“Ce fac eu îi sensibilizează pe oameni”. Suzana Lașcu e interpretă de jazz și visează la o carieră în New York

Text: Andreea Vasile

Foto: Jethro Bijleveld

La numai 23 de ani, Suzana Lașcu, interpretă de jazz și studentă la master în Rotterdam, studiază muzica de când se știe, cu seriozitate, consecvență și perseverență. Iubește să fie pe scenă și să transmită prin sunete povești despre lumea în care trăim. Am vorbit cu Suzana despre oamenii care o inspiră și planurile ei de viitor.

Ce îți place la meseria pe care o ai?

Libertatea de decizie pe care mi-o oferă. Fie că sunt implicată în a scrie sau a reproduce materialul la care lucrez, cât și perspectiva din care abordez disciplinele respective – acești factori îmi sunt pe deplin la îndemână. Singura limită mi-ar fi astfel impusă doar de propria imaginație.

Cum îi influențează munca ta pe oamenii din jur?

De obicei îmi place să cred că meseria mea are un rol informativ și de sensibilizare a publicului în legătură cu teme sociale care mă frământă și pe mine ca artist. Dar experiența fiecărui concert rămâne a fi savurată la nivel estetic de fiecare spectator, în speranța că a avut parte de un fenomen terapeutic și cathartic.

Când te-ai simțit ultima dată #HappyLaJob?

În toamna acestui an, când mi-am redescoperit posibilitățile fizice de a da formă sunetului sub îndrumarea unor profesori noi, pe care i-am cunoscut aici, la Codarts, în Rotterdam, în decursul studiilor de master. Acest aspect rămâne strâns legat de expresie și de efortul de a o revitaliza în permanență.

Cine sunt oamenii care te inspiră?

Improvizatorii. Compozitorii. Întreprinzătorii. În sfera din care provin, toți se ocupă cu toate trei în egală măsură, deși am tendința să prefer artiștii cu disponibilități interdisciplinare, care își lasă munca inspirată de poeți, pictori, personalități și diverse curente artistice/culturale/politice sau care încorporează elemente de teatru în producțiile lor, reușind să redefinească respectivul concept.

Care e lucrul de care ești cel mai mândră?

Varietatea multi-culturală a breslei și a orientărilor artistice din cadrul industriei. Aceasta constituie o masă foarte versatilă de profesioniști, iar colaborările se realizează în funcție de necesitățile fiecărui proiect, dar și de afinitățile stilistice pe care le-aș împărtăși cu diverși muzicieni. Faptul că propriul gust poate influența direcția ansamblului cu care lucrez îmi oferă o enormă satisfacție.

Unde te vezi peste 10 ani?

În postura de inițiator și coordonator al propriilor proiecte, ca și până acum (pe lângă datoria de creator și performer), dar de data asta în colaborări cu spații culturale mainstream: săli de concerte, de teatru, ambasade, centre culturale, scene de festival de gen (nu doar cluburi de jazz, în consecință). De asemenea, m-aș provoca în mod constant, răspunzând și invitațiilor altor muzicieni, într-un continuu multi-tasking. Pe scurt, mă găsiți pe scenă.

Care e cel mai mare vis profesional al tău?

Să îmi pot construi și menține o carieră la New York.

Bogdan Galca
bogdan.galca@ringier.ro