Mămăliguţă cu legume la grătar

O mâncare ușoară, numai bună pentru o masă în familie, într-o duminică. 

Ingrediente pentru mămăligă:

  • ½ litru de apă
  • o linguriţă de ulei
  • 200-300 de grame de mălai grisat
  • 150 de grame de parmesan
  • sare

Ingrediente pentru legumele la grătar:

  • 2 căţei de usturoi, tăiaţi în bucăţi
  • o linguriţă de oregano uscat
  • cinci-şase linguri de zeamă de lămâie
  • o lingură de ulei de măsline
  • opt fire de sparanghel
  • două legături de ceapă verde
  • două vinete de dimensiuni potrivite
  • un dovlecel tăiat cuburi
  • busuioc şi pătrunjel proaspăt tăiat mărunt
  • oţet balsamic
  • o cană de sos de roşii

Se pune apa la fiert într-un ceaun împreună cu sarea şi uleiul. Când fierbe apa se toarnă o mână de mălai şi se mestecă încontinuu. După aproximativ două minute se toarnă şi restul mălaiului. Laşi la foc mic aproximativ zece minute, apoi amesteci. Laşi mămăliga pe foc alte două-trei minute apoi amesteci din nou, ca să nu se ardă. La final adaugi şi 150 de grame de parmezan şi o răstorni pe o farfurie întinsă. Ceapa verde nu trebuie lăsată pe grill mai mult de un minut jumătate. O laşi să se răcească un sfert de oră apoi o tai în felii groase de un centimentru.

Între timp aşezi pe grătar, pe rând, dovlecelul şi vinetele, tăiate rondele groase de un centimetru şi pudrate cu un praf de sare. Sparanghelul îl opăreşti trei minute în apă cu sare înainte de a-l aşeza pe plita încinsă. Aşază apoi legumele pe o farfurie, în straturi. Rumeneşte şi mămăliga pe grătar până capătă o nuanţă uşor maronie.

Într-un blender amestecă sucul de roşii cu cei doi căţei de usturoi, oregano, zeama de lămâie, uleiul şi oţetul. Sosul astfel obţinut îl răstorni peste legume şi mămăligă.

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro