Tendințele anului 2018 în design interior: sufrageria

Fiecare an aduce cu sine tendințe noi în materie de design interior. Atât în ceea ce privește culorile cât și stilurile abordate, designerii fac propuneri interesante, pe gustul fiecăruia. Dacă sufrageria se află pe lista ta de priorități în ceea ce privește reamenajarea, sugestiile de mai jos pot reprezenta o sursă de inspirație prețioasă.

Unele tendințe rămân mereu actuale, altele revin, iar o serie de propuneri pot fi de-a dreptul surprinzătoare. În funcție de preferințele tale și de ceea ce îți dorești să obții, sugestiile designerilor de interior pentru anul ce urmează te pot inspira la reamenajarea sufrageriei.

Pune accentul pe piesele importante

Una dintre piesele centrale din orice sufragerie este canapeaua. Disponibile într-o multitudine de modele și forme, acestea pot oferi un plus de personalitate încăperii. Totodată sunt corpuri de mobilă absolut necesare în camera de zi. Modelele de canapele extensibile îți oferă un avantaj atunci când ai oaspeți, iar cele spațioase și cu perne multe sunt ideale pentru momentele de relaxare.

Printre recomandările designerilor de interior se află detalii precum: materialele luxoase în stil baroc, culorile calde, pastelate, detaliile metalice sau din lemn. În ceea ce privește stilul, dacă îți dorești o sufragerie modernă, optează pentru forme cât mai interesante sau minimaliste, în culori ce nu vor trece neobservate. Dacă te caracterizează stilul clasic, canapelele mari, voluminoase, în stil vintage sunt o opțiune pe care merită să o iei în considerare. Poți alege fotolii asemănătoare, sau complet diferite, care să completeze frumos atmosfera, sau să creeze un contrast plăcut.

Tendințele generale sunt de a aduce noi influențe pieselor de mobilă în stil antic, din diferite epoci istorice.

Ce culori alegi

Din punct de vedere al culorilor, anul 2018 aduce mai multe noutăți. Dacă în 2017 în cataloagele de design interior s-au putut remarca verdele crud și culorile neutre calde, 2018 aduce în tendințe tonurile reci și culori pastel. Printre cele mai apreciate opțiuni se numără verdele mentă, turcoazul, nuanțele de roz,  albastru, dar și galbenul puternic.

Culorile pastelate, prăfuite, pot fi combinate între ele prin zugrăvirea pereților în nuanțe diferite, dar care creează armonie vizuală.

Dacă preferi tonurile neutre, mizează pe accentele de culoare precum tapetarea sau zugrăvirea unui singur perete sau a tavanului într-o culoare vibrantă, perne de diferite dimensiuni așezate pe canapea sau fotolii, tablouri sau obiecte într-o culoare care îți place, așezate strategic, pentru a atrage privirea.

Combinațiile alb-negru sunt în continuare apreciate, fiind o alegere îndrăzneață, potrivită pentru cei care preferă contrastul puternic.

Detalii care fac diferența

Dacă pentru ani de-a rândul au fost deosebit de apreciate obiectele DIY (do it yourself), designerii își îndreaptă tot mai mult atenția spre piesele artizanale, realizate cu migală și multă muncă. De exemplu vasele din sticlă suflată, lucrate manual sau pictate, tablourile realizate de artiști locali contemporani, corpurile de iluminat particulare, în armonie cu stilul decorativ predominant. Accentul este vizibil pus pe eleganță și pe detalii sofisticate.

O idee în acord cu noile predicții este recondiționarea obiectelor vechi. Ești norocoasă dacă podul casei mai conține obiecte precum lămpi sau rame de tablouri care au aparținut bunicilor.

De asemenea, anul viitor aduce în prim plan natura. Dacă erai de mult în căutarea unui motiv pentru a cumpăra o nouă plantă decorativă, nu mai trebuie să stai pe gânduri. Sunt apreciate ornamentele ce cuprind unul sau mult mai multe plante de apartament.

Ideile de mai sus te pot ajuta să-ți găsești inspirația atunci când este vorba de reamenajarea sufrageriei. Însă nu uita că indiferent de tendințe, este important să te simți cât bine atunci când treci pragul casei. Până la urma casa fiecăruia este un spațiu personal, care trebuie să reflecte propriile preferințe.

Sursa foto: Shutterstock

Andreea Badea
andreea.badea@ringier.ro