De ce ți se înfundă urechile în avion şi ce poţi face pentru a rezolva acest disconfort

De ce ți se înfundă urechile în avion şi ce poţi face pentru a rezolva acest disconfort?

Curioasă de ce ți se înfundă urechile atunci când te zbori cu avionul? Avem noi răspunsul, împreună cu câteva metode de a scăpa de această neplăcere. 

Cu toții am simțit asta: când avionul începe coborârea, presiunea din interiorul cabinei se schimbă, iar urechile noastre de înfundă. În mod normal, poți rezolva acest disconfort dacă caști bine o dată sau de două ori. Dacă ți s-a întâmplat să zbori răcită, știi că schimbarea presiunii poate provoca o durere deranjantă.

Pentru a înțelege ce se întâmplă, trebuie să știi mai întâi despre Trompa lui Eustachio, un tub îngust, care leagă urechia medie de partea din spate a nasului. Pe măsură ce avionul se pregătește pentru aterizare, Trompa lui Eustachio echilibrează presiunea aerului pentru a fi aceeași pe ambele părți ale timpanului. Atunci când nu se egalizează presiunea, urechile ți se înfund și te dor.

De obicei, Trompa lui Eustachio face această treabă automat (poți simți un mic disconfort atunci cțnd înghiți sau caști). Însă, atunci când ești răcită sau suferi de o alergie, acest tub se blochează și nu mai funcționează cum trebuie. În cel mai bun caz, te vor durea urechile. În cel mai rău caz, timpanul se poate sparge. Ambele probleme au vindecare, dar totuși, mulți doctori recomandă să nu zbori cu nasul înfundat.

Ce poți face pentru a scăpa de disconfortul urechilor îndundate

  • Cască sau vorbește: această metodă funcționează dacă ai un discofort ușor. Tubul se închide și se deschide și astfel de echilibrează presiunea din ureche cu cea din exterior;
  • Mestecă gumă sau ia o bomboană: închițitul activează mușchii care deschid Trompa lui Eustachio;
  • Folosește un spray nazal: poate că nu este o soluție valabilă 100%, dar poate optimiza abilitatea de a echilibra presiunea;
  • Folosește dopuri de urechi speciale: dacă le folosești în timpul zborului trebuie să știi că există anumite dopuri de urechi care filtrează și reglează în mod natural presiunea aerului, deci urechile nu ar trebui să se mai înfunde.

Anumite persoane suferă de disfuncție tubară, iar urechile îi vor durea fie că sunt răciți sau nu. Pentru acestea, medicii pot rezolva această problemă prin implantarea unor tuburi de egalizare a presiunii.

Foto: Shutterstock

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro