Traseu prin Transilvania: 4 pensiuni și conace în care să stai

Nu mai e niciun secret: adorăm satele transilvănene, cu ale lor case recondiționate cu respect pentru tradiții milenare, cu biserici fortificate, dealuri vălurite și livezi bogate, și antreprenori preocupați de comunitatea în care au ales să trăiască.

Iată un scurt traseu al locurilor pe care le-am vizitat și care ne-au cucerit.

Hadar Chalet, Siriu

Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la un weekend în care să mă rup de orice grijă, am adesea în minte o singură imagine: o cabană izolată în munți. Ei bine, în inima Carpaților de Curbură, într-un loc deopotrivă retras și fermecător, la 20 de minute de cel mai apropiat sat, se află un astfel de spațiu. Se numește Hadar Chalet și este de fapt o fostă cabană de vânătoare a lui Ceaușescu, cumpărată, complet renovată și deschisă turiștilor din 2013.

hadar-chalet

Tot de atunci, câștigă an de an premiul Best Boutique Guesthouse din România și pe bună dreptate: cu doar câteva camere cochete, un restaurant gourmet și gradini atent îngrijite cât vezi cu ochii, Hadar Chalet merită să fie trecut pe lista ta de locuri de vacanță din țară. Detalii și rezervări: www.hadarchalet.ro.

Casa Noah, Richiș

M-am îndrăgostit de cele două case (Casa Verde și Casa Galbenă) din pozele pe care le-am ochit anul trecut pe Facebook și mi-am imaginat imediat un weekend tihnit, în care să mă plimb din hamacul din șură în balansoarele din grădină, purtând cu mine doar o carte și o cană cu cafea. Și așa a și fost, doar că printre picături am bifat câteva mic-dejunuri ca-n copilărie, cu unt și gem (da, acel gem de casă de-li-cios și abia turnat din ceaun în borcane!), în curtea unei gospodine din sat, am ațipit în șură pe o ploaie torențială și am dat o fugă în satul vecin, pentru o vizită la Biserica fortificată din Biertan. „Casa Noah este un spațiu plin de obiecte tradiționale aduse din mai multe colțuri ale lumii, dar cu precădere din Transilvania.

casa-noah

Cine vine aici va simți în primul rând un respect pentru tradiție, autenticitate și străbuni“, îmi spune Catrinel Chiriac, care alături de Paul Hemmerth, se ocupă ca acest mic colț de rai din inima Transilvaniei să fie descoperit și iubit. Detalii și rezervări: www.facebook.com/CasaNoahReichesdorf

Cincșor Transylvania Guesthouses, Cincșor

Despre minunățiile care s-au întâmplat în satul Cincșor (recondiționarea unei superbe biserici fortificate din secolul al XIII-lea, a unei școali evanghelice în stil Art Nouveau de la 1910 și a unei foste case parohiale din secolul al XVI-lea și transfomarea lor în spații dedicate turiștilor pasionați de tradițional, fie ei străini sau români) ți-am mai povestit în GLAMOUR.

De această dată, te îndemnăm să îți petreci măcar un weekend explorând Colinele Transilvaniei (așa se numește destinația de ecoturism care se întinde în jurul văilor Hârtibaciului, Târnavei Mari și a Oltului, în careul dintre Brașov, Sibiu și Sighișoara, unde se suprapun șapte situri Natura 2000 – arii naturale protejate la nivel european), pedalând pe bicicletă, zăbovind la picnic și descoperind delicii locale și peisaje ce-ți taie răsuflarea.

cincsor

Dacă te tentează o astfel de vacanță tihnită îți dăm un pont: a apărut și prima carte de bandă desenată din inima naturii, Dincolo de Orizont în Colinele Transilvaniei (disponibilă în librăriile Cărturești și online) în care vei găsi un traseu multicultural cu peisaje arhaice și oameni ai locului care se îndeletnicesc în meserii pline de har. Ia-o cu tine în bagaj și mergi în explorări! Detalii și rezervări: transilvania-cincsor.ro.

Cloașterf Haus, Cloașterf

Bine ai ajuns în satul Cloașterf, lângă Saschiz, în județul Mureș. Este momentul să cauți curtea săsească și casa bătrânească de la numărul 84… și să te îndrăgostești. Tocmai ai pășit într-o pensiune născută pe locul unor foste anexe săsești transformate în cinci camere deosebite, decorate cu mobilier pictat manual și motive tradiționale.

Dacă ți-ai lăsat bagajele, atunci e timpul să mergi și la masă: spațiul, singurul care a fost adăugat vechii structuri (în care exista doar un șopru de lemn), luminos și punctat din loc în loc de câteva piese de mobilier originale, recondiționate, îți va fi loc de explorări culinare, de la produse proaspete aduse de la producătorii din sat și până la celebrele preparate tradiționale, pregătite de maestrul bucătar al locului, mama Rela.

cloasterf

Ai nevoie și de o listă de activități? Îți șoptim doar atât: poți face drumeții prin natură (în cea mai mare zona naturală protejată din Transilvania), pe jos sau cu bicicleta (pe lângă sat trece un traseu de biciclete de peste 100 de kilometri), să vizitezi sate săsești ca Saschiz sau Viscri și chiar să calci pragul Atelierului de ceramică albastră din Saschiz. Detalii și rezervări: www.cloasterfhaus.ro

Intră în galeria foto să vezi mai multe fotografii cu cele 4 pensiuni și conace din Transilvania.

Foto: Vlad Dumitrescu, arhiva locațiilor și arhiva GLAMOUR

erika
erika.chivu@ringier.ro