reală, iar cealaltă nu, dar Wonder Woman e un personaj atât de grozav tocmai pentru că face lucrurile din inimă. Are numai intenții bune, iar faptul că e atât de puternică, hotărâtă și o luptătoare cunoscută, nu-i știrbesc din feminitate.”

„Cred că în asta constă forța femeilor: că putem fi puternice (nu doar fizic, deși suntem), dar în același timp ne contectăm la emoțiile noastre și suntem sincere. Asta e forța noastră. Suntem expuse constant la eroi bărbați, dar niciodată la o supereroină și cred că Wonder Woman simbolizează foarte bine frumusețea de a fi femeie.”

Succesul de box-office îi prinde bine lui Gal, iar de când Wonder Woman s-a transformat dintr-un film într-un moment cultural, telefonul ei sună încontinuu. Dar e de destul de mult timp în branșă încât să nu mai ia asta prea în serios. „Sunt recunoscătoare, pentru că știu că e un joc important, cu reguli stabilite în avans. Când ai succes, telefonul sună; când un film eșuează, cântă greierii. Așa că iau totul precaut și mă bucur de moment.”

Acum își împarte timpul între L.A. și Tel Aviv, dar s-a născut în Israel și a crescut acolo. După ce a fost încoronată Miss Israel la 18 ani, a făcut doi ani de serviciu militar obligatoriu în cadrul Forțelor de Apărare israeliene. Apoi, s-a apucat să studieze dreptul și a renunțat după un an, ca să joace. „Te convingi să faci lucrurile astea”, povestește despre decizia de a studia dreptul, apoi mimează șirul gândurilor: „Voi fi avocată ca să aduc pace și înțelegere între oameni. Dar în viața reală, avocații au de-a face cu conflictul non-stop și asta nu e OK pentru mine. Pentru mine, totul e despre armonie și Zen. Mă bucur că nu a mers, aș fi fost cel mai prost avocat.”

Auzind «nu» tot timpul, mă întrebam la ce sunt bună. Și atunci am obținut Wonder Woman.

Dar a existat un moment, nu demult, în care aproape a renunțat și la actorie. Jucase un rol constant în franciza Fast & Furious și câteva roluri de televiziune în țara ei, dar șirul de respingeri și-a pus amprenta. „Înainte să iau rolul Wonder Woman, mă gândeam să nu mă mai întorc niciodată în Los Angeles”, povestește ea. „Mă gândeam să rămân în Israel, să lucrez ca actriță pe ici-colo, să mă întorc la facultate și să fac altceva. Pentru că primisem atâtea refuzuri: te duci la audiții, te cheamă încă o dată și încă o dată, apoi fac testul de cameră, oamenii își spun că rolul ăsta le va schimba viața. Și în final nu-l iau. Ajunsesem într-un punct în care nu mai voiam să fac asta. Soțul meu lucra foarte mult în Tel Aviv și aveam o fiică, drumurile până în L.A. ca să îmi găsesc de lucru puneau o presiune mare pe mine. Mă întrebam de ce o fac. Auzind de fiecare dată «nu» mă făcea să mă gândesc la ce sunt bună. Și chiar atunci am obținut Wonder Woman.” Ăsta e un motiv al naibii de bun să continue, iar ea și regizoarea Patty Jenkins au făcut o echipă de vis.

„Când au ridicat embargoul asupra recenziilor, era 9.00 seara în L.A. și o băgam în pat pe fiica mea. De obicei adoarme la 20:30, dar normal că în noaptea aia nu putea adormi și m-a rugat să stau cu ea. Așa că i-am zis: Alma, stau cu tine, dar trebuie să am computerul deschis. Când au început să publice recenziile, am fost copleșită, șocată până peste poate. Am sunat-o prima oară pe Patty și am început să țip: Patty, am reușit, am făcut-o împreună, s-a lansat și toți îl iubesc!”
A fost nevoie de trei luni de negocieri ca s-o convingă pe Patty să regizeze Wonder Woman 2 (pe scurt, Patty a trebuit să lupte ca să câștige un salariu egal cu cel al regizorului Justice League și Batman v Superman, Zack Snyder), dar odată ce a realizat asta a devenit cel mai bine plătită regizoare din Hollywood. „Cred că merită”, recunoaște Gal cu empatie.

„E grozav pentru ea, dar e mai important de atât. E o misiune: încearcă să paveze drumul pentru ca mult mai multe femei să aibă oportunitatea de a regiza și când o fac, să și câștige la fel de mult ca bărbații. E ridicol că regizorii bărbați câștigă mai mult decât femeile, n-are niciun sens când doi oameni fac aceeași muncă, în special când filmul are succes.”

Wonder Woman 2 e programat să apară în 2019, filmările încep vara viitoare, dar Gal va începe antrenamentele cu șase luni înainte. Dacă seamană cu cele din trecut, va avea șase ore de antrenament pe zi: două ore de călărit, două ore de sală și două ore de arte marțiale. („A fost epuizant”, spune ea, iar noi am spune că e o mare subestimare).

Chiar dacă nu ai văzut filmul în 3D, fizicul ei antrenat de luptătoare amazoniană a ieșit efectiv din ecran. Dar asta nu i-a oprit pe „puritanii personajelor” din a susține că Gal nu are bustul la fel de mare ca Wonder Woman din benzile desenate (chiar dacă indiciul pentru asta stă chiar în cuvintele benzi desenate). Gal nu are timp pentru cei care se iau de corpul ei, dar recunoaște că i-a luat un deceniu să ajungă aici.

Prințesa Diana spunea că face lucrurile cu inima, nu cu mintea. Diana Prince, Wonder Woman, e la fel.

„Am început să fiu expusă la trolii internetului când am câștigat concursul Miss Israel”, povestește ea. „Oamenii îmi scriau lucruri urâte, cum ar fi că semăn cu o mătură cu cap de dovleac, iar când aveam 19 ani mă întrebam dacă așa e. Dar cu cât ai mai multă experiență, cu atât îți pasă mai puțin, iar când vine vorba de Wonder Woman mi se pare doar amuzant. Vocea ei capătă un ton ironic. „Serios, vouă vă pasă atât de mult de Wonder Woman, dar vă enervează că mi-au dat mie rolul pentru că nu am sânii la fel demari și fundul bombat? E amuzant pentru mine.”

Fanii care o interesează sunt cei reali, în special femeile și fetițele care îi spun cât de mult contează pentru ele să vadă pe ecran o supereroină. (Căutați pe Google clipul în care Gal face cunoștință cu o fană la Comic-Con, vă provoc să nu vărsați o lacrimă de fericire). Și e mulțumită cu termenul periculos de model, „Îmi place să cunosc fanii. Ei sunt motivul pentru care filmul a avut atâta succes. Dar sunt conștientă de responsabilitatea de a fi celebră în fața atâtor oameni și sunt, în special, conștientă de impactul pe care îl au asupra tinerilor tot ce spui și ce faci. Îmi pasă foarte mult de asta și sunt foarte atentă sau încerc să fiu.”

Îi place să fie recunoscută, de cele mai multe ori („Nu mai pot să aud cuvântul selfie”, oftează). Dar nu te apropia de ea la o înmormântare. „La cimitir“, acesta a fost cel mai dubios loc în care i s-a cerut să facă o poză. „Cum reacționezi la așa ceva?” Încă pare șocată, să fiu sinceră. „Am fost atât de copleșită încât i-am zis să facem o poză repede, cât nu ne vede nimeni. Atât de straniu.”

Înainte să înceapă promovarea pentru Justice League, are niște timp liber („Mergem pe plajă în fiecare dimineață și facem paddleboarding. E atât de bine să fiu înapoi acasă, cu oamenii pe care îi iubesc, cu familia și prietenii. Sunt o fată destul de simplă.). Urmează și mai multe selfie-uri când începe perioada covorului roșu, dar nu și la fel de multe tocuri. În timpului turului de promovare pentru Wonder Woman, a purtat la fel de multe sandale și balerini pe cât a purtat și tocuri, inclusiv o pereche de sandale de 40 de euro, de la Aldo, pentru premiera de la Hollywood.

„A fost amuzant pentru că aveam de mulți ani discuții cu alte actrițe și le întrebam de ce trebuie să purtăm tocuri. Îmi place să le port, dar faptul că trebuie mă deranjează. Mă gândisem că rochia era atât de lungă încât nimeni n-ar fi știut dacă purtam tocuri, așa că măcar să mă simt confortabil. Iar când am purtat sandalele a arătat atât de bine încât ne-am hotărât să facem un Boomerang în care le arătam. A primit multă atenție și mă bucur. Voi mai purta tocuri, dar îmi place că putem purta orice simțim noi că vrem.”

Linia se întrerupe. „A fugit câinele cu una dintre suzetele copilului”, îmi spune Gal. Trebuie să închidă. E o femeie, nu o supereroină, dar tot e minunată.

De Helen Whitaker, traducere și adaptare de Denisa Niță, fotografii de Mathias Vriens-McGrath, fashion editor: Lucy Walker

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro