Restaurante cu stele Michelin: la care dintre ele putem ajunge?

Stelele Michelin: reprezintă garanţia mondială pentru un restaurant care nu-ţi oferă doar o farfurie cu mâncare, ci o adevărată experienţă gastronomică. Cum se acordă stelele Michelin, în ce ţară mai aproape de noi găsim astfel de restaurante şi ce putem mânca acolo?

În această lună, Michelin a dat publicităţii ghidul gourmet pentru 2014. Surprize? Oh, da! Pentru prima dată în istorie există un ghid Michelin pentru ţările nordice (Suedia, Finlanda, Norvegia, Danemarca). Un restaurant din Atena a primit două stele noi-nouţe, un restaurant vegetarian din Viena a primit o stea Michelin: în total au apărut 66 de restaurante cu o stea în marile oraşe ale Europei, 10 au primit a doua stea şi Diverxo din Madrid a căpătat o a treia stea, nou-nouţă.

Unde putem merge noi, în apropiere?

UNGARIA, Budapesta. Cu noul intrat în top, Borkonyha Winekitchen (un bistro cu vinuri alese pe sprânceană şi cu mâncare tradiţională ungurească preparată într-un mod inovativ; un fel principal costă în jur de 20-25 de euro), Budapesta are trei restaurante care poartă o stea Michelin. Pe lângă el, Onyx (un restaurant destul de opulent ca decor, cu preparate sofisticate, inspirate tot de bucătăria ungurească; un meniu de degustare costă 80 de euro) şi Costes (un meniu cu 4 feluri de mâncare costă circa 75 de euro).

CEHIA, Praga. În oraşul boem găsim 2 restaurante cu stele Michelin: La Degustation Bohême Bourgeoise (într-o clădire istorică minunată; cu 70-80 de euro poţi degusta un meniu sofisticat, cu şase feluri de mâncare, iar pentru alţi 30 de euro poţi să ai şi băuturile care să se potrivească cu mâncarea) şi Alcron (în hotelul Radisson, propunând meniuri fusion – 4 feluri de mâncare pentru aproximativ 40 de euro, fără băuturi).

GRECIA, Atena. Funky Gourmet a primit cea de-a doua stea Michelin (are un decor art deco şi meniuri bazate pe peşte, salate şi legume proaspete locale; un meniu costă, în funcţie de componenţa lui şi de numărul felurilor de mâncare, între 90 şi 135 de euro de persoană). Nu e singurul restaurant cu două stele Michelin din Grecia: pe această listă se află şi Spondi (meniul de degustare Discovery Menu e 129 de euro). Să nu uităm nici de localurile cu câte o stea Michelin din Atena, Hytra, Varoulko, Botrini’s.

AUSTRIA, Viena. Există două restaurante cu două stele Michelin (Gourmet Restaurant Silvio Nickol şi Steirereck im Stadtpark şi nu mai puţin de 6 restaurante cu câte o stea Michelin (patru dintre ele intrate în acest an în top). Trebuie să menţionăm că Konstantin Filippou, cu un decor minimalist (şi feluri de mîncare aproape la fel de minimaliste) e un restaurant vegetarian. Din păcate, România încă nu are nici un restaurant cu stele Michelin.

Iată în galeria foto alăturată câteva imagini de la restaurantele cu stele Michelin la care am putea ajunge cel mai uşor. 

Cum a început istoria stelelor Michelin?

Fraţii André şi Édouard Michelin au început cu o afacere de anvelope, în 1889. Însă câţiva ani mai târziu au decis că ar putea să dea un „bonus“ celor care foloseau echipamentele lor, aşa că au redactat un ghid complet pentru automobilişti, cu sugestii şi recomandări despre hoteluri, restaurante, cafenele, staţii de benzină şi restaurante de pe teritoriul Franţei, care a fost distribuit gratuit până în 1920. În 1993 a fost publicat primul ghid Michelin al restaurantelor din Franţa şi a fost introdus sistemul de „notare“ cu stele, valabil şi în zilele noastre. O stea Michelin e garanţia unei bucătării excelente, peste medie, două stele indică un restaurant în care poţi avea o experienţă gastronomică aparte, în timp ce trei stele Michelin sunt decernate doar acelor restaurante excepţionale. Atenţie: şi chef-ii pot avea stele, dar şi restaurantele unde gătesc. Iar aceste stele, la vizita periodică a inspectorilor, se pot pierde la fel de uşor cum au fost câştigate.

Iată definiţiile iniţiale ale stelelor…

  • O stea: Une très bonne table dans sa catégorie.
  • Două stele: Table excellente, mérite un détour.
  • Trei stele: Une des meilleures tables, vaut le voyage.

Cum se acordă stelele?

Ei bine, aici intervin misterioşii şi nevăzuţii „inspectori“. Se spune că nimeni nu-i cunoaşte, nu i-a întâlnit vreodată şi nu a stat de vorbă cu ei (sunt ceva mai mult ca nişte spioni în timpul războiului rece!). Vizitele lor nu sunt anunţate vreodată, mesele le plăteşte compania Michelin, şi niciodată nu sunt plătite de către restaurantul căruia i se face reviewul, iar aceste vizite sunt reluate periodic. Care sunt criteriile? Conform celor declarate de compania Michelin, analiza inspectorilor trebuie să includă calitatea produselor, aspectul felurilor de mâncare din farfurie, modul în care se îmbină aromele, modul în care este schimbat meniul pe parcursul anului, dar şi preţul felurilor de mâncare.

Care sunt restaurantele cu cele mai multe stele?

Veţi zâmbi poate, dar în Japonia sunt cele mai multe restaurante cu 3 stele Michelin (mai precis, 28 la număr); urmează Franţa (cu 27 de resaturante cu 3 stele), Germania, SUA; Spania.

Funny facts

  • În timpul primului război mondial publicarea ghidului a fost suspendată.
  • În 2003, un chef francez, Bernard Loisseau, s-a sinucis de teama de a nu pierde stelele Michelin.
  • În 2004, un fost inspector Michelin, Pascal Rémy a publicat o carte intitulată „L’Inspecteur se Met à Table“ în care a dezvăluit că viaţa unui astfel de inspector e singuratică, prost plătită şi că acesta trebuie să conducă prin Franţa, cu presiunea de a oferi detalii exacte şi rapoarte asupra muncii (a avut, evident, procese legale cu compania, din această cauză).
  • Celebrul Gordon Ramsy a declarat la începutul acestui an că „am plâns când mi-au fost retrase stelele de la restaurantul The London din Manhattan“.
  • Au apărut şi noi ghiduri: Bib Gourmand (un ghid al restaurantelor mai mici, de familie, cu mâncare extrem de bună) şi Green Guide Michelin (care pune note altor atracţii în afară de restaurante).

Iată lista completă a celor mai noi stele:

3 * Diverxo – Madrid

2* Bon-Bon – Bruxelles; Akrame – Paris; FACIL – Berlin; Tiger-Gourmetrestaurant – Frankfurt; Funky Gourmet – Atena; Bord’Eau – Amsterdam; Fred – Rotterdam; FG-François Geurds – Rotterdam; Dinner by Heston Blumenthal – Londra; Greenhouse – Londra.

1* Konstantin Filippou – Viena; Tian – Viena; Edvard – Viena; Vincent – Viena; The Glorious – Antwerp; L’épicerie du Cirque – Antwerp; Villa Lorraine – Bruxelles; WY – Bruxelles; Clou – Copenhaga; Studio at The Standard – Copenhaga; Marchal – Copenhaga; Chef & Sommelier – Helsinki; Ask – Helsinki; L’Alexandrin – Lyon; Takao Takano – Lyon; La Rémanence – Lyon; 1741 – Strasbourg; Ô Saveurs – Toulouse; En Pleine Nature – Toulouse; St-James Paris – Paris; Goust – Paris; La Scène – Paris; Rech – Paris; ES – Paris; Qui plume la Lune – Paris; Jin – Paris; Okuda – Paris; Septime – Paris; Pauly Saal – Berlin; Les Solistes by Pierre Gagnaire – Berlin; 5 – cinco by Paco Pérez – Berlin; Le Patron – Koln; Anna Sgroi – Hamburg; Geisels Werneckhof – Munich; Les Deux – Munich; EssZimmer – Munich; Botrini’s – Atena; Borkonyha Winekitchen – Budapesta; All’Oro – Roma; Enoteca la Torre  – Roma; Bridges – Amsterdam; Wereldmuseum – Rotterdam; Ylajali – Oslo; Fauna – Oslo; Eleven – Lisabona; Tickets – Barcelona; Gaig – Barcelona; 41 Degrees – Barcelona; El Poblet – Valencia; Bhoga – Gothenburg; Oaxen Krog – Stockholm; Operakällaren – Stockholm; Il Lago – Geneva; Le Flacon – Geneva; Bayview – Geneva; Mesa – Zurich; Pavillon – Zurich; Adam’s – Birmingham; Angler – Londra; Story – Londra; Social Eating House – Londra; Outlaw’s at The Capital – Londra; Brasserie Chavot – Londra; Ametsa with Arzak Instruction – Londra; Bo London  Londra.

Foto: Condé Nast Digital Archive

Adriana Matei
contact@misshypewit.com