În vizită la regina Angliei

Vacanţa perfectă trebuie să includă obligatoriu un oraş cât mai cosmopolit în care să poţi bântui măcar o săptămână fără să treci de două ori prin acelaşi loc, muzee şi spaţii artistice cât mai neconvenţionale şi restaurante cel puţin interesante.

Da, şi nu ar fi rău să ai şi ceva magazine dichisite în care să-ţi laşi fără să regreţi salariul pe jumătate de an. Londra le are pe toate şi chiar mai mult decât atât.

Planuri de vacanţă

Este aprilie, mai ai câteva zile de concediu de luat de anul trecut şi bani de Maldive (ca să leneveşti la 30 de grade pe plajă) chiar nu ai de unde să găseşti. În Grecia e cald, dar nu e de bălăceală, la Paris sau la Veneţia parcă te-ai duce cu iubitul tău (care, evident, nu are cum să-şi ia zile libere) şi o sesiune de shopping la Milano cu fetele iese din discuţie. (încă mai plăteşti datoriile pe cardul de credit de ultima dată când ai făcut asta!). Varianta pe care aş alege-o eu ar fi, fără discuţie, Londra. Şi da, nu mă deranjează reputaţia de oraş veşnic ploios pe care o are. Pentru că, după câteva vizite în bătrâna capitală, mi-am dat seama că reputaţia este mai proastă decât realitatea şi că, în general, o umbrelă şi primul pub sau muzeu care-ţi iese în cale odată cu ploaia te poate salva (şi cum şi unele şi celelalte sunt din belşug, e puţin probabil să dai greş).

În vizită la regină

Dacă vrei să fii politicoasă, prima vizită s-ar cuveni să o faci reginei. Ei bine, nu cred că te va primi la un ceai, dar Palatul Buckingham ar trebui să fie undeva în capul listei tale de fată organizată, care foloseşte eficient timpul petrecut în capitala imperiului. Aşa că, am două veşti pentru tine. Da, ai ghicit, una bună şi una proastă. Am să încep cu cea mai neplăcută. Fiind unul dintre puţinele palate din lume locuite şi funcţionale, Buckingham se poate vizita doar în perioada 27 iulie-29 septembrie, când regina este în vizita anuală în Scoţia. Vestea bună? Schimbarea gărzii, celebră în toată lumea, are loc chiar dacă regina nu este acasă. De la 11.30 dimineaţa, dar este bine să te interesezi din timp, pentru că în martie ceremonialul nu are loc în fiecare zi (şi depinde şi de vreme). După ce ai asistat la schimbarea gărzii, mergi agale pe lângă St. James Park (cel mai vechi parc londonez) până în Trafalgar Square. Distrează-te pe socoteala amiralului Nelson cocoţat pe columnă, admiră cei patru lei de bronz care-l păzesc, fântânile şi intră măcar o oră în National Gallery, pentru a admira unele dintre cele mai mari capodopere ale picturii.

Cultură vs. shopping

Deşi nu e musai să alegi între ele, nu-ţi strică o bună organizare, mai ales dacă vizita pe care o faci la Londra este de numai câteva zile. Ai ieşit din National Gallery după cel mult două ore (da, îţi place mult impresionismul în pictură, dar, în definitiv, nici în Luvru nu ai reuşit să stai mai mult. Îţi cunoşti limitele şi nici nu eşti vreo snoabă care vrea doar să bifeze cât mai multe muzee când merge într-un oraş european…) şi este momentul perfect să te relaxezi la o sesiune prelungită de shopping. Şi cum ai putea să ratezi celebrele Oxford Street şi Bond Street? Pentru că, se ştie: „For serious fashionistas, Bond Street is the place to be seen in and to shop.“ Aşa că cine sunt eu să-i contrazic pe englezi? Şi, pentru că ştiu din proprie experienţă că mersul pe jos combinat cu arta îţi face foame, opreşte-te în drum pentru un prânz delicios şi un latte machiato uriaş, care să îţi reîmprospăteze forţele. Poţi alege orice, în funcţie de dispoziţie sau buget. Dar dacă vrei să mergi în continuare pe mâna mea (laudele şi criticile le aştept pe adresa redacţiei) încearcă Sketch pop-up eatery, de la Academia Regală de Artă. Îţi este în drum, nu seamănă cu nici un restaurant în care ai intrat până acum şi, cel mai important, este eco friendly. Adică, vei găsi aici alimente bio, la mare căutare acum, dar şi mobilier foarte colorat făcut numai din materiale reciclabile. Unde mai pui că e posibil ca la masă de lângă tine să stea un viitor Picasso. După ce pleci, ţi se va părea firesc să admiri bijuteriile de la Cartier, Tiffany şi Asprey ca pe opere de artă. (Le admiri dar ştii că nu le poţi avea şi nici măcar nu te simţi frustrată din pricina asta. Doar eşti o privilegiată că poţi vedea de aproape toate aceste minunăţii, nu-i aşa?)

Muzee la care nu plăteşti intrare

  • British Museum, www.britishmuseum.org
  • National Gallery, www.nationalgallery.org.uk
  • National History Museum, www.nhm.ac.uk
  • Science Museum, www.sciencemuseum.org.uk
  • Victoria and Albert Museum, www.vam.ac.uk

Foto: Yannis Vlamos, Hepta

Bogdan Galca
bogdan.galca@ringier.ro