Top 10 cele mai bune melodii din 2016

Anul 2016 a fost unul al surprizelor în muzică. Beyonce, Bowie, Radiohead, albume fără precedent și din ce în ce mai multe cântece cu tentă politică. Am trecut prin toate și ne-am ales favoritele.

Rihanna, Work

La început, toată lumea preconiza că Work al Rihannei va fi un eșec. Oricât ai fi încercat, nu înțelegeai versurile, ritmul părea pe dos. Dar a fost un succes tocmai pentru că se diferențiază de trendul pop al momentului. Iar contrastul dintre Drake și vocea Rihannei face cântecul cu atât mai ciudat și atrăgător.

Radiohead, Burn the Witch

Radiohead a lansat primul cântec nou din ultimii cinci ani fără niciun advertisment. Au lansat Burn the Witch și au luat internetul cu asalt. Și mai mult decât surpriza, ne-a plăcut mesajul cântecului și al videoclipului, care fac referire la una dintre cele mai acute probleme ale anului: criza refugiaților.

Beyonce, Formation

Formation vorbește despre segregare, despre abuzurile poliției, despre trecutul oamenilor de culoare și prezentul lor în America. Un imn al femeii puternice, Formation a fost primul cântec de pe cel mai nou album al lui Beyonce, Lemonade.

Blood Orange, Augustine

Augustine face paralela dintre trecut și prezent. Trece prin prin viața unui imigrant și toate experiențele care vin la pachet. Dacă le căutăm, găsim referințe politice în fiecare vers, dar mai mult decât atât, Augustine e un apel la compasiune în timpuri tulburi.

David Bowie, Lazarus

David Bowie și-a luat adio prin ultimul său album, Blackstar. Lazarus e poate cea mai cutremurătoare piesă de pe album. Dacă linia melodică nu o face așa, atunci sunt versurile cu care începe, Look up here, I’m in heaven.

Gregory Porter, Take Me to the Alley

Gregory Porter, unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de jazz ai momentului, a scos un nou album: Take Me to the Alley. Într-o perioadă în care America era împărțită în două, iar alegerile provocau scandaluri și controverse, piesa lui Porter aducea o doză de compasiune și modestie de care avem și acum nevoie.

Frank Ocean, Self Control ft. Yung Lean

And some nights you’re dancing/With tears in your eyes și chiar s-ar putea să-ți dea o lacrimă în timp ce îl asculți pe Ocean. Cu un sunet lasciv și melancolic, versurile sunt dedicate celeilalte persoane. Pe albumul Blonde, din care face parte Self Control, Ocean încearcă un stil experimental. Diferit de ce a făcut până acum și potrivit vocii sale.

Christine and The Queens, iT

Christine and The Queens e una din recomandările la ținem mult. Franțuzoaica Héloïse Letissier, care cântă sub numele de Christine and The Queens, scos unul dintre cele mai bune albume ale anului: Tilted. iT vorbește despre sexualitate, libertatea și lupta de a fi acceptați pentru cine suntem.

Solange, Cranes in the Sky

Solange a fost una dintre surpizele plăcute ale anului. Cun un album nou puternic, ea a demonstrat că este mai mult decât sora lui Beyonce. În Cranes In the Sky, Solange cântă despre expriențele ei ca femeie de culoare în America. Despre dezamăgiri și abuz, despre melancolie.

Nicolas Jaar, No

Ya dijimos no pero el si esta en todo sau ”Deja am spus nu, dar este da în tot”, cântă Jaar. Versul e un joc de cuvinte care face referință la referendumul din Chile: în 1988, poporul chilean a trebuit să voteze într-un referendum dacă dorește ca dictatorul brutal Pinochet să rămână la putere. 53% a votat nu, astfel că a spus da libertății.

 

Foto: Hepta.ro

erika
erika.chivu@ringier.ro