Viena, oraşul cu personalitate multiplă

Uită pentru o vreme de tururile „clasice“ ale Vienei, cu obiectivele sale turistice, şi lasă-te purtată de valul străzii. Ţi-am pregătit trei rute inedite.

 

Uită pentru o vreme de tururile „clasice“, cu obiectivele sale turistice, şi lasă-te purtată de valul străzii. Ţi-am pregătit trei rute inedite.

Admiră palatul Hofburg din fuga unui segway. Copiaz-o pe Katy Perry şi cumpără-ţi o rochie cu buline de la Lena Hoschek, lasă-te încântată de tablourile lui Klimt şi Schiele sau bucură-te de un pahar de vin bun, undeva la înăţime, în podgoriile care înconjoară oraşul.

Oraşul de lângă noi 

În funcţie de preferinţe (şi de îndemânare), în capitala Austriei poţi alege două mijloace de locomoţie rapide pentru a vedea oraşul. Cu bicicleta: ai la dispoziţie aproape 50 de centre de închirieri; poţi lua bicicleta dintr-o locaţie şi o poţi returna la o alta. Mult mai rapid: închiriază un segway (www.segway-vienna.at). E cool & fun (circa 70 de euro pentru un tur de trei ore). Traseul ideal: din Karlsplatz porneşte uşor către palatul Hofburg, fă un popas în Volkspark, depăşeşte clădirea Operei, Parlamentul, şi opreşte-te în Wiener Rathausplatz pentru un concert de jazz sau o proiecţie de film. Dimineaţa începe-o în Naschmarkt. Nu e o piaţă oarecare: găseşti aici magazine cu delicatese şi mici restaurante cu mâncăruri delicioase! Seara o poţi încheia într-unul din cluburile hip ale oraşului (Flex, Pratersauna). Pentru un snack de noapte alege Cafe Drechsler (www.cafedrechsler.at – singura cafenea din oraş deschisă 23 de ore din 24!).

Fashion made in Viena

Dacă eşti pasionată de ultimele creaţii vestimentare, e suficient să îţi notezi o singură adresă de web. Pe www.7tm.at vei găsi adresele şi harta celui mai important cartier de shopping din Austria. Cea mai cool apariţie pe scena fashion a Vienei este concep-store-ul Samstag, unde cei mai cool designeri austrieci îşi expun creaţiile (www.samstag-shop.com). Dacă tot ai ajuns în districtul 7, intră în atelierul Lenei Hoschek (www.lenahoshek.com): încă am mai văzut câteva rochiţe cu buline pe rafturi, similare celei achiziţionate de Katy Perry! Bifează, măcar pe scurt, magazinul Maronski (www.maronski.at – nici nu m-am gândit vreodată în câte feluri se poate transforma o rochie!), atelierul de genţi Ina Kent (www.inakent.at), boutique-urile Ready-made by Salner (www.ready-made.info), Elfenkleid (www.elfenkleid.com) sau Tiberius (www.tiberius.at – pentru lucruri cu totul… altfel).

Pe urmele artiştilor

Când te gândeşti la Austria, numele lui Gustav Klimt şi Egon Schiele îţi vin automat în minte; aşadar, rezervă-ţi câteva ore pentru o vizită la muzeul Leopold (www.leopoldmuseum.org). Şi nu uita că Museums Quartier este cea mai cool zonă din oraş: aici poţi lenevi ore în şir pe băncile speciale (colorate altfel în fiecare an) şi poţi admira expoziţiile speciale de la MUMOK sau de la Kunsthalle. Pentru un plus de inspiraţie, opreşte-te în atelierele artiştilor din quartier 21 (www.mqw.at). La final de zi îndreaptă-te către Nussberg, zonă în care tavernele cu vinul casei sunt pe alese. Fă un popas la terasa Kahlenberg (de aici poţi vedea Viena de sus, în toată frumuseţea ei) şi opreşte-te pentru un pahar de reisling delicios la taverna Hajszan (www.hajszan.com).

Cheap tips & tricks:

  • Sâmbătă dimineaţă, în Naschmarkt e fleamarket! Se spune că trebuie să te trezeşti devreme pentru a găsi chilipirurile cele mai bune.
  •  Dacă vrei să citeşti netulburat toate ziarele asezonate cu o singură cafea, alege cafeneaua Sperl.
  • La concertele şi festivalul de film din Wiener Rathausplatz intrarea e liberă şi îţi poţi aduce băuturile de acasă (www.viennajazz.org).
  • Muzeele au zile cu bilete speciale: la KunstHausWien un bilet este cu 50% mai ieftin în zilele de luni; în fiecare primă zi de joi a lunii poţi cumpăra un bilet cu care ai acces la toate expoziţiile de la Leopold Museum, MUMOK şi Kunsthalle Wier.
  • Dacă alegi să iei masa între 12 şi 2 p.m, restaurantele au meniuri fixe. Poţi avea parte de un prânz delicios cu 10-15 euro (încearcă Kiosk sau Shon Schön – www.schon-schoen.at).
  • Vrei să iei acasă reţetele felurilor de mâncare încercate? Nu există un loc mai bun ca Babette’s, o librărie-restaurant, unde găseşti mii de titluri de cărţi de bucate şi poţi gusta ceva în pauza de prânz.

Admiră şi tu instantaneele surprinse în Viena şi planifică-ţi următoarea vizită în oraşul valsului. 

Foto: Oficiul de Turism al Vienei

.

Tags:
,
Adriana Matei
contact@misshypewit.com