Adam Katz Sinding, interviu cu unul dintre cei mai în vogă fotografi ai momentului

Instantaneele lui fantastice au apărut în paginile Vogue, W, L’Officiel sau GLAMOUR iar site-ul lui, Le 21ème, este un adevărat reper printre pasionații de modă. Mirela Ujică a vorbit cu Adam Katz Sinding în culisele Digital Divas 2015.

Cum te-ai apucat de fotografie și ce făceai înainte de asta?

Am lucrat în hoteluri și restaurante timp de 10 ani, am fost valet și concierge. Tatăl meu făcea fotografie ca hobby: mereu când mergeam în drumeții își lua mereu cu el aparatul. Atunci când el a murit mi-a lăsat mie aparatul lui pe film; am început să îl folosesc fără însă să știu foarte multe despre asta și fără să mi se pară foarte interesant procesul la momentul acela. Apoi, prin 2004, am început să ies cu o fată foarte frumoasă, care voia să fie model și avea nevoie de câteva poze cu ea pe care să le trimită agențiilor de modeling. Avea un aparat pe film pe care m-a învățat să îl folosesc mai bine, am făcut câteva poze, poate două-trei și au ieșit foarte cool, mult mai bine decât îmi imaginam. Erau vremurile în care fotografia digitală era la început așa că am cumpărat cel mai bun aparat digital pe care îl puteam găsi pe atunci și am început să trag mai mult cadre de arhitectură, intrând fără permisiune în clădiri vechi. Le mai făceam uneori poze prietenilor mei însă abia în 2007 am început să fotografiez oameni.

Călătorești foarte mult și fotografiezi oameni de pe tot mapamondul. Ce oraș ți se pare cel mai stylish dintre toate?

Aș spune Parisul, dar orașul meu favorit e Copenhaga, m-aș muta acolo într-o secundă. Și New York-ul este fashionable, deși francezii m-ar contrazice. Cred că orice fac americanii, europenii (francezii, italienii) au făcut-o înaintea lor.

Dacă ar fi să alegi un fashion icon al momentului cine ar fi acela?

Cred că Natasha Goldenberg e supercool. Și Christine Centenera. Dar dacă ar fi să aleg o singură persoană, aș spune Anna dello Russo, pentru că este peste tot, la orice show, îmbracată în piese în supertrend. Aș spune și Miroslava Duma deși o văd ca fiind o apariție unică. E mai tânără decât mine dar are o anumită prezență; e așa mignonă și în același timp intimidantă. E impresionant ceea ce face. Și e și foarte bine îmbrăcată.

_AKS4413

Pe cine îți place cel mai tare să fotografiezi?

Pe Natasha sau pe Christine. Îmi mai place foarte tare și fashion directorul Vogue Ucraina, Julie Pelipas, e foarte cool. Are peste 1,90 metri înălțime, dar e perfect proporționată. Are probabil spre 40 de ani și își face apariția doar la câteva show-uri, dar este o apariție foarte interesantă. Apoi mai e și Isabelle Kountoure, fashion director Wallpaper*: are un stil aparte, poartă mereu negru, este foarte frumoasă și urăște să fie fotografiată. Și știe că îmi place mult să o fotografiez pentru că am spus asta în multe interviuri iar acum e o provocare să o mai pot prinde în cadru. Sezonul trecut nu am reușit să o prind nici măcar într-o fotografie.

Faci și fotografii de backstage. Cum e acest proces diferit de cel de streetstyle?

Lucrurile sunt haotice în backstage, e o nebunie totală acolo. Mă duc la un show și în timp ce fotografiez mă gândesc întruna că nu am nicio fotografie bună, că totul e foarte prost, că lumina e groaznică, modelele nu sunt OK, machiajul este teribil. Iar apoi, cu patru-cinci minute înainte să înceapă showul sunt fascinat și îmi spun cât de grozav e totul. Dar este o nebunie: imaginează-ți 70 sau 80 de oameni într-un spațiu foarte mic, iar eu încercând să le fac fotografii în timp ce se îmbracă fără să le dau impresia că vreau să îi surprind goi. Asta e una dintre cele mai mari provocări pentru mine, să le fac să înțeleagă pe modele că nu încerc să fac fotografii nud, nu mă interesează asta. Tocmai din această cauză îmi place mai tare să fotografiez în backstage-ul prezentărilor masculine. Atunci când vine vorba de fotografiile de backstage, încerc să surprind modelele nu neapărat în cele mai bune ipostaze: ce mi se pare interesant este să arăt că ele trec printr-un proces de transformare. Și mai îmi place să fotografiez modelele mâncând sau citind: sunt într-un fel niște ipostaze ironice, pentru că sfidează stereotipurile – unele dintre modele sunt cu mult mai citite decât aș putea fi eu vreodată.

_AKS0145

Ce face ca o fotografie să fie extraordinară?

Acum că toată lumea se îndreaptă spre film, provocarea este să livrez aceeași emoție printr-o poză statică. O fotografie îți poate ridica atâtea întrebări. Atunci când fac o fotografie eu știu contextul în care a fost realizată: care era atmosfera, cum mirosea în jur, dacă era vânt, dacă era să fiu călcat de o mașină. Dar tu privind-o nu vei ști toate aceste amănunte: te uiți la o fotografie și îți pui toate aceste întrebări. Te face să zăbovești mai mult în fața ei, privind-o.

Cum arată o zi la Săptămâna Modei pentru tine?

Mă trezesc mereu mult prea târziu, fug pe ușă (fac duș de seara pentru că știu că dimineața voi fi în întârziere), iau o cafea de pe drum și ajung la show-uri. Fotografiez până la apus, mănânc ceva între show-uri și continui să fotografiez. Uneori aproape sunt călcat de mașini, de tramvai (dacă sunt în Milano), de autobuze ori scutere (dacă sunt în Paris). Apoi ajung acasă, încep să uploadez fotografiile iar cât se uploadează mă duc să alerg ca să îmi golesc mintea. Apoi ajung înapoi acasă, taguiesc fotografiile, fac selecția (care durează o veșnicie), editez pozele și uite așa se face 2 noaptea. Trimit pozele revistelor cu care colaborez, postez cele cinci fotografii favorite din acea zi pe site, pe Instagram și pe alte rețele de socializare (pe care le urăsc dar știu că sunt necesare). Iar a doua zi de la 8 dimineața o iau de la capăt. Și asta timp de o lună de zile.

Există un fotograf pe care să îl urmărești și pe care să îl admiri?

Pe Tommy Ton. Nu cred neapărat că fotografiile lui sunt cele mai bune tot timpul dar cred că are cea mai clară viziune și sunt foarte impresionat de faptul că face asta de atât de mult timp – eu fac asta de trei ani și jumătate, el probabil că face asta de două ori mai mult timp. Face întregul circuit (New York, Londra, Milano, Paris) și lucrează uneori mai din greu decât mine. E mereu acolo, de la primul show la ultimul show. Sunt impresionat de capacitatea lui de a face asta pentru atât de mult timp.

Trei conturi de Instagram favorite: @tildalindstam, @Kalen_Hollomon, @life.

_AKS8013

Printre starurile de streetstyle pe care Adam le fotografiază constant se numără: Natasha Goldenberg (stilist și designer), Christine Centenera (fashion director Vogue Australia), Isabelle Kountoure (fashion director Wallpaper*) sau Julie Pelipas (fashion director Vogue Ucraina). Instantaneul lui favorit? Cel cu modelul Lindsey Wixson, surprinsă pe străzile din Milano într-o zi de iarnă.

Foto Vali Bărbulescu, Adam Katz Sinding

 

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro