H&M prezintă moda sustenabilă la Romanian Design Week

H&M prezintă moda sustenabilă la Romanian Design Week

În perioada 18-27 mai, Ambasada Suediei la București prezintă expoziția ’Swedish Fashion and Design Stories’. În cadrul ei sunt prezentați designeri deschizători de drumuri și reprezentanți ai generației de designeri tineri care duc mai departe povestea artei, a măiestriei și a conștiinței sociale.

Moda sustenabilă – este verdele culoarea viitorului?

Expoziția oferă o perspectivă societală asupra modei și design-ului, precum și a rolului pe care îl are designerul. Invitatul nostru special, Agnieszka Knera, Sustainability Manager H&M Sales Market East, se alătură proiectului pentru a arăta în ce fel moda poate deveni mai sustenabilă și cu un impact mult redus asupra mediului înconjurător.

Este tentant să cumperi haine noi în mod regulat, mai ales atunci când magazinele îți oferă constant alternative. Comparativ cu anul 2000, consumatorul mediu achiziționează astăzi cu 60% mai multe articole vestimentare. Industria modei este a doua cea mai poluantă industrie din lume după cea petrolieră. Poluarea apei, folosirea de chimicale toxice și deșeurile textile sunt unele dintre impacturile negative ale modei. Pentru producerea unei singure perechi de jeanși sunt necesari 21.000 litri de apă, 1.5 kilograme de pesticide și se produc până la 30 kilograme de gaze cu efect de seră. Totodată, industria textilă emite mai multe gaze cu efect de seră decât industria transportului internațional naval și aviația, la un loc! Dacă consumul continuă în acest ritm, în 2050 vom avea nevoie de trei ori mai multe resurse naturale decât am utilizat în anul 2000.

Totodată, aspectele din spatele scenei pe care o reprezintă moda globală și industria textilă nu sunt mereu cele mai încântătoare. Auzim deseori povești despre exploatare, condiții de muncă lipsite de etică, consum ineficient de resurse și emisii de dioxid de carbon. În Suedia se fac eforturi și se pune accent pe nevoia de noi tehnologii, inovație și cooperare între sectorul de afaceri, mediul academic și sectorul public. Pentru a realiza o economie sustenabilă a modei, industria trebuie să re-examineze toate elementele lanțului de valori și să schimbe sistemul din temelii. Una dintre problemele majore este aceea că industria modei este dominată de un model de afaceri liniar care implică o risipă enormă de resurse și care este nesustenabil din punct de vedere economic, uman și al mediului înconjurător. Pe măsură ce industria face tranziția la o economie circulară, fiecare verigă din lanțul de valori va ajunge să fie conectată, astfel că valoarea adăugată a produsului va putea fi păstrată pentru un timp cât mai îndelungat în vreme ce cantitate de deșeuri va fi redusă.

Expoziția poate fi vizitată zilnic în perioada 18-27 mai la sediul expozițional Romanian Design Week din Calea Victoriei nr. 46. Evenimentele cu invitați speciali vor avea loc în zilele de 20, 24 și 25 mai, conform programului de mai jos:

Invitați speciali: Lena-Marie Jensen (Smart Textiles), Agnieszka Knera (H&M), Silvia Cristescu (Glamour). Moderatoare: Ana Morodan.
24 mai / 18:30 / Calea Victoriei nr. 46

Vrei să afli cum se transformă industria modei în industrie verde? Care sunt cele mai mari provocări în furnizarea de haine sustenabile și cum reușește industria să dezvolte tehnologii și să-și schimbe abordarea pentru a satisface așteptările consumatorilor? Întâlnește-i pe experții noștri și alătură-te discuției!

Workshop de reciclare 26 mai / 11:00 – 14:00 / Calea Victoriei nr. 46

Vino la workshopul nostru gratuit și oferă hainelor tale o nouă viață. Te așteptăm cu piesele tale vestimentare preferate, iar împreună cu stiliștii noștri te vom ajuta cu toate sfaturile de care ai nevoie pentru a avea piese cu adevărat unice în garderoba ta! Pentru a participa la workshop așteptăm să ne scrii pe adresa de e-mail upcycling.workshop@hm.com până la data de 22.05.2018. Avem 20 de locuri disponibile, iar selecția se va face în funcție de ordinea în care primim cererile de participare! Fiecare e-mail trebuie să conțină doar solicitarea de participare, numele complet și numărul de telefon. Dacă vrei să vii cu prietenii, invită-i să se înscrie!

Este timpul pentru o revoluție în modă – vino alături de noi la Romanian Design Week 18-27 mai!

Irina Munteanu
skipped.hb@gmail.com