Camila Cabello frumusete

Camila Cabello, despre frumusețe, încredere în sine și rădăcinile ei latine

„Frumusețea înseamnă toate acele lucruri unice care se regăsesc în fiecare dintre noi. Nu înseamnă un fel din fiecare“, spune Camila Cabello.

Voi fi sinceră cu voi: nu sunt cea mai mare fană Fifth Harmony (scuze, Harmonizers!). Dar chiar și înainte de a-i lua interviu Camilei Cabello pentru GLAMOUR, m-am surprins fredonând single-ul ei catchy Havana, în timp ce mergeam cu metroul sau eram în mijlocului unei conferințe la job.

Debutul ei muzical energic, care a stat în topul Hot 100 Billboard timp de 26 de săptămâni la rând, nu avea cum să-mi iasă din cap prea curând. De când a debutat, la finalul anului 2016, cântăreața cubanezo-mexicană, de numai 21 de ani, a fost foarte ocupată. A scris fiecare melodie pentru primul ei album solo, Camila, și s-a dăruit unei povești de dragoste foarte intime care a dat naștere unei mari părți din album. (Numele inițial era The Hurting. The Healing. The Loving, „însă pur și simplu trebuia să trec peste dezamăgirea aceea”, zice ea. „Îmi spuneam: «Am trecut peste asta. Și muzica mea trebuie să reflecte acest lucru.»

A mai ținut și un discurs sfâșietor despre oameni și visurile lor la premiile Grammy și a semnat cu L’Oréal Paris pentru a fi una dintre noile ambasadoare ale brand-ului. Ce mă surprinde la Cabello este că e iubită tocmai pentru acel lucru pe care unii oameni îl condamnă în momentul de față: faptul că e imigrantă. Legătura pe care o are cu rădăcinile ei latine se reflectă în muzica, concertele și în stilul ei. Am discutat despre cum se împletesc toate aceste lucruri în viața ei.

Mai întâi de toate, albumul tău Camila face furori la nivel internațional, iar Havana încă este pe primul loc. Felicitări! Cum percepi aceste realizări?

E foarte tare că Havana se bucură de un astfel de succes în Statele Unite ale Americii, dar și în restul lumii pe fundalul unui val anti-imigrație. E un fel de revoltă mascată. Melodia se bazează pe experiența mea din poziția de imigrantă: „Inima mea e în Havana, duceți-mă-napoi în Havana.” Atât de mulți oameni îmi fredonează versurile, distrug bariere, fără să o facă intenționat.

„Când eram mică, nu mă vedeam reprezentând cultura pop”, spune Cabello.

De ce e atât de importantă pentru tine conversația despre imigranți?

E important să vorbesc deschis despre rădăcinile mele latine. Toate tradițiile pe care le avem – familia mea, temperamentul meu, cum ne îndrăgostim, cum mâncăm, cum dansăm – toate acestea reprezintă părți uriașe din întregul care mă reprezintă. Nu contează de unde vii, nimeni nu-și poate da seama unde te duci.

N-am crezut vreodată că voi ajunge să am o carieră în această industrie, pentru că locuiam în Miami cu părinții mei imigranți care voiau doar să mă concentrez pe școală. Toți cei cu care mergeam la audiții erau născuți în Los Angeles sau New York. Nu era nimeni pe care îl puteam admira cu adevărat. Nu m-am văzut reprezentată în cultura pop.

Ce impact a avut asta asupra încrederii în tine în copilărie? Care era idealul tău de frumusețe?

Partea bună e că am crescut în preajma multor oameni de origine latino în Miami. A fost un creuzet cultural. Nu eram înconjurată de un singur gen de persoană. Însă cu toate astea, a fost o perioadă în care îmi doream să am ochi mai deschiși la culoare.

Pe parcurs, m-am maturizat și mi-am dat seama că îmi plac ochii mei căprui, părul meu negru, culoarea pielii. Nu trebuie să fiu blondă și să am ochi albaștri. Mai există însă lucruri care mă fac să mă simt nesigură cum ar fi dinții mei strâmbi, dar cred că o mare parte a frumuseții înseamnă să-ți accepți imperfecțiunile. Cu cât întâlnesc din ce în ce mai mulți oameni și văd lumea, îmi dau seama că toate aceste lucruri mici – un semn din naștere, un dinte strâmb, o cicatrice – te fac pe tine să fii tu. După cum zic și în artă: să fii perfect e plictisitor.

camila cabello

Odată ce ai ajuns în ochii publicului – aveai 15 ani când te-ai alăturat grupului Fifth Harmony – oamenii se așteptau să arăți într-un anumit fel?

Da, câteodată, mai ales cu tot valul de păreri din online. Nu-mi place când totul se reduce la a fi frumoasă pentru fetele de-o seamă cu mine: „Oh, ce frumoasă e fata asta, inclusiv ceea ce poartă e frumos, de ce nu pot fi la fel de frumoasă ca ea?” Nu ajungi să te perfecționezi în viață când te gândești numai la felul în arăți.

Mediul online e o parte imensă din acest trend pentru că vezi constant o groază de imagini prelucrate și nerealiste cu diverse fete. Cred că e important să fii relaxat, să ai umor și să nu te iei prea în serios ca să postezi o poză în care ești nemachiată, pentru că e ceva normal, până la urmă. Acum că mi-am început cariera solo, mă pot arăta lumii în orice fel îmi doresc.

Cum speri să inspiri acest sentiment de acceptare în rândul oamenilor? Ce putem să facem?

Fiți sinceri cu voi înșivă. Pentru mine asta înseamnă să vorbesc despre drepturile imigranților, despre Visători. Îmi mai place foarte mult și felul în care Hayley Kiyoko filmează clipuri cu două fete îndrăgostite – nici măcar nu e ceva ultra-sexualizat, e doar adevărul ei, și o mare parte din adevărul fanilor mei. Acest tip de sinceritate îi face pe oameni să se simtă mai puțin singuri.

Ritualurile și legăturile sociale create în jurul conceptului de frumusețe constituie o parte importantă din moștenirea latină. Ce ai învățat de la mama ta?

Pentru mama și pentru toate femeile din familia noastră, frumusețea înseamnă să faci orice ai nevoie pentru a te simți bine în pielea ta. Spre exemplu, avem secretele noastre în materie de beauty: spargi un ou, arunci gălbenușul și pui albușul pe față, apoi îl lași să-ți închidă porii. Îmi mai fac și o mască cu miere – se încălzește bine și îți hidratează fața. Ne punem ulei pe tot corpul și îl utilizăm și în măștile de păr.

Ai vreun regret în materie de beauty?

Am purtat odată ruj roșu. Nu-mi plac culorile puternice pe buze. Doar femeile puternice.

De Ying Chu, traducere și adaptare de Eliza Niță, fotografii: Olivia Malone, Hepta

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro