casey-affleck-se-retrage-de-la-oscaruri

Casey Affleck se retrage de la Oscaruri

Casey Affleck se retrage de la Oscaruri, unde, fiind câștigătorul premiului pentru Cel mai bun actor, trebuia să prezinte Oscarul pentru Cea mai bună actriță. Conform celor de la Deadline, actorul a spus Academiei că nu numai că nu va prezenta vreun premiu la ceremonia din 2018 a premiilor Academiei, dar a și refuzat invitația de a participa. „Affleck nu a vrut să devină o distragere de la faptul că lumea trebuie să se concentrezze asupra interpretărilor actrițelor din categorie,” a spus o sursă publicației. 

Retragerea lui Affleck vine după criticile că lui, un hărțuitor sexual declarat, i-ar fi permis să prezinte o statuentă atât de importantă. În 2010, în timp ce regiza I’m Still Here, un mockumentar în care joacă Joaquin Pheonix, Affleck a fost dat în judecată de două angajate care susțineau că le-a agresat și hărțuit, dar și că propaga acest fel de comportament pe platouri. Una dintre femei a declarat că Affleck s-a băgat într-o seară la ea în pat și a atins-o fără consimțământul acesteia. La Oscarurile din 2017, Affleck a câștigat premiul pentru Cel mai bun actor pentru rolul său din Manchester by the Sea. (Brie Larson, care a prezentat premiul după ce a câștigat statueta pentru Cea mai bună actriță în 2016 pentru rolul său ca victimă a abuzului sexual din filmul Room, nu a aplaudat pentru câștig)

Odată cu popularizarea mișcărilor #MeToo și Time’s Up, se pare că Affleck ar prefera să evite cu totul aparițiile în public, mai ales la această ceremonie (unde nu e nominalizat pentru niciun premiu), decât să suporte reacțiile pe care le-ar primi pentru prezentarea unui premiu atât de prestigios unei femei. Celebritățile susțin mișcarea Time’s Up în timpul sezonului premiilor purtând insigne și îmbrăcându-se cu totul în negru pe covorul roșu. La Grammy-urile din acest weekend, muzicienii vor purta trandafiri albi pentru a-și arăta susținerea față de victimele abuzului sexual. Încă nu s-au făcut planuri pentru o astfel de demonstrație la Oscaruri.

Recent, James Franco, care a fost acuzat de cinci femei de abuz și hărțuire sexuală după câștigul de la Globurile de Aur din 2018 pentru filmul „The Disaster Artist” – nu a fost nominalizat la Oscaruri – nu a participat la premiile Critics’ Choice. Aziz Ansari, care a fost acuzat de agresiune sexuală, nu a participat la Screen Actors Guild Awards, deși fusese nominalizat. Ansari a câștigat anul acesta Globul de Aur pentru Cel mai bun actor într-o comedie.

Eliza Nita
eliza.nitta@yahoo.com