5 motive excelente pentru a evada din oraş

O seară la cinema e relaxantă. Un ceai cu prietenele îţi poate ridica moralul într-o secundă. Dar nimic nu poate să-ţi încarce mai repede bateriile ca o minivacanţă departe de oraşul stresant. Fă-ţi bagajele chiar acum!

Nu m-am dat în vânt niciodată după cafeaua americană. Lungă, cu zahăr şi lapte, din care bei câte o zi întregă. Am preferat, fără excepţie, un espresso mic, dar foarte concentrat, pe care îl înghiţi din câteva sorbituri. E adevărat, şi una şi cealaltă au menirea să te trezească, să-ţi pună în mişcare rotiţele şi să te ţină în alertă. Cam ca o vacanţă de vară versus o escapadă de weekend. Nu zic „nu“ unui concediu de cel puţin zece zile, în care ai timp să te odihneşti, să vizitezi oraşe şi să leneveşti la o cafenea după voia inimii. Însă un weekend într-un loc pe care îl ador sau într-un oraş pe care n-am apucat să-l descopăr până acum are asupra mea efectul unui espresso. E o experienţă concentrată, intensă, mă calmează, mă binedispune şi mă ţine în priză până la următoarea escapadă.

5 motive excelente pentru a pleca din oraş

 1. Eşti în formă şi devii tot mai suplă. Cu cât mai des ieşi din oraş, cu atât mai mult ai posibilitatea (şi imboldul necesar) de a face mişcare. Explorarea unui oraş necunoscut implică, de cele mai multe ori, mersul pe jos ceva mai mult decât eşti obişnuită, călătorii cu bicicleta sau chiar sporturi mai solicitante ca scufundările, înotul sau escalada.
 2. Vei dormi mult mai bine. Persoanele care au parte de mai multe „escapade“ la sfârşit de săptămână adorm mult mai repede, iar somnul lor este unul mult mai liniştit. Nu trebuie să călătoreşti până în Maldive să-ţi faci somnul de frumuseţe. Şi un weekend la o cabană liniştită din munţii Bucegi poate avea acelaşi efect asupra tonusului tău.
 3.  Vei fi mult mai calmă şi mai eficientă la birou. Dacă alegi să-ţi petreci zilele libere în excursii la mare sau la munte sau pur şi simplu la un picnic, în loc să foloseşti acest timp pentru diversele treburi domestice, ziua de luni nu va mai fi atât de deprimantă.
 4. Îţi prelungeşti viaţa. Fără glumă! Studiile Institutului Medical din Maryland, SUA, au demonstrat că femeile care îşi iau mai mult de o vacanţă pe an reduc considerabil riscul de a suferi de boli de inimă. Să-ţi faci timp pentru tine şi să te relaxezi înseamnă să scapi de stres, factor determinant al bolilor cardiovasculare.
 5. Relaţia cu persoanele apropiate devine mai bună. Cu ajutorul unei scurte vacanţe poţi reînnoda prietenii (OK, există întotdeauna o şansă şi să le distrugi) sau poţi să aduci un strop de pasiune în relaţia ta de cuplu. Sună-ţi prietenele sau impresionează-ţi iubitul şi planifică o minivacanţă.

Fă-ţi bagajul ca un expert!

 • Găseşte o valiză potrivită unui minivacanţe de trei zile!
 • Dacă mergi cu avionul, pune în bagajul de mână actele, medicamentele şi încărcătorul telefonului mobil (util în cazul în care bagajele tale ajung după tine).
 • Când împachetezi, gândeşte-te ca lucrurile pe care le iei cu tine să poată fi combinate uşor între ele şi verifică întotdeauna prognoza meteo (nu e plăcut când afară sunt 4 grade iar tu te-ai pregătit cu rochii vaporoase şi jachete subţiri).
 • Pune mereu în valiză un tricou şi câteva schimburi în plus (un incident de tipul vulcanului din Islanda poate apărea când nici nu te aştepţi).

DOs and DON’Ts

 • Când mergi cu avionul – DON’T: fereşte-te de alimentele care te deshidratează, cum ar fi alune sărate sau covrigei. DO: Multă apă!
 • Când călătoreşti cu maşina – DON’T: nu consuma alimente fast-food; îţi vor încetini puterea de concentrare. DO: alimente bogate în proteine, migdale.
 • În plimbările lungi – DON’T: Dulciuri şi prăjituri cu mult zahăr. DO: dacă nu poţi rezista tentaţiilor locale, nu uita să consumi şi fructe bogate în fibre şi nutrienţi.

Foto: Hepta

.

Adriana Matei
contact@misshypewit.com