Tot ce nu ştiai despre injecţiile din industria cosmetică

Este adevărat că din ce în ce mai mulţi oameni folosesc injecţiile cosmetice. Procentul celor care apelează la aceste tratamente a crescut enorm în ultimii cincisprezece ani.

Şi totuşi, în ciuda popularităţii pe care au căpătat-o injecţiile, sunt încă o mulţime de informaţii contradictorii despre aceste produse destinate frumuseţii. „Sunt o mulţime de oameni care au încă idei preconcepute“, spune dermatologul Paul Jarrod Frank din New York. Mai jos lămurim ce este adevăr şi ce este legendă urbană când vine vorba despre tratamentele non-chirurgicale de înfrumuseţare.

1. Realitate: Injecţiile ajută la prevenirea îmbătrânirii.

Este adevărat că injecţiile au un efect profilactic. De exemplu, toxina botulinică. Prin paralizarea muşchiului, previi ridurile dinamice cauzate de contracţiile musculare. Astfel, te asiguri că liniile şi ridurile deja existente nu vor deveni mai profunde, spune dermatologul Whitney Bowe. Acidul hialuronic oferă beneficii identice, pe termen lung. Studiul realizat la Universitatea din Michigan din anul 2007 a demonstrat că injecţiile cu colagen stimulează producerea de colagen.

„Nu înseamnă că trebuie să începi să faci astfel de injecţii la 19 ani, ci în momentul în care ceva începe să te deranjeze. Este bine de ştiut că nu au doar un efect terapeutic, ci ajută la prevenirea ridurilor“, adaugă Frank.

2. Ficţiune: Injecţiile te vor ajuta să arăţi ca şi când ai apelat la chirurgie plastică.

Problema nu este că ai apelat la ajutorul câtorva injecţii pentru a părea mai tânără cu câţiva ani, explică doctorul Frank. „Observi doar retuşurile care nu au fost bine făcute“, spune Frank. Pielea întinsă, frunţile înspăimântător de netede ale starurilor de la Hollywood şi „gura de peşte“ denotă doar exces.  A-ţi păstra tinereţea înseamnă să-ţi menţii naturaleţea, nu să arăţi diferit. Foloseşte un produs bun pentru anatomia şi proporţiile feţei tale.

3. Ficţiune: Există o perioadă de „valabilitate“ pentru efectul injecţiilor.

„Oamenii cred că efectul acestor injecţii este valabil o anumită perioadă de timp, dar aceasta este de fapt cea mai mare neînţelegere“, spune Frank. Nu este o garanţie că efectele vor fi aceleaşi pentru toată lumea. În momentul în care a fost testat, s-a luat în calcul cea mai lungă durată a efectelor produsului. Mulţi factori care afectează longevitatea rezultatelor este produsul în sine şi locul unde este injectat.

Recomandarea lui Frank este să vii mai des la specialist, pentru mici retuşuri, decât să îţi faci o programare anuală, în timpul căreia va fi mai mult de „muncă“ şi poate apărea dependenţa. Astfel aspectul va fi natural, costurile mai mici, iar pielea va avea mai puţin de suferit.

4. Realitate: Aceste produse sunt sigure.

Este de înţeles de ce injectarea în corp a unei toxine poate fi periculoasă. Dar toxina botulinică a fost aprobată de FDA în anul 1989 pentru tratarea strabismului, spasmelor pleoapelor şi este folosită cosmetic de mai bine de trei decenii.

„Oamenii se tem de alergii, dar este foarte posibil să apară o reacţie adversă  chiar de la o vitamină sau un ceai, cumpărate chiar de la magazinele naturiste“, spune Bowe, care adaugă că o reacţie alergică la o astfel de toxină poate să apară foarte greu. Pentru a te asigura că produsele folosite sunt de calitate, este de preferat să ceri sfatul unor dermatologi şi chirurgi de renume, bine pregătiţi, care folosesc produse testate.

5. Realitate: Primeşti ceea ce plăteşti.

În cazul acesta nu este momentul pentru negocieri. Sunt mulţi factori care afectează costurile şi într-adevăr aceste produse sunt scumpe. Ofertele şi preţurile scăzute pentru astfel de produse nu spun decât că pot fi diluate. Cel mai bine este sa discuţi cu dermatologul tău pentru a-ţi recomanda un produs sigur, în funcţie de bugetul pe care îl ai pentru asta.

Foto: Hepta

erika
erika.chivu@ringier.ro