Satul din poveşti

Trei zile de răsfăţ câmpenesc la casa Prinţului Charles? GLAMOUR a fost la Viscri şi îţi povesteşte aventura.

Trei zile de răsfăţ câmpenesc la casa Prinţului Charles? GLAMOUR a fost la Viscri şi îţi povesteşte aventura.

Ascuns peste câmpuri delurite, printre străduţe străjuite de stejari şi fagi, Viscri e sătucul uitat de lume în care se întâmplă minuni. De-a dreapta şi de-a stânga uliţei bătătorite a satului, zecile de case dichisite, multe dintre ele vopsite în albastru (culoarea tradiţională a satelor săseşti) cu cercevele verzi, după care se ivesc perdele brodate şi apretate, au fost recondiţionate nu demult şi incluse în patrimoniul UNESCO.

Ne oprim la prima dintre ele, trecem podeţul şi intrăm curioase pe poarta mică de lemn: pe peretele casei albastre, viţa de vie şi strugurii copţi ne îmbie înăuntru. Suntem la casa săsească din secolul XVII, pe care Prinţul Charles a cumpărat-o şi a restaurat-o în 2006 pentru a încuraja turismul şi dezvoltarea durabilă în zonă. Două camere cu mobilă pictată, ceramică tradiţională pe pereţi, podea din lemn şi covoare ţesute, fântână şi tufe de trandafiri în curte, rufe albe întinse la uscat: locul acela idilic din care nu-ţi mai vine să pleci.

Preţ de câteva case mai sus, ajungi la Viscri125: pensiunea pusă pe picioare de Mihai Grigore, fost corporatist bucureştean mutat în sat de mai bine de trei ani, e ca un vis. În camere urci pe o scară exterioară cioplită în lemn, aprinzi lumina din întrerupătoare improvizate din nuci, te laşi legănat de vânt în hamacele din pajiştea din spatele casei şi te încălzeşti la asfinţit la foc de tabără. S-a lăsat deja seara? Intri-n în casă, unde pe mesele lungi de lemn sigur te aşteaptă un ospăţ dumnezeiesc: supă-cremă de conopidă cu trufe, mămăliguţă cu brânză rumenită la cuptor, plăcintă aromată cu prune, toate gătite cu har de doamna Gerda, o bucătăreasă săsoaică din sat, care te lasă să îi furi secretele.

Dacă ai un întreg weekend la dispoziţie, mergi pe drumul pietruit până la biserica fortificată din sat, construită la începutul secolului al XII-lea. Lasă-te pradă curiozităţii şi urcă scările întortocheate până în turnul bisericii şi admiră câmpurile nesfârşite ce ţi se desfăşoară în faţă. Fă-ţi timp pentru un picnic câmpenesc… la stână: poţi să uiţi pentru o zi de coşul de răchită şi brânzeturile franţuzeşti şi să guşti din urda proaspătă şi pâinea coaptă domol. A doua zi pleacă în explorarea zonei, admiră biodiversitatea uimitoare de aici (atent protejată prin proiectele Fundaţiei ADEPT www.fundaţia-adept.org) şi profită de timpul frumos să testezi pista de bicicletă ce leagă Criţ de Mesendorf, inaugurată anul trecut (doar unul dintre proiectele de responsabilitate socială ce au ca scop dezvoltarea comunităţilor rurale şi de creştere a biodiversităţii în zonă, co-finanţate de Orange România). 

Foto: Viscri125, arhiva personală

.