Aja Naomi King, despre frumusețe, încredere în sine și campania Time's Up
13486632
post-template-default,single,single-post,postid-13486632,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
Aja Naomi King

Aja Naomi King, despre frumusețe, încredere în sine și campania Time’s Up

 Aja Naomi King e genul acela de persoană care salută străinii prin îmbrățișări calde (pe bune – așa m-a salutat la shooting-ul GLAMOUR). Îți sare instant în ochi în How to Get Away with Murder și Birth of a Nation.

Așa că e greu să-ți imaginezi de ce când a dat prima audiție la Hollywood, King, în vârstă de 33 de ani, a acceptat umilul țel de a fi distribuită în rolul „celei mai bune prietene”.

Producătoarea serialului HTGAWM, Shonda Rhimes și protagonista Viola Davis au fost cele care au făcut-o să aspire la mai mult: „Pășesc pe un platou de filmare unde o femeie tare joacă rolul unei femei tari,” spune King. „Ce vreau de la cariera mea în viitor? Să joc personajul principal.” Și treaba asta în sfârșit se întâmplă.

A fost distribuită în filmul A Girl From Mogadishu (în care joacă rolul activistei somaleze, supraviețuitoare a mutilării genitale feminine, Ifrah Ahmed). E și cea mai nouă ambasadoare L’Oréal Paris, o responsabilitate pe care o prețuiește din toată inima din moment ce intenționează să inspire „tuturor fetelor de culoare din jurul lumii că o femeie cu pielea închisă la culoare este frumoasă”, spune King. Ciuliți urechile pentru a înțelege de ce pune atât de mult preț pe aceste lucruri.

Diversificarea și evoluția vechii definiții a frumuseții e subiectul aflat de pe buzele tuturor în momentul de față. Explică-ne de ce e ceva personal și pentru tine.

Când crești în comunitățile minoritare, începi să te îndoiești că ești cu adevărat frumos. Când vezi pe cineva ca tine pe coperta unei reviste, într-o reclamă sau un serial, iar persoana respectivă este numită frumoasă, te uiți și la tine și îți zici: „Ah, adică se referă și la mine.”

Te-ai văzut reprezentată în cultura pop când erai mică?

Erau seriale precum The Fresh Prince of Bel-Air, Family Matters, Sister Sister. Însă când m-am maturizat mi-am dat seama că pentru sora mea, care este cu opt ani mai mică decât mine, nu a mai rămas mare lucru. Unde au dispărut toate personajele din comunitățile obișnuite de negri?

„Îmi place chipul meu, fie că port machiaj sau nu. Dar îmi place și machiajul”

Ai dreptate. A existat un gol. Dar putem observa un progres acum, mulțumită Shondei Rhimes. Ce impact a avut asupra ta?

Te uiți la toate serialele ei și chiar vezi o distribuție diversă. A făcut minuni pentru mine. Scandal, Dumnezeule  Numai faptul că îi vedeai chipul lui Kerry Washington pe autobuzele din New York! A ajuns să joace rolul celei mai inteligente femei din acel univers. S-o văd pe Viola Davis în pilotul How to Get Away With Murder a fost incredibil – e atât de sinceră și îndârjită, mai ales când își dă jos peruca. Nu se dă în lături de la nimic. E greu pentru oameni să se uite la cei care nu sunt de aceeași rasă cu ei și să-i și înțeleagă. Serialele au ajutat la schimbarea acestei situații.

Unii oameni cred că mascara sau cum îți aranjezi părul sunt lucruri frivole. De ce e atât de important, până la urmă?

Mie, personal, îmi place chipul meu, fie că port sau nu machiaj. Dar îmi place să mă machiez. Îmi place când văd părul natural al unei femei de culoare la TV, dar îmi place să o văd și cu părul îndreptat. Cu peruci sau cu părul împletit. Cred că ne aflăm într-un moment acum – vorbesc pentru mine, nu pentru toată lumea – când puterea înseamnă să știi că poți alege. Nu trebuie să mă conformez cu ideea vreunei persoane în legătură cu ce înseamnă cultura afro-americană sau frumusețea. Salut, sunt eu, Aja, și vă vorbesc cu sinceritate. Ce puteți face în privința asta?

Aja Naomi King

Aja Naomi King la Festivalul de Film de la Cannes, ediția 2018

Ai fost dintotdeauna așa încrezătoare în forțele proprii?

Pe măsură ce am crescut, am observat această încredere la mama mea – pentru o tânără femeie de culoare care trebuia să dovedească de ce e capabilă pe piața muncii, machiajul a devenit un instrument care spunea „Nu am niciun defect și nimeni nu poate critica asta.” Am privit-o folosindu-l ca pe un soi de armură. Am reușit să dezvolt acest curaj și în mine. Nimic nu se compară cu o audiție unde știi că vei fi imediat judecat. Însă mă folosesc de machiaj pentru a contrabalansa efectul luminii slabe sau calitatea camerelor.

Când ai ajuns în lumina reflectoarelor, aveai deja un look pus la punct?

Ah, nu, în niciun caz. Eu credeam că arăt bine. Atunci am vorbit cu Gabrielle Union, una dintre cele mai drăguțe femei din industrie pe care le-am întâlnit: „Hai să vorbim despre stilul tău, despre machiajul tău, despre păr. Ce vei purta pe covorul roșu? Ești o fată foarte frumoasă. Cum ai de gând să ai un impact asupra lumii?” A fost extrem de util pentru că nimeni nu știe aceste lucruri de la bun început.

„Nu trebuie să mă conformez cu ideile cuiva în legătură cu ce înseamnă cultura afro-americană sau frumusețea.”

Nu te-ai ferit să vorbești despre Time’s Up. Harvey Weinstein a fost unul dintre producătorii de la The Upside. În ce fel ți-au schimbat aceste experiențe punctul de vedere?

N-a existat niciodată un moment în care să nu conștientizăm că agresiunea sexuală e o problemă gravă în industrie. Însă nu a existat o conversație despre asta. Acum însă, foarte multe femei și bărbați extraordinari pun piciorul în prag. E o mișcare ce are un impact asupra tuturor și toți cei care au fost de părere că nu se poate face nimic în această privință acum se pot face auziți.

De Ying Chu, traducere și adaptare Eliza Niță, foto Olivia Malone, Hepta

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro