Cum să câștigi un Oscar, conform studiilor științifice

Conform studiilor științifice, nu este suficient să fii un actor bun pentru a câștiga un premiu Oscar.

A început numărătoarea inversă pentru ediția cu numărul 89 a Premiilor Oscar. Natalie Portman, Emma Stone și Mery Streep au intrat în cursă pentru titlul de cea mai bună actriță a anului, în timp ce Casey Affleck, Ryan Gosling și Denzel Washington au fost nominalizați la categoria cel mai bun actor al anului. Până duminică, 26 februarie, când aflăm cine pleacă acasă cu premiul cel mare, haide să vedem ce calități trebuie să posede un actor pentru a câștiga un premiu Oscar, conform cercetătorilor.

Universitatea Queensland din Australia a analizat câștigatorii premiilor BAFTA și premiilor Oscar din ultimele patru decenii și au descoperit că actorii câștigători au în comun mai mulți factori și că nu au fost neapărat cei mai buni dintre cei nominalizați. Citește în continuare ce au descoperit cercetătorii din Australia:

 

Spune-mi de unde ești ca să îți spun dacă poți câștiga un Oscar

Naționalitatea actorului este un factor foarte important în cursa pentru oscaruri. Conform cercetătorilor, mai mult de 50% dintre câștigători sunt americani. Așa cum spune și actualul președinte, Donald Trump, America este pe primul loc. Spre exemplu, în ultimele 10 ediții, 5 dintre actorii care au primit premiul Oscar pentru cel mai bun actor al anului, sunt americani (Leonardo Dicaprio, Eddie Redmayne, Matthew McConaughey, Daniel Day Lewis, Jean Dujardin, Colin Firth, Jeff Bridges, Sean Penn, Daniel Day Lewis din nou și Forest Whitaker).

Tematica filmului trebuie să fie… americană

Conform studiilor, indiferent de țara care a produs filmul, dacă acesta este bazat pe istoria sau cultura Americii, pelicula are mai multe șanse să câștige un premiu Oscar (The Revenant, Milk).

Șansele de câștig sunt direct proporționale cu transformarea actorului

Dacă actorii suferă transformări dramatice pentru rolul respectiv, îi cresc șansele de a câștiga un Oscar. Charlize Theron în Monster, Natalie Portman în Black Swan, Matthew McConnaughey și Jared Leto în Dallas Buyers Club și Leonardo Dicaprio în The Revenant.

Preferințe pentru personajele problematice

La fel ca în cazul transformărilor, cu cât este mai problematic personajul, cu atât îi cresc actorului șansele de a pleca acasă cu premiul cel mare. Spre exemplu, Julianne Moore a câștigat un Oscar pentru rolul său din Still Alice și Kate Winslet pentru cel din The Reader.
Ce părere ai? Crezi că juriul Academiei Americane de Film ține cont de toți acești factori atunci când decide cine este cel mai bun actor al anului, respectiv cea mai bună actriță? Până să aflăm cine pleacă acasă cu premiul cel mare, vezi AICI toate nominalizările de anul acesta.

 

Foto: Hepta

 

 

erika
erika.chivu@ringier.ro