Cum poţi să ai cel mai bun loc în avion?

Cum poţi trece rapid pe la controlul de securitate şi cum poţi sp ai parte de un upgrade la clasa business? Îţi împărtăşim câteva trucuri

Cum poţi trece rapid pe la controlul de securitate şi cum poţi sp ai parte de un upgrade la clasa business? Îţi împărtăşim câteva trucuri.

Cozile de la security par uneori interminabile, mai ales atunci când te grăbeşti sau când eşti foarte obosită şi ai vrea doar să stai jos pe un scaun. Te enervează copiii care ţipă lângă tine în avion şi îţi doreşti să ai un loc preferenţial, la geam sau la margine sau, de ce nu… un loc la business. Cum faci să obţii ceea ce îţi doreşti într-o călătorie cu avionul? Îţi împărtăşim noi câteva trucuri simple.

Îţi doreşti… să stai mai puţin la coadă la security

Ce faci? Uită-te atent la cozile formate deja. Da, îţi spunem să urmezi exact aceleaşi sfaturi pe care George Clooney le dădea în „Up in the Air“. Scanează cozile şi e important să vezi ce fel de oameni stau la ele. Ocoleşte cozile la care stau oameni cu copii, la care stau turişti cu rucsace imense sau cele în care vezi că oamenii au multe genţi cu ei. Alege mai degrabă cozile la care stau afacerişti (călători frecvenţi, ei sunt obişnuiţi să treacă foarte eficient prin security), asiaticii extrem de organizaţi şi oamenii care călătoresc singuri şi nu au cu ei altceva în afară de bagajul de mână. De asemenea, uită-te atent care e proporţia de femei şi bărbaţi care stau la coadă. E simplu: la fiecare bandă există un bărbat şi o femei ofiţer. Dacă la coada ta sunt mai mulţi bărbaţi, cu siguranţă că o femeie va trece mai rapid prin filtru.

CITEŞTE ŞI:

Ce măsuri de siguranţă îţi iei când pleci în vacanţă

Cum scapi de frica de zbor

10 insule europene pentru o vacanţă inedită

Îţi doreşti să te îmbarci mai repede

Ce faci? Dacă e vorba de o companie de linie, favorizaţi sunt călătorii frecvenţi, cu carduri de fidelitate şi multe mile acumulate pe ele. Aşadar, nu uita de fiecvare dată când călătoreşti să înregistrezi numărul cardului tău pentru a acumula puncte de fidelitate. Al doilea lucru foarte important: dacă ai posibilitatea, fă-ţi check-in-ul online. Vei evita coada de la ghişee, vei putea să îţi dai bagajul la drop off şi, dacă primeşti şi codul de îmbarcare pe telefon, nici nu va mai trebui să ai grija tichetului de hârtie.  Dacă e vorba despre o companie low-cost, poţi plăti pentru îmbarcare prioritară sau poţi plăti pentru un loc preferenţial.

Ţi-ai dori un upgrade la clasa business

Ce faci? În nici un caz nu merge să te îmbraci frumos sau să pretinzi că eşti în luna de miere: personalul de pe liniile aeriene nu poate fi păcălit atât de uşor. Din nou, dacă eşti client fidel al unei alianţe aeriene, poţi primi un loc la business când avionul este prea aglomerat. Există însă şi o altă cale: dacă auzi un anunţ că la zborul tău locurile au fost suprapuse, oferă-te să pleci cu zborul de mai târziu. Vei primi un upgrade sau chiar o recompensă în bani sau vouchere de călătorie dacă te oferi să laşi locul tău.

Ai vrea să stai într-un lounge câtă vreme aştepţi legătura

Ce faci? Bineînţeles, există lounge-uri dedicate călătorilor fideli unor alianţe aviatice. Sau mai există lounge-uri care au încheiat convenţii cu bănci internaţionale şi poţi intra în ele doar prezentând acel card (sfat: dacă trebuie să călătoreşti des poţi chiar să te uiţi care sunt băncile agreate din aeroporturile în care ajungi mai des). Însă în majoritatea aeroporturilor există acum şi lounge-uri în care poţi intra contra unei sume fixe (20-25 de euro) sau contra unor mile de pe cardul tău de călător. Trebuie să cântăreşti bine situaţia: dacă ai de aşteptat ore bune o legătură, e mai bine să plăteşti o taxă fixă, să ai la dispoziţie fotolii comode, duşuri chiar şi mâncare la dispoziţie.

Îţi doreşti ca mâncarea ta să ajungă mai repede la tine, chiar dacă tu stai într-un loc mai din spate

Ce faci? În general, orice comandă de mâncare specială (pe care o faci atunci când rezervi biletul) este distribuită prima în avion. Poţi opta pentru masă vegetariană sau cosher (pe zborurile lungi avem mai multe opţiuni – fără gluten, fără sare).

Vrei cel mai bun loc în avion

Ce faci? Depinde de ce îţi doreşti. Dacă eşti genul care se ridică de mai multe ori să mergi la toaletă, să te dezmorţeşti sau au mereu nevoie de câte ceva din geanta din compartimentul de deasupra scaunelor, caută să îţi rezervi un loc la margine: nu vei deranja vecinii de fiecare dată când te ridici. Dacă vrei să dormi pe toată durata zborului, poţi căuta un loc la geam. Dacă vrei să simţi mai puţin turbulenţele, caută locurile din centrul avionului (la companiile low-cost acele locuri cu extra-legs se plătesc suplimentar). Dacă vrei să prinzi repede o legătură sau pur şi simplu te grăbeşti să ajungi la ieşire, rezervă-ţi un loc în primele rânduri ale avionului. Ai grijă la ultimele scaune: spătarul lor nu se lasă pe spate, deci nu vei putea dormi. Dacă ţi se pare că vecinii tăi de scaun te vor deranja în timpul zborului, aşteaptă ca avionul să decoleze şi apoi cere stewardesei să îţi caute un alt loc.

Foto: Condé Nast Digital Archive, www.outnow.ch