Cate Blanchett protest Festivalul de Film de la Cannes

Cate Blanchett și alte 81 de celebrități au protestat la Festivalul de Film de la Cannes

Un protest fără precedent a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute pe covorul roșu al Festivalului de Film de la Cannes. Cate Blanchett, Kristen Stewart, Salma Hayek și alte aproape 80 de femei au atras atenţia asupra discriminării din lumea filmului și au cerut salarii egale cu cele ale bărbaților din breaslă.

Cate Blanchett, președintele juriului Festivalului de la Cannes alături de alte nume mari de la Hollywood au protestat pe covorul roșu și au cerut salarii egale pentru femeile din industria cinematografică. Conform publicației Variety, 82 este numărul regizoarelor care au fost în competiția pentru premiul cel mare în cadrul festivalului de pe Croazetă de la începuturi până în prezent, adică în 71 de ani, comparativ cu 1 866 de regizori.

Printre starurile care s-au aflat pe scările Palatului unde anual are loc Festivalul de Film de la Cannes, s-au numărat nume mari din cetatea filmului american, cum ar fi actrițele Helen Mirren, Salma Hayek și Marion Cotillard și regizoarele Ava DuVernay și Patty Jenkins.

Cate Blanchett  protest  Festivalul de Film de la Cannes

Protestul a avut loc înainte de premiera filmului Girls of the Sun, regizat de Eva Husson, una din cele trei regizoare prezente la ediția din 2018 a Festivalului de Film de la Cannes. Braţ la braţ, cele 82 de actriţe, regizoare, scenariste şi producătoare au mers în tăcere pe covorul roșu prin faţa fotografilor. Când au ajuns pe scări, femeile s-au întors cu faţa la public, iar Cate Blanchett a vorbit despre inegalităţile care au dominat istoria festivalului de film de la Cannes.

„Suntem aici 82 de femei. Este numărul regizoarelor care au urcat aceste scări de la prima ediţie, din 1946, a festivalului de film. În acest răstimp, 1688 de regizori au urcat aceleaşi trepte. Prestigiosul Palme d’Or a fost acordat unor 71 de regizori, prea mulţi să îi numesc. Doar două regizoare l-au câştigat. Solicităm ca locurile de muncă să fie diverse și echitabile, astfel încât acestea să reflecte cel mai bine lumea în care trăim“, a spus Cate Blanchett în discursul pe care l-a ținut alături de legendara regizoare de origine franceză, Agnes Varda. Blanchett a adăugat că își dorește „o lume care ne permite tuturor celor din fața și din spatele camerei să ne dezvoltăm umăr la umăr cu colegii noștri de sex masculin“.

Cate Blanchett  protest  Festivalul de Film de la Cannes

Mai multe femei, printre care și Kristen Stewart, au făcut o declarație de modă puternică făcându-și apariția în costume masculine, pentru a-și arăta nemulțumirea față de dress code-ul Festivalului de la Cannes, care este adesea denunțat drept sexist. În trecut, femeile care nu purtau tocuri înalte nu au fost lăsate să intre la premierele filmelor.

Foto: Hepta

 

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro