elle fanning frumusete

Elle Fanning: „Frumusețea nu se rezumă doar la felul în care arăți”

Elle Fanning, sora mai mică a Dakotei Fanning, vorbește despre frumusețe și despre cum definiția globală a acesteia se schimbă (din fericire, în sfârșit).

45. Acesta e numărul filmelor pe care Elle Fanning, la cei 20 de ani ai săi, îl are în portofoliu. Nu eram convinsă că ar fi posibil până când le-am numărat eu însămi. O puteți vedea cu adevărat cum se maturizează și evoluează pe ecran, în lumina reflectoarelor de la Hollywood: la vârsta de trei ani juca versiunea mai tânără a surorii ei mai mare, Dakota, în I am Sam. O tânără fată visătoare în filmul Somewhere al Sofiei Coppola. Iar 2018 a început cu I Think We’re Alone Now, o poveste de dragoste post-apocaliptică regizată de Reed Morano, ajunsă deja una dintre favoritele criticilor.

Cu toate astea, Fanning îmi spune că nu a simțit niciodată priviri scrutătoare ațintite spre ea de oamenii din industrie, destul de toleranți față de machiajul său jucăuș (un alt beneficiu de când L’Oréal Paris a numit-o ambasadoare a brand-ului, anul trecut) și de stilul ei personal un strop ciudățel (pantalonii cu pliseuri Rodarte sunt deja o piesă definitorie în garderoba ei). Cei care au făcut-o însă să se simtă că ar trebui să se conformeze unor standarde au fost colegii ei de școală. Așadar, ce are de transmis lumii despre frumusețe și cum să te simți bine în propria ta piele? Iată ce are de zis…

E prima dată când te afli pe coperta GLAMOUR. Ce înseamnă pentru tine să fii protagonista acestei ediții și a unui pictorial ce se învârte în jurul frumuseții?
Ei bine, frumusețea nu se rezumă doar la felul în care arăți. Bineînțeles că au existat momente în care nu m-am simțit extraordinar de încrezătoare în mine. În clasa a patra m-am dus la o școală de stat – era prima dată când mă aflam într-o clasă cu copii de vârsta mea, eram un pic speriată. Părul meu este de fapt foarte creț, așa că mi l-am îndreptat, purtam lentile de contact – vederea mea e foarte slabă – și la un moment dat, a venit un băiat la mine pe terenul de joacă și mi-a zis „Ești atât de frumoasă! O să mă căsătoresc cu tine”. În fine. Următoarea zi mi-am spălat părul, era iar creț și îmi pusesem ochelarii. Iar el mi-a zis: „Nu mă mai căsătoresc cu tine.” M-am întrebat de ce. „Deci totul a pornit de la felul în care arăt?” Mi-a frânt inima.

elle fanning frumusete

Elle Fanning la ceremonia de deschidere a ediției din 2018 a Festivalului de Film de la Berlin

Până și un băiat de nouă ani e programat să considere că părul drept este frumos – idealul. Cât de traumatizant.
Gândiți-vă la The Princess Diaries, un film care îmi place foarte mult și în care protagonista poartă ochelari și are părul creț, iar după ce își îndreaptă părul și își dă ochelarii jos, toată lumea spune că e superbă.

Deci cum evoluăm de la vechile standarde de frumusețe?
Cred că totul începe cu ce se vehiculează în media. Retușarea imaginilor nu e ceva atractiv. Imperfecțiunile sunt frumoase. Îmi place să postez lucruri care sunt amuzante, nu neapărat serioase.

Ai povestit despre cum a fost să crești cu multe femei în jurul tău – cu sora ta, mama, bunica. Cum v-a legat acest subiect, frumusețea?
Mama e foarte naturală. Dar bunica nu va ieși niciodată din casă fără să poarte machiaj. E blondă și are ochii albaștri – fix ca mine. Ca să nu mai spun că se rujează în exces, apoi se dă cu un creion de culoarea piersicii care se potrivește cu nuanța rujului ales. A fost foarte încântată când a aflat că am semnat cu L’Oréal – sărea în sus de fericire chiar. I-au trimis și ei un set întreg de rujuri, ceea ce a fost tare drăguț din partea lor.

„Având în vedere că sunt tânără, îmi place să experimentez când vine vorba de machiaj”, spune Fanning. „Lucruri de care ai zice că sunt prea nebunești ca să le porți – dar eu vreau să văd cum îmi vin.“

De mică te-ai trezit în lumea Hollywood-ului, te-ai simțit presată să arăți într-un anume fel?
Mai degrabă asta se întâmpla la școală. În mod bizar, m-am simțit de parcă pe covorul roșu sau în industria filmului pot să-mi dau frâu liber creativității și să-mi port hainele ciudate – pantalonii mei Rodarte cu pliseuri în loc de jeanși strâmți sau rochiile de prințesă pe care le poartă fetele la baz mitzvah. Pe platourile de filmare oamenii îmi lăudau hainele sau le considerau foarte cool.

Te-ai simțit vreodată sexualizată de la o vârstă mult prea fragedă?
Nu, am fost constant înconjurată de oameni buni, care s-au asigurat că așa ceva nu se va întâmpla. Câteodată chiar deveneau exagerat de protectori. Cu toate acestea, primul meu sărut a avut loc pe marele ecran pentru filmul Ginger & Rosa. Aveam 13 ani și încercam să ascund faptul că acesta avea să fie primul meu sărut. Însă regizorul știa. Așa că a scos un dosar uriaș de la unul dintre tipii care se ocupau de distribuție, iar eu trebuia să aleg un băiat. Era vorba de o singură scenă, iar numele lui era Max. Așa că l-am ales pe el.

Trăim un moment important pentru femeile din Hollywood, peste tot au loc conversații deschise despre sexism și inegalitate. Poți să ne spui mai multe despre experiența ta cu regizorii-femei?– ai lucrat cu Sofia Coppola pe când aveai 12 ani pentru filmul Somewhere și anul trecut cu Reed Morano.
Reed e una dintre persoanele mele preferate din toată lumea. Nu m-am mai simțit niciodată atât de în siguranță cum m-am simțit cu ea în spatele camerei de filmat. Din poziția noastră, vorbim de o anumită camaraderie, o înțelegere tacită, dar reciprocă. Filmările cu Sofia pe când eram foarte mică sunt io experiență de neuitat – a fost special să vezi un platou de filmare uriaș condus de o femeie, să vezi ce e posibil, respectul care ți se oferea. Mi-ar plăcea să pot și eu să regizez într-o bună zi. Femeile au atâtea povești de spus. Mereu mă întreb de ce nu am făcut-o de mai devreme. De-abia am început.

Ai întâlnit-o pe Valerie Weisler – fondatoarea de 19 ani a organizației antibullying The Validation Project – la evenimentul organizat de L’Oréal, Women of Worth. În ce fel te-a inspirat mesajul ei?
După ce am avut și eu propriile experiențe cu bullying-ul, pot spune că aceasta a reușit să ajute alți 6.000 de adolescenți. E de-o seamă cu mine și e cu adevărat interesant cum a găsit o cauză în care să se implice trup și suflet. Treaba asta m-a împins către o evaluare personală: să mă gândesc ce pot eu să ofer lumii. Mă simt mult mai puternică acum.

De: Ying Chu, traducere și adaptare de Eliza Niță, fotografii: Olivia Malone, Hepta

Tags:
roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro