Vacanţă cu buget redus

Pentru că perioada concediilor se apropie cu paşi repezi, am făcut ceva „săpături“ şi am aflat câteva trucuri foarte eficiente pe care le vei putea folosi pentru a ajunge în vacanţa pe care o visezi de atâta vreme.

Eşti genul care îşi planifică din timp concediul, dar niciodată nu reuşeşti să mergi unde ţi-ai dori cu adevărat. Motivul? Evident, banii. Salariul tău este puţin peste cel mediu pe economie şi, deşi ai vrea să mergi măcar într-un an în Maldive, să spunem, sfârşeşti de fiecare dată, în cel mai fericit caz, în… Grecia. (Da, ştii, tot insule sunt, dar parcă nu ai compara oceanul cu Mediterana).

Alege varianta cea mai potrivită

De tine depinde în primul rând cum îţi plănuieşti vacanţa. Dacă eşti foarte comodă şi preferi ca o agenţie de turism să se ocupe de tot ce înseamnă organizare, trebuie să ai în vedere următorii paşi. Gândeşte-te bine la destinaţia de vacanţă pe care ţi-o doreşti. Cere oferte de la cât mai multe agenţii. Din România şi nu numai. Vei avea surpriza ca acelaşi pachet turistic să te coste mult mai puţin într-o ţară precum… Germania, să spunem (da, chiar şi cu biletul de avion până acolo). Începe să cauţi variante încă de la începutul anului, chiar dacă intenţionezi să pleci în vară. Multe agenţii oferă reduceri importante pentru înscrierile din vreme. Sau pentru plata integrală la înscriere.

Îţi place aventura?

Eşti convinsă că nu s-a inventat încă pachetul turistic perfect pentru tine? Atunci trebuie să te ocupi singură de toate detaliile pentru a te asigura că vei avea parte de o vacanţă aşa cum ţi-ai dorit. Începe cu biletele de avion. Cu cât le cumperi mai repede, cu atât vor fi mai prietenoase ca preţ. Ai în vedere mai multe variante pentru a o găsi pe cea mai convenabilă (întreabă la mai multe companii aeriene, eventual încearcă să vezi cât costă să-ţi iei un bilet dus şi unul întors, nu unul dus-întors – eu am avut de multe ori surprize plăcute când am încercat varianta aceasta) După ce ai biletele de avion în buzunar, caută-ţi cazare. Fă-ţi un buget fix în acest scop şi caută până găseşti varianta cea mai bună la banii pe care ai de gând să-i dai. Nu sta în centru, nu are sens să dai o avere pe o cameră meschină doar pentru că ţi-e lene să te întorci seara la hotel. Şi despre mâncatul în oraş am aceeaşi recomandare: evită locurile frecventate de turişti şi alege-le pe cele unde merg localnicii. Vrei să-ţi spun ce test fac eu când vreau să găsesc un bistro prietenos pentru masa de prânz? Caut un loc unde oamenii locului vin împreună cu copiii. Dacă ei îşi aduc odraslele să mănânce acolo, cu siguranţă că locul este „de încredere“.

Vacanţă fără bătăi de cap

Dacă îţi doreşti o vacanţă frumoasă dar nu eşti dispusă să-ţi baţi prea mult capul, am şi pentru tine o soluţie. Pune-ţi deoparte o sumă pe care vrei să o cheltui pentru un concediu de o săptămână. Abonează-te la newsletter la mai multe agenţii de turism. Urmăreşte ofertele last minute pe care ţi le trimit ei pe mail şi când găseşti ceva foarte interesant, plăteşte şi pleacă în concediu fix săptămâna următoare. Ai să fii surprinsă de preţurile mai mult decât accesibile spre destinaţii care altfel ţi-ar face o gaură semnificativă în buget. Şi singurul lucru pe care îl ai de făcut pentru asta este să citeşti mailurile pe care le primeşti săptămânal. Convenabil, nu-i aşa?

Tipsuri de călătorie

 • Mergi în vacanţă în extrasezon. Vei plăti şi cu până la 70% mai puţin pentru un sejur, fie el şi la capăt de lume.
 • Nu pleca singură în concediu. Da, probabil că ai tabieturile tale în vacanţă, dar dacă mergi împreună cu prietenele sau cu familia cheltuielile vor fi semnificativ reduse.
 • Nu schimba bani în aeroport. Peste tot în lume cursul de schimb va fi în dezavantajul tău.
 • Cumpără-ţi un pass turistic. Pe lângă preţurile bune pe care le vei avea la transportul în comun, vei beneficia şi de o serie de reduceri semnificative la multe muzee şi magazine.

Unde să mergi şi când?

 • În Egipt este perfect de mers în martie. Pentru că temperatura este de în jur de 30 de grade, iar apa mării are cam de 25 de grade, deci este numai bună pentru bălăceală sau scufundări. Şi preţurile sunt mai mult decât îmbietoare.
 • Tunisia poţi să o vezi în aprilie. Pentru că poţi face liniştită plajă, poţi vizita o mulţime de locuri incredibile şi nu vei scoate din buzunar mai mult de 150 de euro pentru o săptămână (cu tot cu avion).
 • Grecia rămâne în continuare una dintre destinaţiile accesibile pentru oricine. Şi în luna mai vremea este perfectă pentru plajă, iar preţurile irezistibile.

DOs şi DON’Ts

 • Ia haine subţiri şi colorate în ţări din nordul Africii. Ai să le apreciezi la adevărata lor valoare atunci când vei face o călătorie prin deşert cocoţată mândră pe un dromader.
 • Nu uita ochelarii de soare, mai ales dacă ai de gând să-ţi petreci vacanţa pe o plajă.
 • Plăteşte cu cardul oriunde poţi să faci asta. Comisioanele sunt zero şi vei fi mai avantajată decât dacă ai schimba banii româneşti în moneda ţării respective. Evident, există şi locuri precum Turcia, unde cel mai înţelept este să ai la tine tot timpul ceva mărunţiş în moneda locală.
 • Dacă vrei să-ţi reînnoieşti garderoba, cel mai bine e să mergi în ianuarie şi februarie în oraşe europene precum Milano, Barcelona sau Berlin.
 • Dacă ai vreo bucurie specială (îţi place ciocolata sau berea?) află în ce ţări se ţin târguri anuale şi mergi; o să merite efortul.
 • Ţine cont de faptul că în ţări precum Germania sau Elveţia nu mai găseşti magazine deschise seara. Aşa că ai grijă să nu rămâi fără apă sau pastă de dinţi.
 • Nu te apuca să calculezi preţul în lei la fiecare lucru pe care îl cumperi. Ai toate şansele să faci o depresie serioasă.

Foto: Shutterstock

Adriana Matei
contact@misshypewit.com