Instagrammer to Watch: de ce să o urmărești pe Lavinia Cernău

Instantanee fermecătoare din urbea Clujului, locuri idilice în care ne-ar plăcea să evadăm și compoziții care te îmbie la visare: profilul de Instagram al Laviniei Cernău este o veritabilă călătorie vizuală, un periplu care i-a cucerit deopotrivă pe editorii Condé Nast Traveller și pe cei mai bine de 120 000 de utilizatori care o urmăresc.

Lavinia Cernău (31 de ani), Cluj-Napoca, traducător
@lavinia_cernau

De când ai profilul de Instagram și de când a început să te pasioneze fotografia?
Am început în urmă cu aproximativ trei ani și poate că sună ca un clișeu, însă tot atunci am început să fac fotografii.

Ce telefon folosești pentru fotografii și ce aplicații utilizezi pentru a le prelucra?
iPhone-ul meu 5 rezistă eroic încă – fotografiile sunt editate în Snapseed și Vsco. De curând mi-am cumpărat și un Fujifilm mirrorless, încă experimentez cu el, însă îmi plac culorile si claritatea.

Povestește-mi despre o întâlnire specială pe care ai avut-o datorită profilului de Instagram.
A fost o surpriză imensă și frumoasă să-l primim în Cluj pe Jeffrey Gerson, Community Manager la Instagram, San Francisco. Și-a luat biletul de avion de pe o zi pe alta, s-a hotărât brusc să ne viziteze iar Transilvania (am fost împreună și la Sighișoara) i-a plăcut la nebunie, astfel că a promis să se întoarcă și sunt convinsă că o va face.

Processed with VSCOcam with e1 preset

Un moment prea frumos să fie adevărat legat de Instagram:
A fost foarte frumos să-mi văd propriul oraș și împrejurimi prin ochii fascinați ai unui străin, care se minuna în fața celor mai banale detalii sau în fața unor clădiri cu care noi suntem de mult obișnuiți. Lucrul ăsta îți dă o nouă perspectivă – cea a turistului în propriul oraș și e un sentiment aparte.

Fotografiile tale sunt foarte apreciate și pentru că prin intermediul lor (re)descoperim farmecul unor locuri minunate din Cluj și din țară. Care sunt locurile care-ți sunt ție cele mai dragi?
Îți mulțumesc mult! Mă bucur să aud asta. Locurile cele mai dragi sunt dealurile, munții, pădurea – și satele în care se păstrează tradițiile, oamenii aceia calzi care te invită în casa lor și prin a căror ochi vezi o viață simplă, nealterată, comună și totodată ideală, în comuniune cu natura.

Ce locuri te-au surprins plăcut în ultima vreme?
Am fost de curând, pentru prima oară, recunosc, la Muzeul Etnografic aici în Cluj. A fost o experiență mirifică – să văd și să ating lemnul vechi de mai bine de 200 de ani în care a stat o familie, să văd masa la care luau cina, ștergarele cu motive tradiționale, pătuțul în care își legănau pruncii, ca sa nu mai vorbesc de biserici. Adevărate monumente de artă. Magnifică și pacea și liniștea pe care le-am simțit acolo. Abia aștept să văd muzeul sub o pătură albă de zăpadă pufoasă.

Photo 22-09-2015, 18 54 46

Cum arată o zi perfectă în Cluj pentru tine?
Clujul – ca orice oraș, e frumos în fiecare anotimp. Îmi place lumina dimineața dar și la apus, astfel că e o bucurie să te plimbi în Parcul Central în orice sezon; o cafea neapărat și un humus la Camino și sunt fericită.

Care este cel mai „fotogenic“ oraș în care ai fost?
În acest moment, după vacanța în Italia din vara asta, aș spune că regiunea Lacului Como mi-a rămas profund întipărită în suflet. Frumusețea și atmosfera de acolo sunt deocamdata neegalate.

Photo 24-11-2014 11 30 22

Două sfaturi pentru un instagrammer la început de drum:
Să fie atent la lumină și să-și urmeze intuiția.

Câteva conturi de Instagram pe care stai cu ochii:
Printre multe, multe altele le-aș menționa pe @local_milk și @alice_gao.

Foto: Lavinia Cernău

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro