Hărțuirea stradală este acum ilegală în Franța

Hărțuirea stradală este acum ilegală în Franța

Parlamentarii francezi au votat pentru scoaterea din legalitate a hărțuirii sexuale verbale, ca parte dintr-o legislație mai rigidă privind infracțiunile de natură sexuală. Hărțuirea stradală este acum ilegală în Franța.

De luna viitoare, persoanele care vor striga cuvinte umilitoare de natură sexuală către alte persoane pe stradă sau în mijloacele de transport în comun franceze ar putea primi amenzi de până la 750 de euro (aproximativ 3,500 lei). Hărțuirea stradală este acum ilegală în Franța, iar legea a fost dată de cea mai înaltă autoritate legală a Franței, Conseil d’État, potrivit Vogue.

Hărțuirea stradală, ilegală în Franța

Se pare că mișcarea #MeToo care a căpătat o amploare neașteptată în online, în toată lumea, a pornit o conversație demult necesară la nivelul instituțiilor statului Francez: o conversație despre hărțuirea sexuală sstradaă și în special violența pe baza criteriilor de gen. Parlamentarii au votat o nouă lege, iar acum hărțuirea stradală este ilegală în Franța și pedepsibilă cu o amendă usturătoare.

Noua lege include amendamente și cu privire la coruperea de minori, în care adolescenții se consideră cu vârsta de până la 15 ani nu își pot da consimțământul pentru a întreține relații sexuale. Mai mult decât atât, a fost votată și extinderea perioadei în care victimele minore pot depune plângeri până la 30 de ani după momentul în care au împlinit 18 ani.

Hărțuirea stradală a femeilor în special pare să fi o problemă la nivel mondial. Săptămâna trecută a devenit viral un video în care un bărbat hărțuiește verbal o studentă, iar în momentul în care aceasta îi cere să înceteze, bărbatul o agresează fizic.

https://www.facebook.com/marie.laguerre/videos/vb.1319405247/10212151190357871/?type=2&video_source=user_video_tab

Incidentul s-a petrecut pe străzile Parisului, iar femeia a depus ulterior plângere. În urma celor întâmplate, parlamentarii francezi au votat o nouă lege iar acum hărțuirea stradală este ilegală în Franța, atât pe străzi, cât și în mijloacele de transport în comun.

Foto:

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com