Vești bune: pizza la birou crește productivitatea

Vești bune: pizza la birou crește productivitatea 🍕

De parcă mai aveam nevoie de motive în plus să adorăm pizza, un nou studiu a relevat faptul că acest fel de mâncare poate crește productivitatea la locul de muncă. Astea da vești bune! 

De câte ori nu ai visat la o felie de pizza, cât timp te aflai în fața calculatorului, la birou? Potrivit unui nou studiu, pizza la birou crește productivitatea, așa că data viitoare, ascultă-ți instinctele! Psihologul Dan Ariely a publicat rezultatele unui experiment în cartea sa, Payoff: The Hidden Logic That Shapes our Motivations.

Ariely s-a folosit de patru grupuri de angajați de la o fabrică din Israel. A oferit unui grup un bonus de aproximativ 30$, altui grup a oferit pizza, altui grup a oferit un compliment din partea șefului, iar ultimului grup nu a oferit nicio recompensă specială.

Pizza la locul de muncă crește productivitatea

Ceea ce a descoperit Ariely în urma experimentului este că pizza la locul de muncă crește productivitatea mai mult decât bonusul în bani ori complimentele. Potrivit studiului, promisiunea că vor primi pizza a făcut angajații cu 6,7% mai productivi, încă din prima zi.

Totuși, experimentul a durat timp de o săptămână. Până la final, succesul obținut de pizza a început să scadă, iar cel mai productiv grup de angajați a fost cel care a primit complimente. În cartea sa, Ariely menționează că pizza ar fi fost câștigătoare dacă le-ar fi putut trimite angajaților mâncarea acasă. „Astfel, nu numai că le-am fi făcut un cadou, dar i-am fi făcut eroi în ochii familiilor lor”, a scris psihologul.

În orice caz, cert este că pizza este unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare din lume, iar faptul că poate crește productivitatea la locul de muncă este o scuză bună să facem o comandă!

Foto:

Tags:
Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com