Petrece o vacanţă într-un castel

Fugi de aglomeraţie şi refugiază-te în munţi! Nu într-o peşteră, ci în castele şi case vechi transilvănene redecorate.

Fugi de aglomeraţie şi refugiază-te în munţi! Nu într-o peşteră, ci în castele şi case vechi transilvănene redecorate.

Valea Zălanului

Dacă vrei să-ţi petreci un weekend asemenea Prinţului Charles, încearcă una dintre casele de oaspeţi de pe teritoriul familiei Kálnoky. La 90 de kilometri de Braşov, acest sat micuţ ascuns între dealuri şi păduri, în mijlocul naturii, este ideal pentru cele care îşi doresc doar linişte şi aer curat. Puteţi să descoperiţi peisaje autentice în satele săseşti medievale construite în jurul unor biserici fortificate minunate. (Să nu uităm că fondurile generate de casele de oaspeţi sunt folosite pentru a reface şi a păstra valorile culturale şi naturale ale regiunii.) (www.transylvaniancastle.com)

Casa de oaspeţi de la Micloşoara; living Zabola

Zabola

În judeţul Covasna, în comuna Zăbala, un castel vechi din secolul 16 şi-a deschis porţile pentru turiştii amatori de calm şi mâncăruri gustoase. După ce treci de aleea străjuită de copacii înalţi şi de castelul încă în renovare, te poţi caza într-una din cele şase camere super decorate ale „casei maşinilor“, dependinţă legată pe vremuri de castel printr-un tunel. Poţi să-ţi iei cu tine şi bicicleta şi să porneşti în pelerinaj pe proprietatea contelui Mikes (cu un coş de picnic pregătit la bucătărie), să faci hiking şi plimbări cu trăsura sau poţi să te retragi la umbra unui copac secular cu un roman captivant în braţe. (www.zabola.com)

Micloşoara

Vreţi o experienţă transilvăneană autentică? Încercaţi să petreceţi câteva zile în satul secuiesc Miklósvár, într-una din cele 11 camere ale caselor de oaspeţi ale Contelui Tibor Kálnoky, ori chiar în conacul aflat în curs de renovare. Dacă n-aveţi chef să leneviţi toată ziua sub pâlcul de meri din grădină, aici se organizează excursii în pădurile din împrejurimi şi expediţii de birdwatching. Bucuraţi-vă de o escapadă pastorală fără televizor, radio sau maşini, însă cu o mulţime de bucate gustoase pregătite în stil tradiţional. (www.transylvaniancastle.com)

Foto: Peter Kelih; Şerban Bonciocat, Zabola

.