Istanbul: poveşti orientale

Dacă mi-ar fi spus cineva că, după numai o vizită, va deveni unul dintre oraşele mele preferate, aş fi ridicat neîncrezătoare o sprânceană.

Istanbul este, cu siguranţă, genul de loc de care te poţi îndrăgosti la prima vedere. Forfota, oamenii, amestecul de cultură orientală şi europeană, magazinele, cluburile, muzeele, senzaţia aceea de oraş care nu doarme niciodată – toate acestea te vor face să revii cu drag de fiecare dată când ai ocazia. Dacă ghidurile turistice nu ţi se par suficient de provocatoare, avem câteva sugestii pentru tine. Începe aventura de pe Istiklal Caddesi, unde vei găsi cele mai cool magazine, restaurante şi cafenele unde poţi sta preţ de un ceai delicios, o prăjitură minunată sau o îngheţată… cu spectacol. Şi, obosită de la atâta shopping, dă o tură cu tramvaiul de epocă până în piaţa Taksim. Dacă arhitectura musulmană nu este tocmai pe placul tău, mergi paralel cu Istiklal Caddesi, pe Strada Franceză, zona cu ambasade şi cladiri superbe, precum şi cu cele mai interesante restaurante, unde bucătăria turcească este înlocuită de cea fusion. Tot această parte europeană de oraş este celebră şi pentru viaţa de noapte. Fie că alegi Mojo Club, Secret, sau Line Music Club, te vei bucura de o atmosferă de milioane, muzică live, cocktailuri delicioase şi cel puţin o noapte de neuitat. A doua zi te poţi „drege“ cu un sandwich cu peşte mâncat în port, în timp ce admiri turnul Galata, sau cu bunătăţi cumpărate din Bazarul Egiptean.

De citit în avion: Bastarda Istanbulului este un roman fascinant, plin de forţă, ironie şi culoare, în care se împletesc libertatea şi opresiunea, realul şi fantasticul, memoria şi uitarea.

.