cum-arata-portretele-oficiale-ale-sotilor-obama

Cum arată portretele oficiale ale cuplului Obama

Barack și Michelle Obama s-au reîntors luni pe scena publică din Washington, însă de data aceasta fără a avea nicio legătură cu politica. Portretele oficiale ale fostului cuplu prezidențial au fost dezvăluite la Galeria Națională Smithsonian, locul în care ajunge majoritatea foștilor președinți după terminarea mandatului și unde se găsesc portretele lor. 

Acestea sunt poate cele mai așteptate ridicări de văl de până acum, în special datorită artiștilor pe care cuplul Obama i-a ales. Fostul președinte l-a ales pe Kehinde Wiley, un pictor faimos, specializat pe portrete și absolvent al universității Yale, după ce i-a descoperit picturile cu afro-americani în stilul picturilor clasice, regale, oficiale, pline de culoare, în vreme ce fosta primă doamnă a ales-o pe artista Amy Sherald.

Portretul lui Barack Obama

„Ce ziceți de asta? Arată foarte bine!” a spus cel de-al 44-lea președinte al Statelor Unite în timp ce se afla pe podium. Portretul îl înfățișează stând pe un scaun în mijlocul unui frunziș.

Obama a mărturisit că a încercat să negocieze cu artistul felul în care va arăta în pictură: „Am încercat să îl conving să îmi facă mai puțin păr alb, însă integritatea sa artistică nu l-a lăsat să facă asta. Am încercat să negociez și urechi ceva mai mici, dar nici asta nu a funcționat” a glumit Obama în timpul discursului său de pe podium.

Alegerea lui Barack Obama îl face pe Wiley primul artist afro-american care să execute un portret oficial de președinte pentru Galeria Națională.

Wiley a motivat alegerea pentru fundalul portretul ca fiind grăitoare pentru Obama, care își proiectează calea sa prin lume. Printre diferitele flori care se pot vedea în toată verdeața, crizantema – floarea oficială a orașului Chicago și iasomia, a Hawaii-ului, se pot vedea și câțiva crini albaștri africani, simbolici pentru moștenirea genetică a lui Obama.

Fostul președinte a vorbit de asemenea despre conexiunea personală pe care o are cu pictorul – ambii împărtășesc experiențe de familie asemănătoare care au ajutat la formarea viitorului lor.

„Ceea ce am aflat a fost că avem anumite lucruri în comun. Atât eu, cât și el am avut mame provenite din America care ne-au crescut cu o dragoste și susținere extraordinare. Amândoi am avut tați care nu au fost prezenți în viețile noastre și într-un fel sau altul, am căutat amândoi să îi găsim. Eu am ajuns să scriu despre această călătorie și să o canalizez în munca mea pentru că nu am știut să pictez” a mai spus el.

Portretul lui Michelle Obama

După ce portretul ei a fost dezvăluit, Michelle Obama a spus că este copleșită: „Aș începe prin a spune’ Wow’ ” și arătând către mama ei aflată în public, a adăugat: „Salut mama! Ce părere ai? Este incredibil, nu?”.

Pentru portretul ei, fosta prima doamnă a ales-o pe artista stabilită în Baltimore, Amy Sherald. Sherald este o artistă afro-americană cunoscută pentru stilul ei unic și al cărei portrete tind să abordeze teme precum dreptatea socială. Aceasta pictează adesea pielea închisă la culoare în nuanțe de gri, pentru a lua atenția de la „culoarea” modelelor ei. Ca și Wiley, alegerea artistei Sherald, ne conduce către o nouă eră a portretelor prezidențiale.

„Amy, aș vrea să îți mulțumesc pentru modul spectaculos în care ai surprins farmecul, frumusețea, inteligența și eleganța femeii pe care o iubesc” a spus Obama despre soția sa.

As a young girl, even in my wildest dreams, I never could have imagined this moment. Nobody in my family has ever had a portrait – there are no portraits of the Robinsons or the Shields from the South Side of Chicago. This is all a little bit overwhelming, especially when I think about all of the young people who will visit the National Portrait Gallery and see this, including so many young girls and young girls of color who don’t often see their images displayed in beautiful and iconic ways. I am so proud to help make that kind of history. But the fact is that none of this would be possible without the extraordinary artist and woman behind this portrait, @asherald. Thank you, Amy – it was a joy to work with you and get to know you.

A post shared by Michelle Obama (@michelleobama) on

Cuplul Obama a studiat portofoliile a peste 20 de artiști înainte de a se decide asupra lui Wiley și lui Sherald. Portretul lui Barack Obama va fi expus în sala președinților, în vreme ce portretul lui Michelle Obama va fi plasat în altă galerie. Ambele sunt deschise publicului începând de astăzi.

 

Foto: Northfoto

Irina Munteanu
skipped.hb@gmail.com