Zakynthos: o destinație ca un paradis estival

Laudele la adresa apelor turcoaz, a plajelor retrase absolut superbe, a peisajelor atât de fotogenice și a delicioaselor mâncăruri tradiționale grecești nu îmi ocoleau urechile în niciun an în preajma verii. Așa că am decis să verific cu ochii mei veridicitatea lor și, mai hotărâtă ca niciodată, am ales Grecia ca destinație pentru această vară.

Cu falezele sale spectaculoase, cu peisajul contrastant, deopotrivă muntos și litoral, cu rezervația naturală de broaște țestoase Caretta Caretta, dar mai ales cu plaja Navagio, inclusă în topurile celor mai frumoase plaje din lume, am știut din start că insula Zakynthos vreau să fie destinația care mă va face să mă îndrăgostesc de Grecia. M-am pregătit cu mult entuziasm, cu o dorință imensă de a explora și de a mă relaxa, dar și cu telefonul meu Motorola moto g⁶ (despre care v-am povestit mai multe în GLAMOUR de august) pentru a documenta toată experiența și pentru a avea dovezi fotografice pentru a confirma sau infirma toate laudele aduse acestei destinații.

Peisaje autentice
Ajunsă pe insulă, nu am avut de străbătut o distanță prea mare din portul Zante, capitala insulei, până în stațiunea Argassi, unde am stat pe toată durata sejurului. Deși obosită de pe drum, mi-aș fi dorit ca distanța să fie mai mare pentru a avea ocazia să mă bucur mai mult de peisajele absolut superbe și de frumusețea autentică a locului. Taverne cochete, vile tipic mediteraneene, măslini, portocali, leandru peste tot pe unde priveai, totul complimentat perfect de marea turcoaz care mărginea stațiunile. M-am bucurat pentru că aveam cu mine telefonul Motorola moto g⁶ și am putut imortaliza fiecare colțișor fără să ratez ceva: doar o simplă mișcare din încheietură și camera pornea instantaneu (funcțiile moto actions chiar s-au dovedit de mare ajutor). Nu mai menționez cât de încântată eram când vedeam cât de ușor reușesc să surprind frumusețea locului, grație camerei duale atât de performante (vă veți convinge și voi odată ce veți răsfoi galeria foto de mai sus).

Summer Paradise
După ce în prima zi am explorat insula pe ATV, bucurându-mă în tihnă de fiecare peisaj, de faleza absolut spectaculoasă și de plajele virgine pe care aveam ocazia să le văd de la înălțime, în zilele ce au urmat am pornit pe urma acelor plaje, dornică să mă bucur de ele la maximum.

Dacă te afli în Zakynthos, nu ai voie să ratezi croaziera pe mare pentru a vizita spectaculoasele Blue Caves, dar și plajele sălbatice, cu Navagio în cap de listă, la care nu poți ajunge altfel. Vapoarele de mari dimensiuni pot părea tentante grație design-ului lor și programului artistic pus la dispoziție, însă te vei bucura mult mai mult de frumusețea mării și a insulei dacă închiriezi o barcă mică. Vei putea explora peșterile și în interior, vei avea ocazia să te bucuri de peisaj pe toată durata drumului, vei putea înota printre peștii colorați din apă sau în peșteri, totul într-un grup restrâns, poate chiar grupul tău de prieteni dacă sunteți mai numeroși.

Cu o astfel de ambarcațiune am ajuns la vestita plajă Navagio, care într-adevăr îți taie răsuflarea de îndată ce te apropii de faimoasa epavă. Fotografiile nu exagerează cu nimic frumusețea acestui loc unic: apa este de un turcoaz nemaivăzut, iar stânca înaltă care înconjoară totul îți dă senzația că te afli pe o insulă pustie. Este greu să reziști tentației de a nu face fotografii non stop, iar eu, recunosc, nu am rezistat, mai ales știind că am cu mine moto g⁶ care face niște fotografii superbe și poate surprinde frumusețea acestui loc.

Dacă pe afli pe insula Zakynthos, trece pe listă și plajele din golful Laganas, unde broaștele țestoase Caretta Caretta vin să își depună ouăle. Gerakas, Dafni și Sekania sunt trei plaje superbe, cu nisip fin și apă cristalină, unde vei putea sta la soare printre cuiburile țestoaselor (protejate și semnalizate, desigur), iar dacă ești adepta scufundărilor și ai puțin noroc, vei putea vedea faimoasele țestoase sub apă (eu m-am numărat printre norocoși, iar experiența este una unică). Poți opta și pentru una dintre croazierele special organizate pentru găsirea și admirarea lor, în jurul insulei Marathonisi, cunoscută ca leagăn al acestei specii.

Dacă preferi relaxarea pe plaje mai cochete, asigură-te că ajungi la Porto Zorro (unde nisipul se îmbină cu verdeața și cu umbra măslinilor și a pinilor și unde ai la dispoziție bar și restaurant pe plajă), la Makris Gialos (o plajă cu pietriș alb, cu o apă extrem de limpede), la Xigia (o plajă mică într-un golf superb, cu ape bogate în sulf, benefice pentru organism), Banana Beach (unde vei găsi o plajă bine amenajată cu șezlonguri din abundență), Kalamaki sau St. Nikolas (dacă vrei să încerci sporturile nautice).

Răsfăț culinar
Oricine ajunge în Grecia are celebrul sos tzatziki în minte, însă gastronomia acestei țări are atât de multe de oferit. Trebuie să încerci souvlaki (frigărui din diferite tipuri de carne), gyros (kebab-ul în varianta grecească, cu sos tzatziki și o lipie pufoasă), tyrokafteri (pastă picantă de brânză feta și ardei), musaca, fructele de mare în sos saganaki și, evident, salata grecească. Dacă te afli în Zante, îți recomand să vizitezi măcar o dată taverna Akrotiri, dar și Dionysos sau Spartakos.

Răsfoiește galeria foto pentru a vedea mai multe fotografii din Zakynthos (realizate cu Motorola moto g⁶)!

Andreea Badea
andreea.badea@ringier.ro