Hărțuirea stradală poate fi acum sancționată în România

Hărțuirea stradală poate fi acum sancționată în România

Legea hărțuirii stradale a fost promulgată ieri și presupune sancționarea cu amendă a contravenienților. Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi (9 august), decretul de promulgare a modificărilor aduse Legii nr.202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, și iată ce presupune acest lucru.

La scurt timp după ce hărțuirea stradală a devenit ilegală în Franța, și România a adoptat o lege care sancționează hărțuirea stradală sexuală și psihologică.

Hărțuirea stradală poate fi sancționată în România

Inițiatoarea propunerii de modificare a Legii nr.202/2002, Oana Bîzgan, a remis un comunicat de presă Mediafax conform căruia hărțuirea din spațiile publice afectează un număr foarte mare de fete și femei: opt din zece românce spun că nu se simt în siguranță noaptea, iar patru din zece nu se simt în siguranță nici în timpul zilei. Mai mult decât atât, șapte din zece femei din România nu se așteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărțuite pe stradă.

După decizia luată joi de șeful statului, hărțuirea stradală poate fi sancționată cu amenzi de până la 10.000 lei.

Ce se înțelege prin hărțuire stradală conform legii

„Este interzis orice comportament de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât și în privat”, scrie în propunerea legislativă promulgată.

Prin hărțuire se înțelege situația în care se manifestă un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnității persoanei în cauză și crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor.

Prin hărțuire sexuală, potrivit legii, se înțelege situația în care se manifestă un comportament nedorit cu conotație sexuală, exprimat verbal, nonverbal sau fizic având ca obiect cele deja menționate mai sus. Iar prin hărțuire psihologică se înțelege orice comportament necorespunzător care are loc într-o anumită perioadă în mod repetitiv sau sistematic, și implică un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intenționate care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizică ori psihologică a unei persoane.

Înainte de a fi promulgat de șeful statului, proiectul de lege a trecut de Parlament cu 214 voturi pentru, 8 împotrivă, 10 abțineri. Trei dintre deputați nu au votat.

Foto: Hepta

 

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com