AFMF: „Spun povești diferite, cu materiale diferite și personaje diferite, dar firul roșu care leagă colecțiile AFMF rămâne libertatea.“

Cum ajunge o absolventă de Cibernetică și cu un job în IT să facă haine care vorbesc despre libertate, fie ea libertatea de a călători, de exprimare, de a evada sau libertatea estetică? Aflăm de la Ana Florea, designerul AFMF.

Când și-a imaginat Ana pentru prima oară că o să devină designer?
Dacă stau bine să mă gândesc, niciodată. Nu am parcurs drumul clasic al unui designer, ba chiar dimpotrivă – am terminat un liceu cu profil real, la facultate am studiat Cibernetică și apoi am început să lucrez în IT, lucru pe care îl fac și acum. Din dorința de a-mi alimenta și partea creativă, visătoare, dar și datorită pasiunii pentru haine am început un curs de design, cam așa a apărut AFMF. Am devenit designer fără să-mi dau seama.

Care e prima ta amintire legată de o piesă vestimentară pe care ai iubit-o, admirat-o sau, de ce nu, pe care ai detestat-o?
Am multe amintiri cu haine pe care le purta mama. Cred că cel mai cu drag, îmi aduc aminte de o rochie sacou clasică din stofă de lână, cu cusătură în talie pe care o purta, evident, cu pantofi cu toc cui. Mama, spre deosebire de mine, purta întotdeauna tocuri.
Cum s-a transformat o idee ori un vis de-al tău într-o afacere? De unde ai pornit, care au fost primii pași?
După cum spuneam, AFMF s-a născut ca o pasiune, iar trecerea de la idee la afacere s-a produs treptat: am început cu câteva piese cusute într-o cameră a apartamentului meu, pentru prietene și colege, iar mai apoi a venit dorința de a face mai mult de atât. Astfel, am ajuns să mă gândesc la colecții, să caut un showroom, să-mi formez o echipă, să găsesc furnizori și să încerc să le pun cap la cap. Nimic nu s-a întâmplat peste noapte, a fost un proces chibzuit care a început acum câțiva ani.


Cât de greu a fost să găsești furnizori, atelier, să pui pe roate partea logistică a businessului?
Logistica a fost una dintre problemele cele mai mari cu care m-am confruntat, și aici mă refer mai ales la furnizori. Din păcate, nivelul pieței noastre nu este unul care să permită dezvoltarea magazinelor de materiale, țesături, accesorii etc., de aceea merg la târgurile internaționale de profil (Paris, Munchen, Istanbul), unde cunosc furnizori din toată lumea. În ceea ce privește atelierul, chiar dacă este unul mic, am avut noroc de o echipă cu care am o colaborare excelentă încă de la început.
De ce ți-a fost cel mai tare frică?
Mi-a fost și îmi este în continuare teamă că nu fac haine suficient de frumoase.


Și care s-a dovedit că a fost cea mai solicitantă parte a business-ului?
Vânzările sunt o parte solicitantă a business-ului. Încercăm să extindem aria de distribuție pe viitor si sa creștem vânzările.
Care a fost prima piesă pe care ai desenat-o pentru ca mai apoi să o vezi pusă pe un umeraș ori purtată de cineva, poate chiar de tine?
Cred că prima piesă oficială pe care am făcut-o a fost o rochiță scurtă dintr-o mătase bleu, comandă pentru o prietenă care avea un eveniment.


Vorbește-mi un pic despre estetica colecțiilor tale de până acum. Ce le-a diferențiat și care-i firul roșu care le unește.
Toate colecțiile de până acum au un numitor comun: libertatea. Fie că vorbim despre libertatea de călători, libertatea de exprimare, libertatea de a evada sau libertatea estetică, este elementul care se regăsește în tot ce am creat până acum. Au fost povești diferite, materiale diferite, personaje diferite, dar firul roșu rămâne în continuare libertatea. Mă interesează și susțin libertatea femeilor la modul general.


Trenduri – cât de mult te ghidezi după ele?
Trendurile nu reprezintă pilonul central al unei colecții, dar nici nu mă îndepărtez de ele. De fapt, îmi place mai mult să le reinterpretez. Sunt la curent cu trendurile și cred că orice designer ar trebui sa fie. Este adevărat însă ca totul trebuie dozat astfel încât sa mai rămână loc si pentru creativitate. În timp ce lucrez la o colecție încerc să stau departe de internet și de prea multă informație.


AFMF sau Aesthetic Freedom Manufactured for Fun. Cât e distracție și cât e libertate în ce faci zi de zi?
Între două job-uri, facturi si AWB-uri, aș minți să spun că e toată ziua distracție și libertate. Totuși, libertatea apare de cele mai multe ori în momentele din atelier, în care rămân doar eu, materiale și idei.


Exercițiu de imaginație: pe cine ai vrea să vezi purtând AFMF?
Penélope Cruz, Ana-Maria Guran, Andreea Diaconu, Daria Werbowy, Gisele Bündchen.
Ai piese fetiș în garderoba ta?
Clișeu sau nu, o pereche de pantaloni din piele.
La ce să ne așteptăm de la colecția de toamnă-iarnă 2017-2018?
La o abordare diferită: linii masculine, senzualitate, denim și lână.

Foto: AFMF

mirela.ujica
mirela.ujica@glamour.ro