De ce merg la marșul „Împreună pentru siguranța femeilor”, deși nu am fost niciodată într-o relație abuzivă

De ce merg la marșul „Împreună pentru siguranța femeilor”, deși nu am fost niciodată într-o relație abuzivă

Modul în care un stat alege să abordeze o problemă atât de gravă precum violența asupra femeilor este o chestiune de viață și de moarte. Îți spun de ce merg la marșul „Împreună pentru siguranța femeilor” din weekend, chiar dacă nu am fost niciodată într-o relație abuzivă. Iată de ce este important să mergi și tu.

Sâmbătă, 20 octombrie, de la ora 15.00 pornim de la Piața Universității din București în marșul „Împreună pentru siguranța femeilor”.

De ce un marș de susținere a femeilor?

Pentru că în România există o cultură a violenței de gen care face anual zeci de mii de victime. În anul 2017 au fost sesizate 36.254 de fapte de violență în familie, iar dintre acestea, numai 4% au ajuns în instanță. Iar dacă numerele astea nu îți dau deja fiori pe spinare, gândește-te câte cazuri de violență nu au fost reclamate niciodată. Și eu cunosc un caz, probabil și tu știi unul. Asta pentru că una din patru femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său cel puțin o dată în viață.

Nu am fost niciodată într-o relație abuzivă, și nu consider că este meritul meu, la fel cum nu consider că este vina victimelor pentru bătaia încasată. În 2017, 46 de românce au fost omorâte în bătaie de partenerii lor. În 2018, până în luna martie, a treia lună a anului, existau deja șase cazuri de femei brutalizate și lăsate, în final, fără suflare. Una dintre ele avea ordin de restricție împotriva fostului soț – pentru că Justiția română crede că o hârtie ștampilată este suficientă pentru a te apăra de mânia agresorului. O alta a fost ucisă la scurt timp după vizita poliției. Mama agresorului, soacra victimei, chemase autoritățile pentru a aplana conflictul, însă pentru că bărbatul plecase între timp la crâșmă, a fost amendată pentru apel fals la 112. Ce credeți că a făcut el când s-a întors de la băut și a aflat că mama lui a fost amendată? A luat un topor și și-a ucis soția.

Violența NU are niciodată justificare

În România, violența împotriva femeilor trebuie stârpită de la cel mai profund nivel, așa că prima dintre revendicările marșului de sâmbătă este alocarea de fonduri de la bugetul de Stat pentru programe de prevenție, conștientizare și educație. Pentru că educația este cea mai importantă piesă în această cultură a violenței. Pentru că avem nevoie de ajutor să schimbăm mentalități și să le spunem oamenilor care îndreaptă degetul acuzator către victimă: „Violența NU are justificare”. Pentru că nu trebuie să mai acceptăm întrebări de genul „De ce ai stat?”, „Ce i-ai făcut?”, „De ce l-ai enervat?”, adresate victimelor. Și pentru că trebuie să le spunem, în schimb: „Nu ești singură” și să le ajutăm să iasă dintr-o situație de conflict vii și nevătămate și să formăm o plasă de siguranță pentru ele.

Primul instinct pe care oricare dintre noi îl are atunci când cunoaște un caz de violență domestică este să nu se implice. Și dacă reușești conștient să învingi acest instinct, următorul gând este să alertezi autoritățile.

Ce fac autoritățile din România pentru a proteja victimele violenței domestice?

Cum spuneam mai sus, autoritățile din România pot oferi victimelor violenței domestice ordine de restricție împotriva agresorilor. Și pe lângă faptul că deja legile îngreunează procesul de obținere a acestui ordin, în final el reprezintă o simplă foaie de hârtie. De ce? Pentru că lipsește esențialul: monitorizarea agresorilor și împiedicarea lor să se mai apropie de victimă. Tocmai de aceea, a doua cea mai importantă revendicare a marșului de sâmbătă este modificarea legislației astfel încât să existe un sistem de supraveghere a agresorilor cu ajutorul brățărilor electronice. Statul român ar trebui să „transmită un semnal de toleranță-zero în ceea ce privește violența asupra femeilor”, lucru care momentan nu se întâmplă.

În prezent, violența domestică este cea de-a cincea cauză pentru decesul femeilor în România. Cu toate astea, există voci care contestă dimensiunile problemei. De ce? Ca răspuns la întrebare, îmi vine în minte o frază pe care am citit-o recent pe social media și care m-a izbit: „Tradițional, femeia nu a fost nicicând considerată om”. Și m-a izbit pentru că mi-au trecut prin minte toate glumițele sau, mai grav, povețele din bătrâni cum că „femeia trebuie bătută ca să știe cine este șeful în casă”. O vorbă meschină din popor pe care mulți au internalizat-o la un nivel subconștient și pe care o perpetuăm ca tradiție în casele românești. Și ne mirăm că politicienilor noștri nu li se pare grav atunci când o soție, o mamă, o fiică este luată la palme de soț, fiu, tată pentru „nesupunere”?

Cum poate ajuta marșul „Împreună pentru susținerea femeilor”?

Transmitem fiecărei femei din România un mesaj clar. Mesajul că nu este singură, că nu trebuie să tacă, ci să reclame agresiunea și că noi îi suntem alături și nu o învinuim pentru ceea ce i se întâmplă. Transmitem legislatorilor noștri că violența asupra femeilor nu este o problemă care poate fi ignorată, și că au în mâini viețile victimelor, pe care au datoria și puterea să le salveze.

#STOPVIF

Foto: Ilustrație realizată de Mura (Instagram @madebymura)

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com