Instagrammer to Watch: de ce să o urmărești pe Cristina Munteanu

De la instameeturi în orașe precum Londra, Amsterdam și București la proiecte comerciale ce o poartă pe străduțele fermecătoare ale Lisabonei, am vorbit cu @crisam despre comunitatea de instagrammeri din jurul lumii și secretele unor fotografii apreciate de mii și mii de oameni.

@crisam, 40 de ani, București și Bruxelles. Cristina lucrează de foarte multă vreme în industria de congrese și conferințe iar în prezent are o mică firmă de consultanță în domeniu.

De când a început să te pasioneze fotografia și de când ai profilul de Instagram?
Fotografia mi-a plăcut cu mult înainte de a există Instagram sau de a deține un aparat de fotografiat. Tata avea un aparat vechi, rusesc, dar filmele erau scumpe și în niciun caz aparatul nu era un obiect de joacă pentru noi. Apoi, prin 2011 începusem un blog de modă și atunci am început să îmi fotografiez ținutele. Îmi descărcasem deja aplicația Instagram dar o foloseam exclusiv pentru editarea fotografiilor pe care le postam pe blog. În vară anului 2013, la îndemnul unui prieten, mi-am schimbat profilul din privat în public și de atunci, lucrurile au evoluat cu o viteză uimitoare.

Amsterdam_crisam

Ce telefon ai și ce aplicații folosești?
Un iPhone 5. Utilizez camera nativă a telefonului, iar pentru editare, aplicații ca VSCO, Snapseed, Afterlight. Din când în când, Retouch, dacă e nevoie să scot din fotografie un element nedorit.

Câteva întâlniri speciale pe care le-ai avut datorită profilului de Instagram:
Oh, cred că aș putea scrie un roman despre lumea minunată care mi s-a dezvăluit prin intermediul acestei aplicații! Poate că sună că un clișeu, însă aspectul pe care îl apreciez cel mai mult la Instagram este tocmai comunitatea de utilizatori. De ea se leagă și debutul meu pe Instagram; îmi făcusem contul public recent, când am aflat despre un instameet în Amsterdam. M-am hotărât să particip la întâlnire, însă în ultimul moment a trebuit să-mi schimb programul și am ratat ziua întâlnirii. Cum luasem deja biletul de tren, am decis să mă duc în weekend și aflasem că un grup mic de instagrammeri rămâneau și ei în oraș. Zis și făcut. Ne-am întâlnit un grup de cinci-șase instagrammeri din diverse țări europene, ne-al plimbat prin oraș, am vorbit iar la sfârșitul zilei am făcut și schimb de informații legate de conturile noastre. Eu aveam atunci puțin peste 100 de followers. Din întâmplare, grupul acela care m-a primit așa de călduros era format numai din instagrammeri cu peste câteva sute de mii de abonați. De la ei mi-am format prima părere pozitivă despre comunitate. Un alt moment de care îmi aduc aminte cu mare drag este organizarea primului instameet din România, în ianuarie 2014, alături de Robert (@katairobi), un alt instagrammer pasionat din Cluj. Urmează instameetul de la Londra la care am participat în 2014, prima întâlnire de acest fel la care am văzut cum ne-am strans sute de pasionați de fotografie și întâlnirea cu community managerul de la sediul Instagram de la Londra.

Processed with VSCOcam with q2 preset

Cel mai „fotogenic“ oraș în care ai fost:
Lisabona. Îmi doream de mult să îl vizitez și anul acesta am avut ocazia, la invitația unui brand în cadrul unui proiect legat de… Instagram, evident. Deși nu am avut foarte mult timp la dispoziție pentru a explora orașul, am fost sedusă de arhitectură, de lumina domoală, călduță, puțin difuză, de tramvaiele galbene tipice Lisabonei, de fațadele placate cu faianță, de culorile câteodată amețitoare, câteodată blânde ca un pastel. Nici nu apucasem bine să părăsesc orașul că mi-am și promis că voi reveni foarte curând, și-l voi lua la picior, cu aparatul în mână.

Portrait1_crisam

Sunt două conturi care îmi aduc tot timpul un zâmbet pe buze, ale unui cuplu din Valencia, Anna și Daniel, amândoi extraordinar de creativi, pe care am avut și bucuria să-i întâlnesc în persoană: @anniset și @drcuerda.“

Sunt impresionată de fotografiile care mă fac să visez cu ochii deschiși. Cele care îmi deschid lumi noi, necunoscute. Cele care mă intrigă și mă fac să caut un sens în ceea ce văd.“

foto: Cristina Munteanu

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro