Netflix își retrage filmele din competiția de la Cannes!

Sunt vremuri interesante: într-un interviu oferit în exclusivitate publicației Variety, Ted Sarandos, directorul de conținut Netflix a declarat că în urma schimbării regulamentului din cadrul festivalului francez, mesajul este unul destul de clar și că Netflix nu va participa în acest an. Festivalul de film a anunțat recent că producţiile platformelor de streaming nu vor fi incluse în competiţia oficială, nefiind distribuite în cinematografele franceze. După ce anul trecut Netflix a participat în competiția oficială cu două filme, „Okja” și „The Meyerowitz Stories” sindicate și proprietari de cinematografe din Franța au protestat față de includerea lor în competiție – și deși compania de streaming era dispusă să facă distribuția necesară, o lege din Franța interzice ca filmele lansate în cinematografe să poată fi vizionate în streaming mai devreme de 36 de luni de la difuzare.

Și nu doar filmele produse de Netflixvor lipsi de la ediția de anul acesta, dar și selfie-urile pe covorul roșu – da,da, ai citit bine:  Thierry Fremaux, directorul artistic al festivalului a interzis selfi-urile, invocând atât motive de organizare cât și…estetice. Dincolo de acest aspect, într-un interviu acordat Screendaily.com Fremaux a insistat că între Netflix și festival continuă să existe un dialog interesant și că crede în această colaborare, specificând că la urma urmei fiecare țară are propriile reguli. În plus, a mai adăugat că pentru o companie care lansează un număr atât de mare de filme pe an, un film care să intre în competiția oficială de la Cannes și care să nu fie difuzat pe platformă timp de 3 ani nu ar trebui să fie o problemă.

Un episod foarte interesant de urmărit în evoluția sa, discuția dintre Netflix și Cannes tinde să capete dimensiuni care transcend un simplu scandal și să devină o dezbatere între formele noi și vechi de distribuție, producție și vizionare de filme, dar și mesajul pe care fiecare dintre părți își dorește să îl transmită reprezintă o miză importantă. Stay tuned.

Emilia Barbu
emilialaland@gmail.com